NRK Meny
Normal

Ai Weiwei mener skattesaken kan blottlegge Kina

Kunstner og regimekritiker Ai Weiwei sier at kampen mot Kinas skattemyndighet er en god mulighet for å blottlegge det kommunistiske regimet som fengslet ham i 81 dager.

CHINA-AIWEIWEI Dissident Chinese artist Ai Weiwei reads emails and comments of support on his computer at his studio in Beijing

Den kinesiske kunstneren er involvert i en skattesak mot kinesiske myndigheter, og er beskyldt for ikke å betale skatt.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

– Vi kan bruke denne sjansen til å få verden til å forstå hva slags system de bruker. Dette er en god anledning, sier Ai, som er en av Kinas mest berømte samtidskunstnere.

Den kinesiske kunstneren er involvert i en skattesak mot kinesiske myndigheter, og er beskyldt for ikke å betale skatt.

Al Weiwei har tidligere kalt skattesaken for utpresning, og en pris han må betale fordi han har brukt ytringsfriheten.

Onsdag er fristen kunstneren har fått for å betale inn skattekravet på nesten 14 millioner kroner. Han mener kravet er et ledd i myndighetenes politiske forfølgelse av ham.

Myndighetene krever betaling

Guggenheim-museet

Guggenheim-museet var tidligere med på en støttekampanje for å få løslatt Weiwei.

Foto: Arkivfoto NTB / Scanpix

Myndighetene påstår at 54-åringen har unnlatt å betale skatt i årevis og mener å ha krav på millionene i restskatt og straffeskatt. Kunstneren benekter at han har snodd seg fra å betale skatt og sier han skal kjempe mot kravet og ta saken inn for en domstol.

For å kunne gjøre dette krever imidlertid myndighetene at han måtte betale inn et depositumsbeløp som sikkerhet.

Tusenvis av mennesker har bidratt for at den kinesiske regimekritikeren skal klare å innfri det kvelende skattekravet, og tirsdag kunne han overføre et beløp tilsvarende 7,7 millioner kroner, som er penger han har mottatt i gaver fra støttespillerne.

Fredag åpner Lousiana, Museum of Modern Art i Danmark, en utstilling av Ai Weiwei. Tidligere i år ble kunstneren holdt tilbake av kinesiske myndigheter i 81 dager. Den internasjonale kunstscenen med Solomon R., Guggenheim Museum, MoMA, Tate og Louisiana i spissen, støttet opp om en løslatelse av ham, blant annet med en underskriftskampanje.

NRK/NTB/AFP