Hopp til innhold

Blodig kamp om Playstation-deler

- Barn i Kongo ble sendt ned i gruvene for å dø slik at barn i Europa og Amerika kunne spille dataspill i egen stue.

FNs fredsbevarende styrker i Kongo.

FNs fredsbevarende styrker i Kongo.

Foto: Kruhaug, Nils-Inge / SCANPIX

Det sier den britiske politikeren Oona King.

Ifølge den ideelle organisasjonen Toward Freedom, hadde Sony problemer med å mette etterspørselen etter Playstation 2 da konsollen ble lansert i 2000. For å få flere konsoller ut på markedet, trengte Sony å øke produksjonen av elektriske komponenter. Det fikk følger i den demokratiske republikken Kongo.

Komponentene Sony bruker er som oftest laget av tantal, et metall som brukes i høyteknologiske produkter, som for eksempel mobiltelefoner, PC-er og spillkonsoller. Men for å fremstille tantal må man ha råstoffet coltan, og det er Kongos gruver fulle av.

Etterspørselen av Playstation 2 fikk prisen på coltan til å fyke i været. Prisen gikk fra 250 kroner for et halvt kilo til 1400 kroner, og medførte en vanvittig og konfliktfull jakt på råstoffet.

Avfeier anklagene

Ifølge Toward Freedom har etterspørselen etter stoffet ført til at det har blitt plyndret coltan til flere hundre millioner dollar i DR Kongo. FN hevder at rwandisk militære, lokal milits og ulike vestlige gruveselskaper har vært mest aktive i plyndringen, og hevder at krigsfanger og unger blir brukt til å hente ut råstoffet fra Kongos gruver.

- Barn i Kongo ble sendt ned i gruvene for å dø slik at barn i Europa og Amerika kunne drepe fantasimonster i sin stue, sier den britiske politikeren Oona King.

Sony har avfeiet ryktene om bruken av tantal fra DR Kongo, og hevder materialene til PS2, PSP og PS3 kommer fra forskjellige land.

- Vi er fornøyd med responsen fra leverandørene som sier det ikke er ulovlig utvinnet coltan fra Kongo, sier Sonys talsmann, Satoshi Fukuoka.

Ifølge Fukuoka gjelder dette også tidligere kjøp av tantal, men han oppgir ikke når de begynte å kjøpe tantal utenfor Kongo.

- Må ha brukt coltan fra Kongo

David Barouski, journalist og forsker på afrikanske affærer, lar ikke Sony ro seg unna med forklaringen.

Sonys Playstation 2

Sonys Playstation 2

Foto: Sony

- Sonys PS2-lansering spilte en stor rolle i den enorme etterspørselen etter coltan som begynte i 1999. Sony og andre selskaper tjener på at coltan bytter eierskap flere ganger fra det blir gravd ut til det blir et behandlet produkt. Selskapene har som oftest ingen peiling på hvor stoffet opprinnelig er fra, og de bryr seg heller ikke. Statistikken viser at det er utenkelig at Sony laget alle sine Playstation-maskiner uten å bruke coltan fra Kongo, sier Barouski.

Playstation 2 er den mestselgende spillkonsollen noensinne, med 140 millioner solgte eksemplarer. Den har solgt over 600.000 i Norge.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)