«Som du ser meg» valgt ut til Nordisk råds filmpris

Som du ser meg er Norges representant til Nordisk råds filmpris. Flere tror på tøff konkurranse fra de andre filmlandene.

Laila Goody og Birgitte Larsen

Laila Goody og Birgitte Larsen er hovedpersonene i den en av de tre historiene som fortelles i «Som du ser meg».

Foto: Norsk Filmdistribusjon / Motlys

Filmen er regissert av Dag Johan Haugerud, som også har skrevet manuset. Under Amanda-utdelingen i august ble filmen utpekt til den store vinneren da den vant fire av de gjeveste prisene.

Den norske juryen består av Silje Riise Næss, Kalle Løchen og Britt Sørensen. I sin begrunnelse sier de følgende:

«Filmen er en nydelig mosaikk av ulike livserfaringer, nennsomt tolket av skuespillerensemblet og filtrert gjennom Haugeruds unike observasjonsevne. Resultatet er både vittig og ømt, sårt og lavmælt konfronterende. Den norske kandidat er altså Som du ser meg, regi Dag Johan Haugerud

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dag Johan Haugerud og Yngve Sæther

Dag Johan Haugerud har fått mye skryt for sin første spillefilm. Her med produsent Yngve Sæther da nominasjonen til Nordisk råd ble kjent tirsdag ettermiddag.

Foto: Kristian Rostad

Norsk prisdryss

Som du ser meg er tre fortellinger som har rot i den samme blokka. En oversetter i tvil, en sykepleier med problemer på jobben og en arvekonflikt er de tre historiene som vikles inn i hverandre i løpet av filmen.

Som du ser meg har allerede vunnet Kritikerprisen, fem Kanon-priser og fire Amanda-priser, deriblant prisen for beste film og beste regi.

Spillefilmdebutant Dag Johan Haugerud sier at filmen er en stor anerkjennelse for ham og alle andre som har jobbet med filmen.

– Det går egentlig ikke an å konkurrere om slike ting. Men det er en god følelse å være nominert, sier Haugerud til NRK.no.

For regissøren er nominasjonen motiverende for det videre arbeidet, men ifølge ham selv vil han også få prestasjonsangst.

– Nå håper jeg at filmen kan nå et større publikum, også i de andre nordiske landene. Jeg tror filmen kan treffe godt, sier Haugerud.

Produsent Yngve Sæther forteller at prisen henger svært høyt for ham, og at de er godt fornøyde med nominasjonene.

Yngve Sæther

Produsent Yngve Sæther har sammen med produksjonsselskapet Motlys vært nominert til prisen fem ganger de siste årene.

Foto: Kristian Rostad

– Det er utrolig morsomt å bli nominert. Som du ser meg har fått alle de store norske prisene nå, så det hadde vært morsomt å krone det med Nordisk råds filmpris, sier Sæther til NRK.no.

Hard konkurranse

Dag Johan Haugerud og Yngve Sæther

Dag Johan Haugerud og Yngve Sæther fikk blomster og kake da nominasjonene ble kjent.

Foto: Kristian Rostad

De andre nordiske nominerte er Jakten fra Danmark, som er laget av Thomas Vinterberg. Vinterberg har tidligere laget den kjente dogmefilmen Festen, og regissøren har allerede vunnet Nordisk råds filmpris for filmen Submarino i 2010.

Nominert er også Spise, sove, dø fra Sverige (Gabriela Pichler), Dypet fra Island (Baltasar Kormákur) og Kerron sinulle kaiken (Open Up to Me) av Simo Halinen.

Produsent Yngve Sæther anser filmene fra Danmark og Sverige som de sterkeste konkurrentene.

– Det er et svært høyt nivå i år. De sterkeste konkurrentene er Jakten fra Danmark og Spise, sove, dø fra Sverige.

Inger Merete Hobbelstad, filmanmelder og kommentator i Dagbladet, har ikke sett den islandske eller finske filmen. Men kommentatoren holder en knapp på de andre skandinaviske kandidatene.

Inger Merete Hobbelstad

Inger Merete Hobbelstad tror ikke «Som du ser meg» kan hevde seg mot de svenske og danske konkurrentene.

Foto: Marte Solbakken / NRK

– Jeg vil tro den danske eller svenske som vinner. Det er jo naturlig, de er større filmnasjoner enn oss. Ingen av disse filmene er fabelaktige, men Jakten og Spise, sove, dø er mer veldreide og gjennomførte enn den norske, sier Hobbelstad til NRK.no.

Filmanmelderen er glad på Haugeruds vegne, men er ikke helt overbevist om at filmen kan sikre Norge sin første filmpris fra Nordisk råd.

– Jeg tror vi hadde størst sjanse med Joachim Triers Oslo 31. august i forfjor. Men jeg er veldig glad på Dag Johan Haugeruds vegne. Som du ser meg har litt strukturelle problemer, som gjorde at jeg holdt igjen på min begeistring. Og den er litt rufsete. Jeg tror konkurrentene har mer kontroll, sier Inger Merete Hobbelstad til NRK.no.

Norge har aldri vunnet

Nordisk råds filmpris ble etablert i 2002 og er en pris som skal gå til en kunstnerisk og original film, som har røtter i den nordiske kulturen.

Vinneren får 350 000 kroner som deles mellom regissør, manusforfatter og produsent.

Om Som du ser meg skulle vinne, vil Haugerud og Yngve Sæther, i produksjonsselskapet Motlys, dele prispengene seg imellom.

Norge har aldri tidligere vunnet Nordisk råds filmpris. I fjor var Kompani Orheim nominert, men det ble det svenske Ruben Östlund som gikk til topps med den omdiskuterte filmen Play.

Festaften på NRK

For første gang avsløres vinnerne av Nordisk råds priser samtidig i en prisutdeling. En ny stor prisgalla går av stabelen 30. oktober i Operaen i Oslo og sendes i alle de nordiske landene.

Med dette ønsker Nordisk råd å nå et større publikum enn tidligere. Rådet utvider til fem priser og i tillegg til litteratur, musikk og film, deles det ut pris for miljø og barne- og ungdomslitteratur.

Som du ser meg

Et arveoppgjør er en av de tre historiene som fortelles i Som du ser meg.

Kulturstrøm