NRK Meny
Normal

Anne Brown er død

Den amerikansk-norske operasangeren Anne Wiggins Brown døde fredag, 96 år gammel.

Anne Brown i sin garderobe før en forestilling
Foto: Scanpix / SCANPIX

Brown ble verdenskjent da hun spilte rollen som Bess i George Gershwins opera Porgy and Bess under urfremførelsen i oktober 1935.

Flyttet til Norge

Anne Brown og Torleif Schjelderup

NYGIFTE I 1948: Anne Brown og Torleif Schjelderup. Paret skilte seg i 1969.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Anne W. Brown sovnet stille inn fredag formiddag, opplyser datteren Paula Schjelderup til NTB.

Les: Portrett av Anne Brown

Sangerinnen ble født 9. august 1912 i Baltimore, USA. Hun bosatte seg i 1948 i Oslo, der hun giftet seg med skihopperen Thorleif Schjelderup og ble norsk statsborger.

Gershwins Bess

- Anne Brown var en pioner for svarte innenfor operafaget, forteller musikkanmelder i NRK, Nina Krohn.

Brown tok sin utdannelse ved Julliard School of Music i New York, ettersom konservatoriet i Baltimore var stengt for svarte.

Det var her hun kom i 1933 hun kom over en artikkel om at George Gershwin søkte svarte sangere og dansere til en operaversjon av historien om Porgy. Ti dager senere sang hun for ham.

- Jeg husker hvor nervøs jeg var da jeg ringte på ham. Men han tok meg i mot med et stort smil, så all min nervøsitet forsvant som dugg for solen, fortalte Brown i et intervju med NRK i 1984.

Hør hele intervjuet fra Radioarkivet: Gershwins første Bess

Variert repertoar

Krohn forteller at Brown hadde en varm og lett sopran, og veldig god høyde.

- Hun hadde et variert repertoar, fra musikaler til operaer og oratorier, derfor var hun også en etterspurt pedagog, både blant operasangere og skuespillere.

I Norge jobbet Brown blant annet som sangpedagog for blant andre Åse Kleveland, Karin Krog og Liv Ullmann.

Anne Brown fikk Norsk Kulturråds ærespris i 2000.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters