Blodsugere populære i Norge

- Vampyrer er enormt populære for tiden, sier folklorist Arnfinn Pettersen

True Blood
Foto: HBO

I kveld er det premiere på Vampyr-serien «True Blood» på NRK3.

Den har gjort det kjempebra i USA, og nå kommer serien på TV også her i Norge. Fenomenet vampyr har generelt vært veldig populært det siste året.

true blood
Foto: HBO

- Vampyrer har igjen blitt enormt populære i Norge. Det skjer sånn omtrent hvert 5. - 6. år, men denne gangen kanskje litt mer enn ellers, sier folklorist Arnfinn Pettersen.

Ifølge ham er grunnen til den enorme populariteten at man har fått gode vampyrbøker og -filmer, som «La den rette komme inn».

- Det skyldes også at man har fått en hel bunke av tv-serier, som for eksempel « True Blood », og det skyldes kanskje særlig fenomenet «Twilight», sier folklorist og mannen bak boka «Vampyr! Blodsugende lik i litteratur og tradisjon», Arnfinn Pettersen.

Et historisk skille

Han er helt klar på at fremstillingen av vampyren i bøker og filmer må deles inn i to hovedperioder. Den første perioden startet 1819 med John Polidoris bok «The Vampire».

- Fra da av og frem til midten av 1970-tallet er vampyren den elegante og velkledte forføreren. Men, samtidig den som forderver sine ofre. Det å havne i vampyrens klør er å miste sin frelse i den Victorianske litteraturen, å gå i fortapelsen. Vampyren er en grunnleggende skurk; Den er ond og den må jages og drepes.

Vampyren er en grunnleggende skurk; Den er ond og den må jages og drepes.

Arnfinn Pettersen

Det historiske skillet for den populærkulturelle vampyren kan dateres til 1976 og Anne Rices roman «Interwiev with the vampire».

- Det som da skjer er at vampyren blir mange flere ting. Fra de klassiske onde, til den relativt sympatiske heltevampyren i Twilight-serien.

Idol i homsemiljø

Pettersen forteller at 70-talls vampyren var et idol for både deler av det amerikanske homsemiljøet og for goth, punk og andre subkulturer.

- I dag er disse subkulturene - og dermed også vampyren - mainstream. Vi føler oss alle som rebeller på utsiden av samfunnet i dag. Sånn sett har også vampyren gått fra å være et mariginalt fenomen til å bli massekultur.

- Finnes det ordentlige vampyrer?

- Det finnes en del folk som påstår at de er vampyrer. Men er du ikke død og suger blod, så er du ikke vampyr.

TV-serien «True Blood» har premiere på NRK3 kl 22.30 i kveld

Kulturstrøm

 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB