- Stigmatiserer utviklingshemmede

Mens mediene er blitt flinkere i omtalen av etniske minoriteter, stigmatiserer og barnsliggjør de utviklingshemmede. Det mener flere fagpersoner som følger problemstillingen tett.

Aviser

Avisers omtale av utviklingshemmede preges av lite respekt, mener flere fagpersoner.

Foto: Fredrik Norum

- Det er en respektløs måte å behandle voksne mennesker på, sier forbundsleder i Norsk forbund for utviklingshemmede, Hanne Holand.

- Diskriminerende

- Jeg synes det er diskriminerende at vi ikke blir tatt på alvor og at folk ikke tror på oss, sier Marte Wexelsen Goksøyr.

I sin egen dokumentarfilm som gikk på NRK i fjor, fikk Marte Wexelsen Goksøyr fortelle om sin hverdag med Downs syndrom. Et av de få unntakene der menneske med utviklingshemming kommer til i media på eigne premisser.

Helene Holand

Helene Holand

Foto: Anders Leines / NRK

For utviklingshemmede blir sjelden tatt på alvor, og vanligvis blir de presentert kun med fornavn og uten yrkestittel, sier Helene Holand som er forbundsleder i Norsk forbund for utviklingshemmede.

- Jeg synes det vitner om lite omtanke og respekt. Barn kaller vi med fornavn. Voksne utviklingshemmede både krever og fortjener å bli omtalt som voksne, på lik linje med alle oss andre, sier Holand.

Speiler holdninger

Også andre fagpersoner som følger mediebildet tett, eller som har sett nærmere på problemstillingen, bekrefter tendensen.

Holand tror dette speiler holdningene i samfunnet.

- Her tenker man ikke over at man har med voksne personer å gjøre, og jeg vet at noen føler seg veldig såret av det, sier hun.

Førsteammanuensis i journalistikk ved Høyskolen i Bodø, Lisbeth Morlandstø, har forsket på problemstillingen. Hun sier diskrimineringen kommer tydeligst fram når utviklingshemmede er omtalt sammen med funksjonsfriske.

Lisbeth Morlandstø

Lisbeth Morlandstø

Foto: www.hibo.no

- Det er veldig påtagelig når utviklingshemmede bare blir omtalt med fornavn i samme sak som andre voksne kilder blir titulert med fullt navn og tittel, sier Morlandstø.

Norges største minoritet

Media har skjerpet seg i hvordan de omtaler mange minoritetsgrupper, men når det gjelder mennesker med utviklings- eller funksjonshemminger, har de framdeles mye å lære. Det sier Ann Kristin Krokan, som snart skal gi ut et eget magasin om diskriminering, laget for og av funksjonshemmede.

- Når det gjelder funksjonshemmede, som er Norges største minoritet, så er ikke denne bevisstgjøringen til stede. Det er skuffende at media ikke er mer oppmerksomme på dette, sier Krokan.

Journalister er engstelige for å nærme seg og intervjue utviklingshemmede.

Terje Angelshaug, leserombud i Bergens Tidene

- Må møtes på egne premisser

Det er mange årsaker til at utviklingshemmede gjerne blir barnsliggjort i media, tror Terje Angelshaug, som er leserombud i Bergens Tidende.

- Journalister er engstelige for å nærme seg og intervjue utviklingshemmede, fordi de ikke helt vet hvordan det skal gjøres. De må kanskje artikulere seg på en annen måte, legge opp intervjuet annerledes og møte de på deres egne premisser. Det krever engasjement og kanskje mer tid enn journalister ofte har.

Dokumentarfilmen "Kabal i hjerter" er et av de hederlige unntakene Angelshaug trekker fram, der utviklingshemmede blir framstilt i kraft av seg selv og med egen personlighet. Men han påpeker at dette oftest bare skjer i spesifikke sjangere. Nå mener han media må slippe de utviklingshemmede til, også i nyhetssjangeren.

- Man bør også ha som ambisjon å klare dette i nyhetssaker. I nyhetsspørsmål som gjelder deres deltakelse burde de også bli hørt.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)