Anne Brown er død

Den amerikansk-norske operasangeren Anne Wiggins Brown døde fredag, 96 år gammel.

Anne Brown i sin garderobe før en forestilling
Foto: Scanpix / SCANPIX

Brown ble verdenskjent da hun spilte rollen som Bess i George Gershwins opera Porgy and Bess under urfremførelsen i oktober 1935.

Flyttet til Norge

Anne Brown og Torleif Schjelderup

NYGIFTE I 1948: Anne Brown og Torleif Schjelderup. Paret skilte seg i 1969.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Anne W. Brown sovnet stille inn fredag formiddag, opplyser datteren Paula Schjelderup til NTB.

Les: Portrett av Anne Brown

Sangerinnen ble født 9. august 1912 i Baltimore, USA. Hun bosatte seg i 1948 i Oslo, der hun giftet seg med skihopperen Thorleif Schjelderup og ble norsk statsborger.

Gershwins Bess

- Anne Brown var en pioner for svarte innenfor operafaget, forteller musikkanmelder i NRK, Nina Krohn.

Brown tok sin utdannelse ved Julliard School of Music i New York, ettersom konservatoriet i Baltimore var stengt for svarte.

Det var her hun kom i 1933 hun kom over en artikkel om at George Gershwin søkte svarte sangere og dansere til en operaversjon av historien om Porgy. Ti dager senere sang hun for ham.

- Jeg husker hvor nervøs jeg var da jeg ringte på ham. Men han tok meg i mot med et stort smil, så all min nervøsitet forsvant som dugg for solen, fortalte Brown i et intervju med NRK i 1984.

Hør hele intervjuet fra Radioarkivet: Gershwins første Bess

Variert repertoar

Krohn forteller at Brown hadde en varm og lett sopran, og veldig god høyde.

- Hun hadde et variert repertoar, fra musikaler til operaer og oratorier, derfor var hun også en etterspurt pedagog, både blant operasangere og skuespillere.

I Norge jobbet Brown blant annet som sangpedagog for blant andre Åse Kleveland, Karin Krog og Liv Ullmann.

Anne Brown fikk Norsk Kulturråds ærespris i 2000.

Kulturstrøm

 • Enda en norsk roman blir teater

  «Regn» av Stig Holmås blir teaterstykke på Den Nationale Scene. Romanen handler om to brødre som vokser opp i Bergen på 50-tallet og fikk gode anmeldelser da den kom for ti år siden. Forfatteren lover at replikkene blir på tidsriktig dialekt, sier han til Bok365. Apropos dialektdiskusjonen om Stavanger-serien «Lykkeland».

  Regn av Stig Holmås
  Foto: Gyldendal
 • «Lothepus» vann språkpris

  Norsk Målungdom har kåra Leif Einar Lothe til årets vinner av Dialektprisen. – Han nyttar hardingdialekta i alt frå sprengingsoppdrag på bygda til kjendisgalla i byen, seier leiar Fredrik Hope.

  Leif Einar "Lothepus" Lothe
  Foto: Even Norheim Johansen / NRK
 • Norsk motemerke entrer Paris

  Norwegian Rain åpner flaggskipsbutikk i Paris. Fra før har designerne Alexander Helle og T-Michael åpnet tilsvarende i hjembyen Bergen og i Oslo, i tillegg til at de er til stede i butikker i 18 land. – Drømmen vår er blitt virkelighet, 70 meter inn i en blindgate i et smug midt i Paris, sier Helle til Melk & Honning. Nå planlegges også skokolleksjon i samarbeid med Paris-butikken Bonne Guele.