Hopp til innhold

Den konservative skiidretten

Norske skiledere har protestert mot skihopp for kvinner, stafett og jaktstart. Hvorfor skyr norsk skisport forandring?

Brenden da han vant 18 kilometer i Oslo i 1952
Foto: Scanpix / SCANPIX

”Thi jeg vil just ikke sige at det ser vakkert ut, når en skiløber eller skiløberske kommer vraltende bortover jordene, formelig hengende over to stave. Holdningen bliver uskjønn og gangen usikker.”

Det skrev Laurentius Urdahl om bruken av to skistaver i "Haandbog i skiløbning" i 1893. Og etter det har nordmenn protestert mot det meste av nyvinninger innen vinteridrett. Olympiske vinterleker, skøyting på ski og alle de nye konkurranseformene innen langrenn har møtt norsk motstand.

Nasjonalt selvbilde

- Mye av det norske selvbildet er knyttet opp mot vintersport, og om man har mye identitet knyttet til noe, så vil man kanskje ikke at det skal endres så mye. Det er tryggest å ha det sånn som man innbiller seg at det alltid har vært, forklarer Emil Røyrvik, som er utdannet soosialantropolog, og som jobber som forsker hos SINTEF.

Når noen begynte å skøyte på ski, så prøvde nordmenn seg med forbud mot skøyting i enkelte renn, og det ble satt opp hindringer langs løypene. V-stilen i hopp var forferdelig å se på. De norske protestene fokuserer ofte på at det som er nytt ikke ser bra ut.

Jan Boklöv i Holmenkollen
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

- En kunne innbille seg at effektiviteten var viktigst. Men sånn er det ikke, vi er tydeligvis opptatt av at ting som er nytt ser annerledes ut, og oppfattes som stygt og uskjønt, sier Røyrvik.

Viktigst å vinne?

Professor i idrettshistorie Matti Goksøyr ved Norges Idrettshøgskole mener at konservatismen innen skisport kommer av at vi har et eierforhold til idretten. Vi er skisportens vugge, dermed har vi en slags eiendomsrett som gjør at vi bestemmer hva som er riktig og egentlig skiløpning.

BEITOSTØLEN SPRINT LANGRENN
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Men Goksøyr mener at norsk skisport kan bli mindre konservativ fremover. Nå fokuseres det så mye på prestasjoner, og at det viktigste av alt er å vinne, at så lenge nordmenn topper resultatlistene, så vil vi være mer åpne for forandringer. Emil Røyrvik tror at en annen grunn er at vi som nordmenn rett og slett er litt trauste.

- Vi er opptatt av det litt sparsommelige, nøysomme, og vi er veldig opptatt av likhet. For mye nyvinninger og innovasjoner forrykker et eller annet som har med likhet og stabilitet, sier han.

Hør: Konservativ norsk skiidrett

Kulturstrøm

  • Fargekomponisten

    – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

  • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

    Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

    Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

    Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.