Hopp til innhold

– Jeg håper ikke dette blir en vane

– Så lenge dette var en engangsforeteelse er det greit, sier Jon Almaas. Nytt på nytt-programlederen måtte svelge to kameler denne helgen.

Himmelblå, Nytt på nytt, Almaas og Stenvold
Foto: Fotomontasje / NRK

Med 1 277 000 seere og en markedsandel på 56,9 prosent, danket Himmelblå denne uka ut Nytt på nytt fra førsteplassen over NRKs mest sette programmer.

– En korreksjon i markedet

Almaas følger ikke selv med på Himmelblå, men har fått med seg at det er en kvalitetsserie som mange liker.

– Vi ser jo ikke på det som et nederlag, mer som en korreksjon i markedet. Vi håper Himmelblå ikke gjør dette til en vane. Så lenge dette var en engangsforeteelse er det greit.

Programlederen forteller at det hverken er planlagt noe nakensjokk eller truseglipp for å trekke flere seere til fredagens program.

Kun større begivenheter som den nasjonale finalen i Melodi Grand Prix og finalen i håndball-EM mellom Norge og Spania i desember, har det siste året utkonkurrert Almaas', Nærums og Skåbers nyhetssatireprogram.

– Bagatell i forhold til Birken

Men programlederen selv sier ukens seertall bare ble en bagatell i forhold til lørdagens veddemålstap mot NRK-kollega Ingerid Stenvold.

Etter en offentlig proklamering av et dristig veddemål mot Lydverket-programlederen i Birkebeinerrennet, ble det ekstra pinlig for 41-åringen å skimte en opplagt Stenvold på rett side av målstreken da han tok sine siste stavtak lørdag formiddag.

Les mer om veddemålet: Slår Jon Ingerid i Birken?

Kun fem minutter skilte kollegaene, og uheldigvis for den freidige Nytt på nytt-programlederen hadde Stenvold det laveste klokke-tallet etter målgang.

Les om Ingerid Stenvolds reaksjon her: Hvem drar pulken gjennom Nordmarka?

Video nsps_upload_2009_3_21_17_3_56_1336.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Begge konkurrenter var rimelig kjepphøye før rennet.

Det er jo helt håpløst å skulle tygge en halvfrossen sjokolade når man er fullstendig andpusten. Det tok jo sikkert ti minutter før biten smeltet nok til å kunne svelges

Jon Almaas om dårlig planlegging under Birken

Ville ha noe å strekke seg etter

– Man må jo bare akseptere at man taper for en bedre skiløper, forteller Almaas når pulsen har roet seg mandag.

Men han innrømmer at offentliggjøringen av veddemålet var litt dårlig gjennomtenkt. Personlig ønsket Almaas å ha noe å strekke seg etter når han kom til kneiken halvveis i rennet.

– Når man går Birken kommer man til et punkt hvor man trenger motivasjon, og det å slippe å dra Ingerid i pulk gjennom Nordmarka burde vært godt nok, tenkte jeg.

– Hva var det som avgjorde de fem minuttene?

– Jeg vet hvor det skjedde, for jeg tapte mye tid mellom Kvarstaddammen og Sjusjøen. Etter to og ei halv mil har man plutselig halvannen mil oppoverbakke. Jeg møtte vel ikke akkurat en vegg, men et gjerde - som jeg ikke greide å klatre over.

– Nok å konkurrere mot seg selv

Dessuten innrømmer Almaas at han hadde planlagt matinntaket gjennom løpet litt dårlig.

– Jeg hadde rett og slett spist for lite. Selv om jeg fikk i meg energi-gel og en god blanding kaffe og cola da jeg først oppdaget det, tok det for lang tid før det fikk noe utslag på energien.

Kreativ last med sjokolade på hver skulder hjalp også dårlig.

– Det er jo helt håpløst å skulle tygge en halvfrossen sjokolade når man er fullstendig andpusten. Det tok jo sikkert ti minutter før biten smeltet nok til å kunne svelges.

Når tapet ble en realitet innrømmer Almaas at det kanskje er nok å konkurrere mot seg selv i fremtiden. Men pulken skal allikevel fram. Når turen skal gjennomføres er ennå usikkert.

– Jeg funderer på å kanskje vente til snøen forsvinner... Nei, altså - jeg er en mann for mine ord, så dette må jeg jo gjennomføre.

Video nsps_upload_2009_3_22_16_33_51_1368.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: – Jeg taper for en bedre mann.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober