Hopp til innhold

Ebers holder koken

70-talls funken lever - det sørger gitarist Jon Eberson for!

Jon Eberson
Foto: Erling Wicklund / NRK

Pål Thowsen
Foto: Erling Wicklund / NRK

Vår store gitarmester Jon Eberson feirer sine 60 år med et solid comeback, bøttevis av nye komposisjoner og en forrykende kvintett på tvers av generasjonene: På trommer Pål Thowsen, vidunderbarnet fra Lillestrøm som har rukket å bli 58.

På bass den allsidige og ettertraktede Sigurd Hole fra Rendalen, og på sax Kim-Erik Pedersen fra Hamar - begge jazzutdannet fra Norges Musikkhøgskole hvor Jon Eberson er en sentral pedagog.

Kim-Erik Pedersen
Foto: Erling Wicklund / NRK

Og ved det passe rufsete Fender Rhodes-pianoet sitter Jons 26-årige datter Marte Maaland Eberson, med bakgrunn fra blant annet jazzlinja på Griegakademiet i Bergen. Forventningene var høye i Victoria Teater – og ble mer enn innfridd.

NRK P2 tirsdag kl 19.30. På NRK Jazz også torsdag kl 9.00 og 21.00, fredag kl 16.00 og søndag kl 9.00. Nettradio når du vil: radio.nrk.no

Eberson Funk Ensemble
Foto: Erling Wicklund / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober