Betale - eller ikke?

Det digitale salget av musikk går opp, men den ulovlige nedlastingen av musikk er fortsatt fryktet.

itunes, apple, mac, pc, kjøpe musikk, internett
Foto: Paul Sakuma / AP

Etter år med nedgang i platesalget over disk, ser det nå ut til at det digitale salget av musikk er i ferd med å ta av.

Platebransjen har fått mye kjeft de siste årene fordi de har vært på etterskudd i det å selge musikk over internett, men nå kan det se ut til å løsne. Et eksempel er Sichelle som toppet singellistene i fjor, hovedsakelig fordi hun ble lastet ned på mobiltelefoner og datamaskiner.

- Det lovlige tilbudet må bli bedre

I går kveld var det debatt i Oslo om hvordan en skal få flere av fildelere til å betale for musikken de laster ned. Stortingsrepresentant for Venstre, Trine Skei Grande, mener det lovlige tilbudet må bli bedre.

- Den beste måten å bli kvitt ulovlig nedlasting på er å tilby en lovlig på en god, enkel og grei måte. 

- Her tror jeg platebransjen har ligget veldig etter, men de er i ferd med å hente seg inn. Dette er den eneste måten å utkonkurrere den ulovlige nedlastingen på, sier Grande. 

Leder for platebransjeorganisasjonen IFPI, Marthe Thorsby, mener det allerede har blitt bedre.

- Vi begynner å få avtaler på nye områder og det er nye tjenester som kommer på markedet. Vi prøver å tilpasse oss og finne løsninger som både vi og forbrukerne kan leve med, sier hun. 

Thorsby mener platebransjen er i en utvikling, men mener debatten om nedlasting er den samme som før.

- Vi har et veldig stort problem med ulovlig fildeling. Det ligger der og det kommer vi sannsynligvis også til å ha i fremtiden, men vi ønsker jo å få penset forbrukerne inn på et spor hvor de faktisk er villig til å betale for musikken.

Kan få hjelp fra EU

Platebransjen kan nå få hjelp fra EU. I går bestemte EF-domstolen at medlemslandene selv kan bestemme om en skal kunne pålegge internettleverandører å utlevere identiteten til de som driver med nettdeling. Sverige er ett av landene som vurderer å innføre en slik lov, og IFPI håper Norge vil følge etter.

- Vi ønsker en lovregulering som sier at nettselskaper er pålagt å oppgi identitet eller videreformidle vår henstilling om å slutte med bruken, sier Marthe Thorsby.

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Kulturdepartementet vil ikke love noe, men sier de vil se på saken.

- Dette er en utfordring som støter borti noe annet viktig, nemlig personvern. Det er et helt annet prinsipp at du lar noen andre enn politiet få lov til å gå etter deg. Derfor er det viktig å få vurdert alle alternativene først, sier Ingebrigtsen.

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP