Hopp til innhold

Her er de 15 nye nominerte til Rockens Hall of Fame 2012

Femten nye kandidater er nominert opptatt i Rockheim Hall of Fame i 2012. – Ikke fryktelig spennende, sier P3-sjef.

Anne Grete Preus

Anne Grete Preus er blant de som kan bli innlemmet i norsk populærmusikks hall of fame.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

Mats Borch Bugge

Foto: NRK

Anne Grete Preus, Radka Toneff og Terje Rypdal er på lista i år som i fjor når de nye nominerte til Rockheims Hall of Fame blir offentliggjort.

– Dette fremstår ikke som så fryktelig spennende, sier P3s musikksjef, Mats Borch Bugge til NRK.no.

– Rockheim har nok en god plan rundt dette, så jeg tror at alle aktuelle vil få plass i Hall of Fame til slutt uansett, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Kunne vært modigere

Mayhem

Mayhem står på lista.

Foto: Per Ole Hagen / NRK

Bugge mener juryen kunne vært en del modigere i valgene.

– Jeg savner blant annet at nyere artister kunne få plass. Røyksopp, Kings of Convenience og Tommy Tee er eksempler på noensom burde hatt sin naturlige plass her.

P3-sjefen mener likevel det er bra at de åpner for andre sjangere enn bare rock.

– I sum ser lista bra ut. Det er bra at de har funnet plass til andre sjangere, for eksempel jazz med Radka Toneff og Terje Rypdal, og det er veldig riktig at Mayhem er der for å representere norsk metall, sier Bugge.

Jury på 100 personer skal bestemme

Mari Boine

Mari Boine er nominert.

Foto: Henryk Kotowski/Wikipedia

Ifølge Rockheims statuetter kan maksimalt fem artister innlemmes i Hall of Fame hvert år. Komiteen skal nominere tre ganger så mange artister/personer som antallet som skal innlemmes.

En jury på om lag hundre personer vil nå stemme blant de femten nominerte, og derved bestemme hvilke fem som skal innlemmes, ifølge en pressemelding.

Marit Larsen er fremdeles leder i nominasjonskomiteen. Øystein Greni er gått ut, og Knut Schreiner (Euroboy, Turboneger og Mirror Lakes) er kommet inn. Ellers er nominasjonskomiteen den samme som i fjor:

Slaktet i fjor

Radka Toneff

Radka Toneff er nominert i år som i fjor.

Foto: Owesen, Paul / SCANPIX

Etter at nominasjonene var klare for første gang i mai i fjor, ble det rabalder. Jurymedlemmene presenterte de 15 nominerte, og ble slaktet av musikksjef i Nordlys Egon Holstad, som den gangen døpte rockmuseet til rockens «hall of shame»

Holstad er ikke like kritisk til lista i år, men mener fremdeles det virker tilfeldig hvem som er med.

– Hvorfor Terje Rypdal og Radka Toneff er med, mens Jan Garbarek, Nils Petter Molvær, Bjørn Eidsvåg og Lillebjørn Nilsen - som alle utfyller samtlige kriterier - ikke er det, er vanskelig å forstå, sier han.

– Hva er «rock»?

Egon Holstad

Egon Holstad

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Nordlys' musikksjef savner fortsatt en god definisjon fra Rockheim rundt hvordan de vurderer begrepet «rock».

– Er Alf Prøysen, Wenche Myhre og Radka Toneff rock? Med all respekt å melde, men da er det mye annet som er rock.

Holstad sier likevel det er gledelig å se at Michal Krohn er representert med både Raga Rockers og Kjøtt, og at DumDum Boys og Pussycats er kommet inn i nominasjonsvarmen.

– I tillegg er det godt å registrere at de har trukket opp klarere linjer mellom soloartister og band, der det var et salig virvar ved forrige korsvei.

Klart i august

I fjor ble a-ha, Åge Aleksandersen, Jokke & Valentinerne, Wenche Myhre og Alf Prøysen med i det gode selskap. I august får vi vite hvem de fem neste medlemmene av Rockheim Hall of Fame er.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober