Anne Brown er død

Den amerikansk-norske operasangeren Anne Wiggins Brown døde fredag, 96 år gammel.

Anne Brown i sin garderobe før en forestilling
Foto: Scanpix / SCANPIX

Brown ble verdenskjent da hun spilte rollen som Bess i George Gershwins opera Porgy and Bess under urfremførelsen i oktober 1935.

Flyttet til Norge

Anne Brown og Torleif Schjelderup

NYGIFTE I 1948: Anne Brown og Torleif Schjelderup. Paret skilte seg i 1969.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Anne W. Brown sovnet stille inn fredag formiddag, opplyser datteren Paula Schjelderup til NTB.

Les: Portrett av Anne Brown

Sangerinnen ble født 9. august 1912 i Baltimore, USA. Hun bosatte seg i 1948 i Oslo, der hun giftet seg med skihopperen Thorleif Schjelderup og ble norsk statsborger.

Gershwins Bess

- Anne Brown var en pioner for svarte innenfor operafaget, forteller musikkanmelder i NRK, Nina Krohn.

Brown tok sin utdannelse ved Julliard School of Music i New York, ettersom konservatoriet i Baltimore var stengt for svarte.

Det var her hun kom i 1933 hun kom over en artikkel om at George Gershwin søkte svarte sangere og dansere til en operaversjon av historien om Porgy. Ti dager senere sang hun for ham.

- Jeg husker hvor nervøs jeg var da jeg ringte på ham. Men han tok meg i mot med et stort smil, så all min nervøsitet forsvant som dugg for solen, fortalte Brown i et intervju med NRK i 1984.

Hør hele intervjuet fra Radioarkivet: Gershwins første Bess

Variert repertoar

Krohn forteller at Brown hadde en varm og lett sopran, og veldig god høyde.

- Hun hadde et variert repertoar, fra musikaler til operaer og oratorier, derfor var hun også en etterspurt pedagog, både blant operasangere og skuespillere.

I Norge jobbet Brown blant annet som sangpedagog for blant andre Åse Kleveland, Karin Krog og Liv Ullmann.

Anne Brown fikk Norsk Kulturråds ærespris i 2000.

Kulturstrøm

 • Faithfull om koronasykdommen

  Artisten Marianne Faithfull (74) sier til New York Times at hennes kamp mot covid-19 og langvarige ettervirkninger har vært den tøffeste kampen hun har hatt. Tidligere har hun bl.a. overlevd en overdose med sovemedisin og vært avhengig av heroin.

 • Færre digitale kulturopplevelser

  Digital kulturbruk er nesten halvert i år, sammenlignet med i fjor. Det viser en undersøkelse fra Opinion som gjennom pandemien har spurt over 20.700 nordmenn om deltagelse på digitale kulturopplevelser, og i hvilke grad man betaler for disse. – Viljen til å betale for digitale kulturopplevelser er stabil i pandemien. Det tyder på at nedgangen i digital kulturbruk heller skyldes mangel på tilbud enn etterspørsel, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

 • Vokalist i Bay City Rollers død

  Artisten Les McKewon (65) som var vokalist i bandet Bay City Rollers døde tirsdag denne uken, skriver CNN. Bay City Rollers hadde sin storhetstid på 1970-tallet med blant annet melodiene «Shang-a-lang», «bye, bye, baby» og «Give a little love»

  Les McKeown er død
  Foto: Yui Mok / AP