Hopp til innhold

Kulturguide for Sørlandet i sommer

Skal du bruke norgesferien på Sørlandet i sommer? Her er kulturtips for hele familien, både barn og voksne.

Bildekollasj med kulturtips for Sørlandet

SØRLANDET: Sørlandssommeren byr på artister som Nils Bech, dansefestivalen Ravnedans, fiolinist Eldbjørg Hemsing, kunst av Marcelius Førland på Sørlandets Kunstmuseum, gatekunstvandring, Musti, Oslo Ess og selvsagt badeliv på Bystranda i Kristiansand.

Foto: Kyrre Lien/NTB /Simen Thornquist/Nikolaj Lund/Sørlandets Kunstmuseum/ANDREAS BENJAMIN GUTHE/NRK / Daniel Jacobsen/Tom Øverlie

Sørlandet er enda mer enn Dyreparken, Kaptein Sabeltann og båtliv. Blant kulturtipsene i Agder denne sommeren er en teaterforestilling i en gammel barnevognbutikk, elektronikafestival på Odderøya, avskjedsutstillingen på landsdelens største kunstmuseum og en flott kirke.

I denne saken får du:

 • en kulturkalender med det som skjer i Agder i sommer
 • en liste med 10 tips til kulturattraksjoner som er tilgjengelig gjennom hele sommeren.

Du vil se at NRKs kulturkritikere har valgt ut sine favoritter begge steder.

God sommer!

NB! Vi tar forbehold om at arrangement kan bli avlyst og at åpningstider blir endret. Enkeltarrangement er i hovedsak ikke inkludert i kulturkalenderne, men i stedet arrangement som går over flere dager. Vi oppfordrer derfor til å sjekke ut konsertscener og spillesteder der du er i tillegg!

Kulturkalender for Agder sommeren 2021

10 kulturtips i Agder

1. Risør, en av Europas best bevarte trehusbyer

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Risør
Foto: Per Løchen / NTB

Risør kalles den hvite byen ved Skagerak, og er en av Europas best bevarte trehusbyer. Etter bybrannen i 1861 kom byggmestere og håndverkere fra flere land og hjalp til med å gjenreise byen. Fordi store deler av byen ble oppført samtidig i tidens elegante empirestil, er byen uvanlig vakker og helhetlig i sitt uttrykk. Det er en opplevelse og vandre på oppdagelsesferd i smale gater og smug, blant sjarmerende trehus og idylliske hager. For den kunstinteresserte er det også mange gallerier å besøke, ikke minst blomstrer kunsthåndverket i sørlandsbyen. Midt på sommeren er det et overdådig kunsthåndverksmarked (Villvin Kunsthåndverkmarked) der man kjøpe alt fra glass, keramikk til tekstil og metallarbeider. I år går markedet av stabelen mellom 8. og 10. juli.

2. Ibsen-museet i Grimstad

Henrik Ibsen kom til Grimstad som 15-åring og skrev sitt første skuespill «Catilina» her. Ibsen-museet holder til i et av husene han bodde i og kan besøkes hver dag fra 20. juni – 15. august.

3. Hamsuns dikterstue, Nørholm, Grimstad

Knut Hamsun er enda en litteraturkjempe med tilknytning til Grimstad. Det er omvisning i Hamsuns dikterstue på Nørholm utenfor Grimstad (hver onsdag i juli og et par helger).

4. Gatekunst, Kristiansand

Musikkens hus i Kristiansand
Foto: Andreas Benjamin Guthe / NRK

Kristiansand har gode muligheter for å jakte på kunst gatelangs. Du kan for eksempel spasere i Kvadraturen eller se gatekunst i galleriet Mint Gallery, åpent tre dager i uka. I tillegg arrangerer Sørlandets Kunstmuseum gatekunstvandringer i byen hver søndag fra 27. juni til 8. august.

5. Skulpturen «Skal/Kranium», Universitetet i Agder, Kristiansand

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Kunstverket "Skall/kranium" av Per Inge Bjørlo
Foto: Cathrine Wang / KORO

Ved hovedinngangen til Universitetet i Agder i Kristiansand finner vi Per Inge Bjørlos skulptur «Skal/Kranium» fra 1971. Bjørlo arbeider ekspressivt med sine mektige formuttrykk. Som 17-åring fikk han en hodeskade som gjorde at han som kunstner kretset omkring hodeformen og kraniet som motiv. Verket er utformet som en høy, hul form i pusset aluminium og danner en mektig kontrast til den strenge universitetsarkitekturen.

5. Restauranten Under, Lindesnes

Restauranten Under i Lindesnes
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Europas første undersjøiske restaurant, tegnet av Snøhetta og kjent for sin spesielle arkitektur hvor en del av bygget ligger under vann. For kunstinteresserte har det en ekstra dimensjon at noen av kunstner Bård Breiviks berømte granittsøyler, som i årevis sto på Torgallmenningen i Bergen, er plassert på havbunnen utenfor og kan sees gjennom vinduene i restauranten.

6. Sørlandets Kunstmuseum, Kristiansand

Museet skal, etter mye diskusjon, flyttes til den nye kunstsiloen i byen. I sommer viser de derfor utstillingen «På gjensyn! Fra Katta til Kunstsilo», men i tillegg til denne kan man også se den interaktive utstillingen «Microworld» for barn og utstillingen «Modernismens Pionerer. Utvalg fra Tangen-samlingen» med kvinnelige modernistiske kunstnere.

7. Bomuldsfabrikken Kunsthall/Kunstarena Torbjørnsbru Gruver, Arendal

Bomuldsfabrikken Kunsthall viser i sommer en utstilling i selve Bomuldsfabrikken, utstillingen «As far as my Eye can Sea – The Expedition Exhibition», men også i Kunstarena Torbjørnsbru Gruver. Der kan man oppleve Maja S. K. Ratkjes lydkunstverk «To the Surface» og Signe Solbergs skulpturer i verket «Clamber Scramble Crawl (Hold Fast)», som klamrer seg fast til bergveggene.

8. Fjære Kirke, Grimstad

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Fjære kirke i Grimstad.
Foto: Torild Granhaug / Kirkebyggdatabasen
Foto: Torild Granhaug / Kirkebyggdatabasen

En av Sørlandets aller flotteste kirker er Fjære kirke bygget på 1100-tallet i romansk rundbuestil. Den hvitkalkede kirken ligger vakkert til blant gamle furuer og løvtrær. Også interiøret er verdt en titt. Her finnes en gotisk døpefont i kleberstein dekorert med bladranker og menneskeansikter. Mannshodet som er hugget ut i sydportalen er den eldste bevarte rundskulpturen fra norsk middelalder. Den fantastiske altertavlen fra renessansen viser nattverden. Fjære kirke er kjent fra Ibsens episke dikt Terje Vigen.

9. Bronseplassen, Høvåg/Lillesand

Norges eldste rekonstruerte bronsealdergård. Her kan du blant annet se et rekonstruert langhus fra bronsealderen.

10. Kilden Teater og Konserthus, Kristiansand

Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Bygget er en opplevelse i seg selv og er både hyllet og omdiskutert. Bygget er tegnet av det finske arkitektfirmaet ALA Architect. Det arrangeres blant annet improteater for barn og flere konserter her gjennom sommeren.

Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Hvor skal du tilbringe sommeren? Sjekk kulturtipsene for hele Norge.

Kulturstrøm

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Alta-saken med artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen, får dermed prisen på 400.000 kroner.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd». (NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon
 • Motedesigneren Paco Rabanne er død

  Den spanske motedesigneren Paco Rabanne, kjent for sine eksentriske klesdesign er død 88 år gammel. Det bekrefter selskapet hans til nyhetsbyrået AFP. Han grunnla også et av verdens mest kjente parfymemerker.