Hopp til innhold

– Store sko å fylle

Når Hans-Tore Bjerkaas går av som kringkastingssjef i mars neste år, blir det store sko å fylle for etterfølgeren, mener norske mediekommentatorer.

NRK

Hans-Tore Bjerkaas overtok som NRK-sjef etter John G. Bernander i 2007. Nå gir han roret videre.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Beskjeden om at NRKs sjef Hans-Tore Bjerkaas går av, kom som en overraskelse for mange.

Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes hadde ikke hørt nyheten da NRK.no ringte, og synes det er overraskende at Bjerkaas velger å gå av etter åremålet i mars neste år.

– Hans-Tore Bjerkaas har gjort en veldig god jobb som kringkastingssjef. Han har ikke sittet som sjef for maktas del, det er ikke det som har inspirert han, sier Gimnes.

– Ingen selvfølge med enerposisjon

Lasse gimnes

Lasse Gimnes

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Han tror det blir tøft for NRK å finne en som kan gjøre en like god jobb etter de resultatene NRK har levert både på TV og radio de siste årene.

– NRK har hatt en enerposisjon, og det er ingen selvfølge at det de kommer til å beholde denne i årene som kommer. Det finnes flere eksempler på kommersielle kanaler som har tatt over som de største i Europa, sier Gimnes.

Han sier NRK står foran mange utfordringer i årene som kommer, med TV som skal digitaliseres og streames. Den nye sjefen må ha mange egenskaper for å klare jobben til Bjerkaas, både sterke lederegenskaper, og god medieteft.

– Vedkommende må ha et godt kontaktnett, og ha god kunnskap i media og utvikling. I tillegg er det hvert år en politisk diskusjon i forhold til lisens og plass i statsbudsjettet, og det er noe en ny sjef må ha kunnskap om, sier Gimnes.

Han sier også at store mediehus ofte har mange sterke personligheter, og det er en tøff oppgave å lede disse. Gimnes vil ikke synse rundt hvem den neste sjefen blir, eller om det blir en mann eller en kvinne.

– NRK skal bare ha den aller beste sjefen, uavhengig av kjønn, sier han.

– Et godt strategisk blikk

Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter

Foto: Christine Heim / Orjas.no

Også kommentator Elin Ørjasæter synes Bjerkaas har gjort en god jobb i sjefsstolen.


– Han har vært en innmari god sjef for en institusjon som kommer til å slite i årene som kommer, mener hun.

Ørjasæter tror etterfølgeren til Bjerkaas får en komplisert og vanskelig jobb i årene som kommer, særlig når det gjelder å forsvare lisensspørsmålet.

– Den neste sjefen må ha et godt strategisk blikk for å klare å forsvare den gammeldagse finansieringsmetoden, sier Ørjasæter.

Hun tror det vil være lurt å se etter gode interne kandidater til sjefsjobben, men kunne selv tenkt seg å se Kristenn Einarsson i lederstillingen. Direktøren i Forleggerforeningen er også styreleder i Norsk filminstitutt, og ble tilbudt jobben etter Einar Førde i 2000. Da takket han nei.

– Einarsson har erfaring både fra film- og bokbransjen, og kunne gjort en god jobb for NRK. Han har det gode strategiske blikket som trengs, sier Ørjasæter.

En som kan TV-faget

Redaktør i Kampanje, Knut Kristian Hauger, mener det var klokt å velge Bjerkaas i 2007. Tidligere kringkastingssjefer har ofte hatt politisk bakgrunn, mens Bjerkaas hadde bakgrunn som mediemann med erfaring fra TV-faget.

– Det blir store sko å fylle etter Bjerkaas, som gjennom satsning på norsk innhold og nye plattformer har klart å holde NRKs posisjon, og styrke den, sier Hauger.

Han håper derfor NRK nå ser i mediemiljøet etter en ny sjef, for han tror det blir store utfordringer for nestemann. Spesielt blir det essensielt å forstå hvordan man skal orientere seg i og møte det digitale markedet.

– Blant annet vil digitalisering av radio være en stor sak en ny sjef får i fanget med en gang. I tillegg kommer ikke konkurransen bare fra TV2, TV Norge og P4 lengre, men fra store internasjonale aktører som Netflix, Facebook og HBO, sier Hauger.

Hauger tror det finnes gode kandidater til sjefsrollen både internt og eksternt, og nevner direktør i Norsk Kulturråd, Anne Aasheim, som en aktuell kandidat.

– Det er kanskje på tide med en kvinne. Ellers er Thor Gjermund Eriksen en kandidat, og Harald Strømme har gjort god figur i TV Norge, sier Hauger.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP