Hopp til innhold

Eivind Rølles er død

The Monroes-gitarist Eivind Rølles er død, 54 år gammel.

Eivind Rølles

Eivind Rølles (til venstre) utgjorde den suksessrike duoen The Monroes på 80-tallet sammen med Lage Fosheim.

Foto: NTB Scanpix

THE MONROES - Eivind Rølles (t.v.) og Lage Fosheim - presenterer sin debut-LP.

Eivind Rølles og Lage Fosheim med sin debutplate i 1983.

Foto: NTB-Foto / NTB SCANPIX

– Sorgen er ordløs, sier bandkollega Lage Fosheim i en kort kommentar til VG.

The Monroes-gitarist Eivind Rølles (54) døde natt til mandag etter lengre tids kreftsykdom, opplyser familien.

– Han vil bli dypt savnet av sine kjære, sier Rølles lillebror og talsmann for familien, Erlend Rølles, til NTB.

Sammen med Lage Fosheim utgjorde Eivind Rølles popduoen The Monroes som i 1983 herjet hitlistene med landeplagen «Sunday People».

Albumet bar preg av en klar inspirasjon fra det britiske ska-ikonet Madness. The Monroes solgte 130.000 av sin debutplate Sunday People i Norge, og fulgte opp med 250.000 solgte av sin oppfølgerplate Face Another Day.

Saken fortsetter etter videoen

Eivind Rølles og Lage Fosheim intervjues i Dagsrevyen i forbindelse med The Monroes internasjonale lansering.

The Monroes i Dagsrevyen 26.11.1983

De første spellemenn

I 1983 ble The Monroes kåret til årets spellemenn, de første i prisutdelingens historie. De vant også kategorien pop under samme prisutdeling.

I 2005 ble Monroes-låten «Cheerio» langt på vei en ny landeplage i den sterkt omarbeidede rapversjonen «Tsjeriåu» i samarbeid med Ravi og DJ løv.

The Monroes og Ravi

The Monroes havnet igjen på hitlistene på 2000-tallet med en ny versjon av Cheerio, sammen med Ravi.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg vil huske Eivind som en hedersmann, både i forretningslivet og på privaten. Han var en ringrev i norsk underholdning i rundt tredve år. Jeg tror hans trylleformel besto av mye hardt arbeid, mye lek og hundre prosent pålitelighet. Det beundrer jeg ham for, sier Ravi til NRK.no.

Han beskriver det å jobbe med Rølles som en fryd og en fest.

– Eivind var jo ikke den som var «bajass» på scenen. Han sto støtt med gitaren, spilte, sang og smilte. Og strålte ut en vanvittig deilig energi med sin tilstedeværelse.

Saken fortsetter etter videoen.

Monroes-intervju fra Dagsrevyen

Monroes-intervju fra Dagsrevyen

– Dette er en veldig trist dag

Rølles var også medlem av bandene PVC og Broadway News, det siste også sammen med makker Lage Fosheim.

Etter at The Monroes ga seg på midten av 90-tallet, fortsatte Rølles i musikkbransjen. Han jobbet som repertoar- og innspillingssjef, og markedssjef i de multinasjonale plateselskapene BMG og EMI.

Rølles var igjen aktuell på musikkfronten i fjor, som låtskriver i Melodi Grand Prix. Sammen med A1-medlem Christian Ingebrigsten, skrev han låta «Somewhere beautiful» som Nora Foss Al-Jabri sang helt opp til en andreplass i den nasjonale finalen.

– Eivind var en usedvanlig god, ydmyk og mild mann som jeg hadde kjempestor glede av å samarbeide med. Vi har skrevet mye sammen som jeg er veldig stolt av, sier Christian Ingebrigsten til NRK.no.

Han sier at låta «Somewhere beautiful» handler om håp for de som sitter igjen når man mister noen man er glad i.

– Da vi skrev den, snakket vi mye om denne tematikken. Eivind kommer til å bli dypt savnet, sier Ingebrigsten.

Hvordan var han å jobbe med?

– Det var veldig enkelt å samarbeide med Eivind. Vi hadde en veldig god tone og en slags gjensidig respekt som låtskrivere og musikere. Vi hadde alltid mange hyggelige samtaler når vi skrev sammen. Han ble en veldig god venn så dette en veldig trist dag.

Norsk dokumentarserie. (4:10)
Ved hjelp av NRKs rikholdige arkiv skal vi reise tilbake til året 1983, hvor vi møter tre mennesker som på ulike måter satte sitt preg på nettopp dette året. Forfatter og Dynastiet-motstanderen Jon Michelet, popstjernen Anita Skorgan og Monroes-vokalist Lage Fosheim leder oss gjennom et begivenhetsrikt år.

Tilbake til 80-tallet: 1983

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.