Braksuksess med bok – bekymret for klisje-film

Boka «Hør her a» skaper humor og alvor av tabuer om nordmenn og innvandrere. Nå kan den bli film.

SKREV BOK SOM KAN BLI FILM: Det verste som kan skje er at det blir en film om de "stakkars utlendingene", sier forfatter Gulraiz Sharif.

GULRAIZ SHARIF: Vil ikke at boka hans skal bli en film om «de stakkars innvandrerne» som har så mange problemer. – Boka kicker litt ass, det må filmen også gjøre, sier han.

Foto: FOTO: Elisabet Grøndahl

Boka «Hør her a'» handler om 15 år gamle Mahmoud som ikke har søkt sommerjobb fordi han vet at folk som han ikke blir innkalt på intervju.

Han himler med øynene over nordmenn som reiser på hytte med utedo selv om de kunne hatt ferie i luksus.

Mahmoud beskriver hvordan pakistanske og somaliske mødre liker å daske ungene sine med sandalen. Alle folkeslag får seg et verbalt sleivspark.

«Norske nordmenn» digger sånt

I boka sier han: «Hør her’a! Grunnen til at jeg skriver denne boka er fordi norske nordmenn digger sånt. De elsker at en utlending muligens litt undertrykket og uslepen diamant sitter og skriver en bok eller to.»

Flere vil lage filmen

Første opplag av boka ble raskt utsolgt. Nå har forlaget trykket 10.000 bøker, som er et høyt tall for en debutantbok. Flere produsenter forhandler om rettighetene til å lage film. I tillegg er boka solgt til utlandet, og kan bli teater, forteller Anette Garpestad, agent i Cappelen Damm Agency.

– Dette er en debutant, hva er sjansen for at du slår an så bredt med den første boka og med utenlandssalg? Det er uvanlig alt sammen. At flere forhandler om å få lage film på denne måten har jeg aldri opplevd før, sier hun.

Ga nesten opp

Midt i suksessen kjenner forfatteren på hvor nære på det var at han ga opp hele drømmen om å få utgitt en bok. Etter mange år med forsøk og flere refusjoner var han egentlig langt nede.

– Som 34-åring ga jeg det siste sjanse. Eller er det drøyt å si? Nå skriver jeg ti tolv sider. Og hvis det ikke går så legger jeg det til side. Derfor skrev jeg boka. I sinne og frustrasjon; Hør her a! Men nå går det bedre.

GULRAIZ SHARIF: Glad for at forlaget slapp ham inn i varmen med boka som tråkker rett ut i alle fordommer hvite nordmenn og brune innvandrere har om hverandre.

DEBUTANTEN: Ga nesten opp drømmen om å bli forfatter fordi han har brun hud. Det føltes nesten umulig å få antatt en roman hvis det ikke var en typisk innvandrer-roman forteller han.

Foto: FOTO: Elisabet Grøndahl

At boka kan bli film, er forfatteren begeistret for, men også litt bekymret.

– For så tenker man - hvordan hadde det sett ut? Vil de klare å overføre boka over til film? For Mahmoud i boka kicker litt ass. De må få med energien i den filmen.

Lei av klisjeene om innvandrere

Forfatteren er opptatt av at filmen ikke må vise de vanlige klisjeene om innvandrere.

– Om de stakkars innvandrerne med alle problemene.

Og han selv vil ikke fremstilles som en stakkars forfatter av en innvandrerbok.

– Jeg sa til VG før de intervjuet meg at jeg vil ikke ha noe sånn «stakkars utlendig satt på biblioteket fordi han hadde liten leilighet», sier han.

Gulraiz Sharif har gjort suksess, langt mer enn han hadde drømt om. Når han går på møte i forlaget sitt kommer flere av toppsjefene for å diskutere fremtiden hans. Og det setter han stor pris på.

– Jeg digger Cappelen Damm som tok meg inn i varmen, sier debutanten. Og når markedsdirektøren på møtet ber han ta på det nye munnbindet med motiv fra boka hans, kommer han med en av sine typiske meldinger:

GULRAIZ SHARIF: Harselerer med fordommer og kaller seg verdens hyggeligste torpedo.

HARSELERER MED FORDOMMER: Kaller seg selv "verdens hyggeligste torpedo'" når han får på seg ansiktsmasken.

Foto: ELisabet Grøndahl

- Se her! Verdens hyggeligste torpedo!

Kulturstrøm

 • Spektakulær, men ustø eventyrfilm

  Disneys «Mulan» kom som tegnefilm i 1998. Nå er nyinnspillingen tilgjengelig for norske seere. – En film som halter litt underveis, men som reddes inn av en storslagen eventyrfølelse og stilsikker kampsport, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Filmen «Mulan», 2020.
  Foto: Disney+
 • Film for den katte- og juleglade

  «En julegave fra gatekatten Bob» er en oppfølger til «En gatekatt ved navn Bob» fra 2016. Som sist er filmen basert på livet til en narkoman gatemusikant som reddes av katten Bob. – Julefeelgood for katteelskere, skriver Filmpolitiet. Terningkast 3.

  BOBS SISTE HOVEDROLLE: Dette ble den siste filmrollen for gatekatten Bob, som dessverre gikk bort sommeren 2020.
  Foto: Another World Entertainment