– Det virker som jeg har fått lesere

Hans Olav Brenner intervjuet årets vinner av Nordisk råds litteraturpris, Merethe Lindstrøm.

Video NETT-LINDSTROM-250412-WW

Hans Olav Brenner intervjuer Merethe Lindstrøm.

NRKbok inviterte publikum til et eksklusivt møte og intervju med Merethe Lindstrøm som ble sendt direkte her på NRK.no.

Hans Olav Brenner sto for intervjuet om det å være en prisvinnende forfatter og hennes forfatterskap, før publikum slapp til med sine spørsmål.

– Det virker som jeg har fått lesere nå etter at jeg vant prisen. Jeg får oppmerksomhet på en helt annen måte, sier Lindstrøm.

Oppmerksomhet fra utlandet

Hans Olav brenner og Merethe Lindstrøm

Hans Olav Brenner og Merethe Lindstrøm før intervjuet.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Og oppmerksomhet har hun også fått fra utenlandske journalister, selv om bøkene hennes ikke har vært oversatt til andre språk på 15 år. Det skriver Aftenposten.

– Plutselig er det forfattere fra de andre nordiske landene som intervjuer meg. Det har gjort at jeg får et nytt syn på boken, fordi de utenlandske journalistene legger vekt på litt andre ting i enn de norske , sier hun.

Hun forteller at det er mye som har forandret seg på kort tid, men at hun ikke vet hvordan hvordan fremtiden blir.

– Det er ikke så lenge siden jeg fikk denne prisen (22. mars, journ.anm.), så det er vanskelig å si hvordan ting vil forandre seg på sikt.

Selv med ny og uventet oppmerksomhet synes ikke Lindstrøm selv hun har forandret seg.

– Jeg er fortsatt den samme forfatteren, og boken er den samme. Men så får man en pris, og da forandrer ting seg. Det blir en litt ny situasjon, og man må forholde seg annerledes til boken, forteller hun.

Dobbel prisvinner

Merethe Lindstrøm var nominert til årets Nordisk Råds litteraturpris med boken «Dager i stillhetens historie», og fikk prisen i konkurranse mot 13 andre forfattere fra de nordiske landene.

Lindstrøm debuterte i 1983 med novellesamlingen «Sexorsisten og andre fortellinger», og har siden gitt ut 14 verk.I 2008 var hun for første gang nominert til Nordisk råds litteraturpris med boken «Gjestene», men ble slått av danske Naja Marie Aidt.

I år var det hennes tur, og novellesamlingen «Dager i stillhetens historie» vant den gjeve prisen, bare uker etter at den dro i land en annen pris, kritikerprisen for beste voksenbok.

Juryens begrunnelse for at seieren i Nordisk råds litteraturpris gikk til Lindstrøm dette året lød som følger:

«I en stillferdig, presis og ettertenksom prosa beretter Lindstrøm om hvordan en dramatisk fortid langsomt bryter inn i en eldre kvinnes liv og bevissthet.»

Månedens bok fra 2007

Gisken Armand

Gisken Armand leste et udrag fra månedens bok, Gjestene.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Selv om det var «Dager i stillhetens historie» som stakk av med priser i år, var det novellesamlingen «Gjestene» fra 2007 som var fokuset under opplesningen i studio. Den er valgt ut til månedens bok i NRK i april, og skuespiller Gisken Armand leste en av novellene for de fremmøtte i studio.

– Det er alltid rart å høre sin egen tekst opplest av andre. Men det var veldig, veldig fint. Jeg synes den fungerer selv om den er noen år gammel, sier Lindstrøm etter at Armand har lest fra boken hennes.

Boken Gjestene ble også tatt godt imot av anmelderne da den kom.

– Merethe Lindstrøm viser oss mennesker som ikke når frem til hverandre. Med et presist språk forsøker hun å uttrykke følelser som egentlig ikke kan uttrykkes. Dette er tekster som ulmer av uro og lengsel, skrev anmelder Anne Cathrine Straume i sin anmeldelse av boken i 2007.

Kulturstrøm