Blodsugere populære i Norge

- Vampyrer er enormt populære for tiden, sier folklorist Arnfinn Pettersen

True Blood
Foto: HBO

I kveld er det premiere på Vampyr-serien «True Blood» på NRK3.

Den har gjort det kjempebra i USA, og nå kommer serien på TV også her i Norge. Fenomenet vampyr har generelt vært veldig populært det siste året.

true blood
Foto: HBO

- Vampyrer har igjen blitt enormt populære i Norge. Det skjer sånn omtrent hvert 5. - 6. år, men denne gangen kanskje litt mer enn ellers, sier folklorist Arnfinn Pettersen.

Ifølge ham er grunnen til den enorme populariteten at man har fått gode vampyrbøker og -filmer, som «La den rette komme inn».

- Det skyldes også at man har fått en hel bunke av tv-serier, som for eksempel « True Blood », og det skyldes kanskje særlig fenomenet «Twilight», sier folklorist og mannen bak boka «Vampyr! Blodsugende lik i litteratur og tradisjon», Arnfinn Pettersen.

Et historisk skille

Han er helt klar på at fremstillingen av vampyren i bøker og filmer må deles inn i to hovedperioder. Den første perioden startet 1819 med John Polidoris bok «The Vampire».

- Fra da av og frem til midten av 1970-tallet er vampyren den elegante og velkledte forføreren. Men, samtidig den som forderver sine ofre. Det å havne i vampyrens klør er å miste sin frelse i den Victorianske litteraturen, å gå i fortapelsen. Vampyren er en grunnleggende skurk; Den er ond og den må jages og drepes.

Vampyren er en grunnleggende skurk; Den er ond og den må jages og drepes.

Arnfinn Pettersen

Det historiske skillet for den populærkulturelle vampyren kan dateres til 1976 og Anne Rices roman «Interwiev with the vampire».

- Det som da skjer er at vampyren blir mange flere ting. Fra de klassiske onde, til den relativt sympatiske heltevampyren i Twilight-serien.

Idol i homsemiljø

Pettersen forteller at 70-talls vampyren var et idol for både deler av det amerikanske homsemiljøet og for goth, punk og andre subkulturer.

- I dag er disse subkulturene - og dermed også vampyren - mainstream. Vi føler oss alle som rebeller på utsiden av samfunnet i dag. Sånn sett har også vampyren gått fra å være et mariginalt fenomen til å bli massekultur.

- Finnes det ordentlige vampyrer?

- Det finnes en del folk som påstår at de er vampyrer. Men er du ikke død og suger blod, så er du ikke vampyr.

TV-serien «True Blood» har premiere på NRK3 kl 22.30 i kveld

Kulturstrøm

 • Trodde han var ferdig som musiker

  Artist og låtskriver Jonas Alaska var forberedt på å måtte finne seg en annen jobb, da han fikk barn. Han var redd han ikke skulle klare å skrive mer musikk, forteller han til NRK Kulturstripa. Nå har han startet bandet Hollywood sammen med kameraten og samboeren. Fredag slipper de sitt første album.

  Jonas Alaska
  Foto: Per Ole Hagen / NRK
 • Nominert til høythengende pris

  Forfatter Vigdis Hjorth er nominert til den amerikanske litteraturprisen National Book Award for sin mye omtalte roman «Arv og miljø». Romanen ble lansert på det engelskspråklige markedet tidligere denne uken, og boka har fått gode omtaler i blant annet publikasjoner som Financial Times og Publishers Weekly. «Arv og miljø» er oversatt til 21 språk (NTB).

  Vigdis Hjorth
  Foto: Terje Bendiksby