Hopp til innhold

- Vis MEG på tv

President Hugo Chavez strammer grepet om venezuelansk media. Nye lover skal kneble opposisjonsmediene.

Hugo Chavez
Foto: PEDRO REY / AFP

Regjeringen i Venezuela vil nå forplikte uavhengige kabel og sattelitt-tv-kanaler å sende Chavez sine ukentlige tv-taler.

- Programmet «Aló Presidente» (Hallo president) er det mest kjente. Her sitter Chavez ofte i seks til syv timer og snakker om det han har lyst til, forteller NRKs Latin-Amerika-ekspert, Arnt Stefansen.

Aló Presidente, som har blitt sendt siden 1999, begynner kl 11.00 på søndager, og slutter når Chavez føler seg ferdig for dagen. Til nå har programmet blitt sendt på den statlige TV-kanalen, men nå vil Chavez altså tvinge landets andre TV-kanaler til å sende programmet.

Hater opposisjonen

Denne uken fikk Chavez også støtte i nasjonalforsamlingen til ny konsesjonslov som kan gradvis presse ut opposisjonen.

- Denne loven går inn i en rekke tiltak som er med på å begrense ytringsfriheten og opposisjonelle medier, sier Arnt Stefansen.

Chavez håper loven vil gjøre ende på dem han kaller «medienes storbønder». Han vil hindre at etermediet blir styrt av noen få og mektige mediehus, det vil si av opposisjonen.

- Det er ikke å ta for hardt i å si at Chavez hater et par av opposisjonens TV-kanaler. Han omtaler dem som en fiende av folket som må stoppes, sier Stefansen.

- Opposisjonen har gode forhold

- Det er få land i verden hvor store massemedier står i opposisjon til regjeringen, sier skribent Eirik Vold, som har bodd syv år i Venezuela.

Vold, som nå skriver bok om «chavismen», mener mangelen på nøytrale medier er det største medieproblemet i Venezuela.

- Siden man enten er for eller mot Chavez har man ingen nøytrale kanaler hvor man kan belyse problemene i det venezuelanske samfunnet.

Vold mener dette forplanter seg slik at det også skader den internasjonale rapporteringen fra landet. Han får støtte av Stefansen i at Venezuela er et vanskelig land å rapportere fra:

- Jeg har vært på pressekonferanse med Chavez hvor han retter pekefingeren mot utenlandske journalister som har skrevet artikler han ikke har likt. Han har et forhold til mediene som for oss er fullstendig fremmed.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.