Ble truet med gevær i New York

Plateaktuelle Real Ones har turnért i mange land. Men ikke alle opplevelser på reisene har vært like positive.

Real Ones

Real Ones er klare med albumet «First night on earth».

Foto: Stian Andersen / Warner Music

Real Ones: «First night on earth»

Real Ones' nye plate, «First night on earth».

Foto: Plateomslag

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Real Ones fra Bergen er klare med albumet «First night on earth». Bandets femte plate ble til blant annet i India.

Satte rammen i India

- Vi har spilt mye inn i Bergen og omegn, men for om lag et år siden reiste vi til India. Vi tok med oss studioutstyret vårt og leide oss instrumenter og et strandhus i Goa. Og der satte vi vel egentlig rammene for denne platen, forteller bandet i et intervju med Kveldsåpent i NRK P1.

- Hvorfor akkurat India?

- Vi skulle på turné der sammen med to indiske musikere vi har spilt med, også reiste vi tidlig og fikk tid til å jobbe med litt nye ting.

Gjorde en «trespassing»

Men ikke alle opplevelser på turné er like positive. Som for eksempel da bandet var i New York og hadde bestemt oss for å valfarte til The Big Pink, et sted store navn som The Band og Bob Dylan har spilt inn musikk.

Se konserter:

- Vi dro ut på ferden og på veien fant vi en stor grønn gresslette med et tre på. Så vi tenkte det ville være flott å ta noen bandbilder der. Vi gikk ut dit og stilte oss opp, men så gikk det opp for oss at vi da hadde gjort en «trespassing», og at de da hadde lov til å skyte oss.

- Det stoppet en fyr i en bil langt borte som så ut som han siktet på oss med et gevær. Så vi slang oss ned på bakken og løftet hendene i været og ropte «don’t shoot». Også forsøkte vi å gjemme oss bak det ene treet. Vi hadde ingen steder å løpe og hadde følelsene av at nå kommer i hvert fall en av oss til å dø, eller bli skutt.

Stirret døden i øynene

- Så den følelsen av å stirre døden i øynene var ikke spesielt hyggelig.

Det endte heldigvis godt for Real Ones, for mannen med geværet bare forsvant.

- Han stod og siktet på oss i noen minutter, men så bare plutselig satte han seg inn i bilen igjen og kjørte. Så vi fikk egentlig aldri svaret på hva han ville.

Hør Real Ones spille live i Kveldsåpent:

Ikke mange norske band kan skryte av å ha vært på turné i India og var ble nok ikke sett på som noe hverdagslig innslag da de reiste rundt i landet.

- Det er jo ikke mange band som reiser i India, så vi ble nok sett på som rimelig eksotiske. Og det var jo veldig eksotisk for oss å være der også, så det var en spennende opplevelse.

- Ekstremt eksotisk

Når man reiser i uvante omgivelser kan også fokuset ofte bli et annet enn når man er hjemme.

- I noen land er folk opptatt av tekstene våre, særlig i engelskspråklige land. I Norge er det mange som har et forhold til det vi har gjort tidligere. Men i India var folk veldig opptatt av at vi synger flerstemt. Det hadde vi egentlig ikke tenkt over tidligere, men i indisk musikk er alt basert på én akkord, også synger man helt unisont. Så da vi kom og sang flerstemt er det helt naturlig for oss, men det var ekstremt eksotisk for dem.

Skulle ikke være duett

Låta «Sister to all» fra bandets nye plate blir i disse dager spilt tungt på norske radiostasjoner, NRK P1 inkludert. Det er en duett som handler om et menneskes første møte med verden og Susanne Sundfør er med på vokal, men opprinnelig var ikke låta tenkt slik.

Se også: Videopremiere, Real Ones + Susanne Sundfør

- Den var egentlig ikke en duett. Den var opprinnelig en helt «vanlig» sang, kan man si. Men alle i bandet har fått så «fot» på Susanne Sundfør, også tenkte vi at denne kanskje kunne gjøres som en duett. Så da spurte vi henne, og heldigvis sa hun ja.

Hør Real Ones' «Sister to all» her:

Men Real Ones har ikke bare spilt i India. I fjor var bandet også på turné i Kina.

- Vi visste jo ikke hva vi kunne forvente, verken av spillesteder eller hvordan publikum ville reagere. Men det var enormt mye folk satt klare da vi begynte på lydprøvene – kanskje 2-300 mennesker.

- Det var jo spesielt i seg sjøl, men da vi gikk på scenen var det tusenvis av mennesker der og de gikk jo helt «bananas». Det er det nærmeste vi har vært «Beatle mania», og slike ting trodde vi aldri at vi skulle få oppleve.

Hør hele intervjuet med Real Ones her:

Kulturstrøm

 • 6-er til nytt Billie Eilish-album

  Billie Eilish er stemmen til en hel generasjon, og hun behandler det ansvaret med et enormt talent, stor respekt og uredd nyskapelse på albumet «Happier Than Ever», ifølge NRKs musikkritiker Espen Borge. Terningkast 6.

  Plateomslag til albumet "Happier than ever" av Billie Eilish
  Foto: Universal
 • Første kvinnelige «Doctor Who» ut

  Jodie Whittaker, som har spilt den 13. doktoren i serien, har vært i rollen siden 2017. Variety skriver at hun nå forlater den suksessfulle BBC-serien, som har blitt sendt siden 1963. Whittaker var den første kvinnelige doktoren i rollen.

  Jodie Whittaker
  Foto: MAX NASH / AFP