"Balkans madonna"

Det har tatt et år å få en intervjuavtale med henne. Sist Ceca snakket med utenlandske medier var et sjeldent intervju hun ga til avisa The Independent for 4 år siden.

Ceca på scenen
Foto: DARKO VOJINOVIC / AP

Når vi endelig får intervjuavtale med henne, skjer det i en restaurant på Beograds mest fasjonable hotell, Hyatt, der hele lokalet stenges for andre gjester. Ceca kommer inn i rommet fulgt av 2 livvakter og manager. Svart, nyfrisert hår, mye sminke, silikonbryster.

NRKs Mari Allgot Lie møter Ceca

NRKs Mari Allgot Lie med Ceca.

Foto: Mari Allgot Lie
Ceca gifter seg med Zeljko Raznatovic i 1995

Ceca gifter seg med Zeljko Raznatovic i 1995.

Foto: Novine.ca
Ceca

Ceca i Zeljko Raznatovics begravelse i 2000.

Foto: SRDJAN ILIC / AP

- Jeg har ikke tillit til mediene. Journalister har ofte fordommer mot meg, og setter meg i en kontekst der jeg ikke hører hjemme, sier Ceca.

Balkans Madonna

Ceca Raznatovic er Balkans aller største popstjerne. Hun har solgt over 10 millioner plater og er den fremste utøveren innen turbofolk, en musikksjanger som vokste fram i krysningspunktet mellom nasjonalisme og popmusikk på 90-tallet.

Det har blitt skrevet 4 bøker om henne, og tusenvis av fans møter opp på konsertene hennes både hjemme i Serbia og i utlandet.

Men damen som kalles ”Balkans Madonna” er også enken etter den serbiske krigsforbryteren Zeljko Raznatovic, kjent som ”Arkan”, som ledet den paramilitære serbiske gruppen Tigrene under krigene i det tidligere Jugoslavia.

Hun har sittet fengslet for påstander om mafiaforbindelser. Men for mange serbere er hun en nasjonalhelt, et nasjonalistisk ikon.

Hør: Mari Allgot Lie intervjuer Ceca

- Det der er en stor misforståelse. Mediene kan framstille deg som hva som helst, som et monster. Folk forsøker å plassere meg inn i en politisk kontekst, og da tar de feil, for jeg er ingen politisk figur, sier Ceca.

Mannen var paramilitær

Ceca begynte som barnestjerne og ga ut sitt første album som fjortenåring. Men karrieren skjøt virkelig fart da hun i 1995 giftet seg med Zeljko ”Arkan” Raznatovic.

I det overdådige bryllupet stilte Arkan i en serbisk offisersuniform fra 1. verdenskrig. Det ble laget dvd fra bryllupet, og denne ble den mest solgte i Serbia noensinne. Serbia hadde fått sitt nasjonalistiske superpar.

- Jeg hadde et kjent navn også før bryllupet. Men gjennom ekteskapet med Zeljko fikk jeg mye. Han var veldig engasjert i min karriere. Han hjalp meg å velge hvem jeg skulle samarbeide med, og han ga meg mange råd, til og med om hvordan musikkvideoene mine skulle se ut.

- Zeljko var 21 år eldre enn meg og mye mer erfaren, så han hevet kvaliteten på det jeg gjorde.

Ceca er lite interessert i å snakke om Arkans rolle under krigen og sin egen rolle som politisk figur. Hun bytter med en gang tema, og vil heller snakke om hvor fint ekteskapet deres var.

- Jeg giftet meg veldig ung og var heldig som møtte en mann som allerede var moden og som skjønte hva det betydde å ha en kone som bare var 21 år gammel. Jeg fikk oppleve den store kjærligheten med Zeljko.

- I dag er jeg 34 år gammel og har levd alene som enke med mine to barn i 8 år. Jeg kan bare si at jeg var heldig som fikk muligheten til å oppleve ekte kjærlighet.

- Det er noe jeg unner hver eneste kvinne, å ha et slikt ekteskap jeg og Zeljko hadde, og det å ha en slik mann ved sin side. For en ekte mann former sin kvinne, mener Ceca.

Dedikerte sang til krigsforbryter

Arkan ble skutt ned og drept i 2000 i lobbyen på Hotel Intercontinental i Beograd. Han døde i Cecas armer på vei til sykehuset.

- Mitt liv forandret seg drastisk etter hans Zeljkos død. Jeg mistet min store kjærlighet, min beste venn og faren til mine barn. Jeg mistet en del av meg selv da han døde, sier Ceca.

En av de største hit’ene på Cecas nyeste plate fra 2 år tilbake er dedikert til Arkan. I sangen synger Ceca: mitt hjerte er en kylling, liten, gul og regnvåt, som en gang sovnet i armene på en ørn.

Kontroversiell artist

Da Ceca holdt konsert i Sverige i fjor sommer, protesterte bosniske flyktninger mot at krigsforbryterenken var invitert til landet.

- Det var ubehagelig. Men jeg var ikke redd. Det tar nok tid før den type følelser roer seg.

- Hvordan ser du på din egen rolle?

- Jeg tenker ikke på det at jeg er en stor stjerne. Menneskene jeg har rundt meg er vanlige folk, ikke kjendiser. Jeg liker ikke folk som tenker for høyt om seg selv. Det viktigste av alt er å forbli frisk og normal, mentalt sett, og alltid være en del av folket, sier Ceca.

Kulturstrøm

 • Erling Sandmo er død

  Historikeren, forfatteren og musikkanmelderen Erling Sandmo (56) døde brått fredag, på skitur. Han var nylig ansatt som leder for Nasjonalblibliotekets nye kartsenter, og har gitt ut flere bøker, sist om sjømonstre i kart og litteratur. Han er også kjent som programleder i NRK P2s musikkprogram På sporet.

  Professor Erling Sandmo i Kartsenteret ved Nasjonalbiblioteket
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • For drøy for Frp-politiker

  Frp-stortingsrepresentant syns det er hårreisende at det offentlige støtter kunstnere som bruker kjønnsorganer, kroppsvæsker eller avføring i kunsten. Kulturminister Abid Raja mener at det blir helt feil at politikere skal gå inn og bestemme hvem som skal få støtte til kunst.

 • Gigantunderskudd for The Sun

  Den britiske tabloidavisa The Sun gikk 68 millioner pund, 820 millioner kroner, i underskudd i fjor. Hovedårsaken er ikke fallende salg, men flere forlik med kjente og ukjente briter som har fått mobiltelefonene sine hacket, skriver The Guardian.

  "Megxit" skriver The Sun på forsiden torsdag.
  Foto: Faksimile The Sun