Blodsugere populære i Norge

- Vampyrer er enormt populære for tiden, sier folklorist Arnfinn Pettersen

True Blood
Foto: HBO

I kveld er det premiere på Vampyr-serien «True Blood» på NRK3.

Den har gjort det kjempebra i USA, og nå kommer serien på TV også her i Norge. Fenomenet vampyr har generelt vært veldig populært det siste året.

true blood
Foto: HBO

- Vampyrer har igjen blitt enormt populære i Norge. Det skjer sånn omtrent hvert 5. - 6. år, men denne gangen kanskje litt mer enn ellers, sier folklorist Arnfinn Pettersen.

Ifølge ham er grunnen til den enorme populariteten at man har fått gode vampyrbøker og -filmer, som «La den rette komme inn».

- Det skyldes også at man har fått en hel bunke av tv-serier, som for eksempel « True Blood », og det skyldes kanskje særlig fenomenet «Twilight», sier folklorist og mannen bak boka «Vampyr! Blodsugende lik i litteratur og tradisjon», Arnfinn Pettersen.

Et historisk skille

Han er helt klar på at fremstillingen av vampyren i bøker og filmer må deles inn i to hovedperioder. Den første perioden startet 1819 med John Polidoris bok «The Vampire».

- Fra da av og frem til midten av 1970-tallet er vampyren den elegante og velkledte forføreren. Men, samtidig den som forderver sine ofre. Det å havne i vampyrens klør er å miste sin frelse i den Victorianske litteraturen, å gå i fortapelsen. Vampyren er en grunnleggende skurk; Den er ond og den må jages og drepes.

Vampyren er en grunnleggende skurk; Den er ond og den må jages og drepes.

Arnfinn Pettersen

Det historiske skillet for den populærkulturelle vampyren kan dateres til 1976 og Anne Rices roman «Interwiev with the vampire».

- Det som da skjer er at vampyren blir mange flere ting. Fra de klassiske onde, til den relativt sympatiske heltevampyren i Twilight-serien.

Idol i homsemiljø

Pettersen forteller at 70-talls vampyren var et idol for både deler av det amerikanske homsemiljøet og for goth, punk og andre subkulturer.

- I dag er disse subkulturene - og dermed også vampyren - mainstream. Vi føler oss alle som rebeller på utsiden av samfunnet i dag. Sånn sett har også vampyren gått fra å være et mariginalt fenomen til å bli massekultur.

- Finnes det ordentlige vampyrer?

- Det finnes en del folk som påstår at de er vampyrer. Men er du ikke død og suger blod, så er du ikke vampyr.

TV-serien «True Blood» har premiere på NRK3 kl 22.30 i kveld

Kulturstrøm

 • Fire finalister tegner The Whale

  37 arkitektteam fra hele verden meldte interesse for å tegne det nye kommunesenteret på Andøya, The Whale. De fire finalistene er de norske kontorene Snøhetta og Reiulf Ramstad, og danske Dorte Mandrup. Den fjerde finalisten er et dansk/norsk samarbeid der BIG har gått sammen med ungt norsk miljø, ELEMENT, skriver Norske arkitekters landsforbund.

  Ideskisse til The Whale på Andøya
  Foto: Ralph Appelbaum Associates
 • Sirkus i møte med Stortinget

  De to gjenlevende sirkusene i Norge, Arnardo og Agora, frykter for bransjens eksistens. Onsdag møter de i Stortinget for å be om avgiftslettelse. De trekker blant annet fram utfordringer som økte kostnader til bompenger og ferger – og lang saksbehandlingstid for artister og arbeidere i Utlendingsdirektoratet. (NTB)

  Sirkus Arnardo
  Foto: Stig Jaarvik
 • Deathprod til Operaen

  Eks-Motorpsycho-musiker Helge Sten aka Deathprod, kommer med sin første soloplate på 15 år. Han gjør svært sjelden konserter, men i november spiller han på Operaen. Der spiller også blant andre Astrid S, Thomas Dybdahl og Janove i år.

  Helge Sten, Arve Henriksen og Ståle Storløkken
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix