Hopp til innhold

Blodsugere populære i Norge

- Vampyrer er enormt populære for tiden, sier folklorist Arnfinn Pettersen

True Blood
Foto: HBO

I kveld er det premiere på Vampyr-serien «True Blood» på NRK3.

Den har gjort det kjempebra i USA, og nå kommer serien på TV også her i Norge. Fenomenet vampyr har generelt vært veldig populært det siste året.

true blood
Foto: HBO

- Vampyrer har igjen blitt enormt populære i Norge. Det skjer sånn omtrent hvert 5. - 6. år, men denne gangen kanskje litt mer enn ellers, sier folklorist Arnfinn Pettersen.

Ifølge ham er grunnen til den enorme populariteten at man har fått gode vampyrbøker og -filmer, som «La den rette komme inn».

- Det skyldes også at man har fått en hel bunke av tv-serier, som for eksempel « True Blood », og det skyldes kanskje særlig fenomenet «Twilight», sier folklorist og mannen bak boka «Vampyr! Blodsugende lik i litteratur og tradisjon», Arnfinn Pettersen.

Et historisk skille

Han er helt klar på at fremstillingen av vampyren i bøker og filmer må deles inn i to hovedperioder. Den første perioden startet 1819 med John Polidoris bok «The Vampire».

- Fra da av og frem til midten av 1970-tallet er vampyren den elegante og velkledte forføreren. Men, samtidig den som forderver sine ofre. Det å havne i vampyrens klør er å miste sin frelse i den Victorianske litteraturen, å gå i fortapelsen. Vampyren er en grunnleggende skurk; Den er ond og den må jages og drepes.

Vampyren er en grunnleggende skurk; Den er ond og den må jages og drepes.

Arnfinn Pettersen

Det historiske skillet for den populærkulturelle vampyren kan dateres til 1976 og Anne Rices roman «Interwiev with the vampire».

- Det som da skjer er at vampyren blir mange flere ting. Fra de klassiske onde, til den relativt sympatiske heltevampyren i Twilight-serien.

Idol i homsemiljø

Pettersen forteller at 70-talls vampyren var et idol for både deler av det amerikanske homsemiljøet og for goth, punk og andre subkulturer.

- I dag er disse subkulturene - og dermed også vampyren - mainstream. Vi føler oss alle som rebeller på utsiden av samfunnet i dag. Sånn sett har også vampyren gått fra å være et mariginalt fenomen til å bli massekultur.

- Finnes det ordentlige vampyrer?

- Det finnes en del folk som påstår at de er vampyrer. Men er du ikke død og suger blod, så er du ikke vampyr.

TV-serien «True Blood» har premiere på NRK3 kl 22.30 i kveld

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)