NRK Meny
Normal

– Vakkert hus steg opp av asken

Dronning Sonja og gjester på Norsk Folkemuseum kan igjen ta i bruk Sæterhytten. Den er restaurert og blir Bygdø Kongsgårds nyeste kultur- og forlystelsested.

Sæterhytten startet sin historie i 1851 som kongelig badehus ved Oscarshall strand. Siden 1862 har hytten ligget på Dronningberget og vært et forlystelsessted for både kongelige og byborgere.

– Jeg er veldig imponert, og anbefaler folk å komme og se selv. Huset har steget opp av asken og blitt veldig vakkert, sa dronning Sonja da hun besøkte Sæterhytten i dag.

Se video:

Video 97eb39a8-9b2c-4310-8965-add0e6c59491.jpg

Dronningen fikk overrakt Sæterhytten

Sæterhytten er en del av Dronningberget, som var regjeringens gave til kongeparet på deres 70-årsdager i 2007. Da hadde det vært en adskilt del av Bygdø Kongsgård siden 1700-tallet.

Vil jogge i parken

– Det er hyggelig at området kommer til heder og verdighet igjen, sa kong Harald da han fikk overrakt Dronningberget i gave.

Dronning Sonja røpet at hun liker å jogge her. Men hun har ikke vært involvert i restaureringen.

– Men jeg bor jo og jobber her. Så jeg har vært innom og snakket med håndverkerne stadig vekk, sa dronning Sonja.

Wedelmonumentet på Dronningberget

Monumentet av grev Wedel Jarlsberg på Dronningberget.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Tanken bak regjeringens gave til kongeparet i 2007, var å gjøre den historiske parken på Bygdøy presentabel igjen etter mange års forfall.

Var morgengave

I dag drives Bygdø Kongsgård av Norsk Folkemuseum. I 1305 ga kong Håkon V Magnusson gården til sin kone dronning Eufemia Av Rügen som morgengave. Siden den gang har den vært eid av eller stått til disposisjon for det norske, dansk-norske eller svensk-norske kongehus.

Det aller første restauratørene kastet seg over, var monumentet over Herman Wedel-Jarlsberg. Det var nesten gått i oppløsning.

Hermann Wedel Jarlsberg var sentral på Eidsvoll i 1814. Han fikk i oppgave å danne regjering. Senere ble han finansminister, før han avsluttet karrieren som stattholder.

Her ligger Bygdø Kongsgård:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.