- SMS økte motstanden

Tekstmeldingen fra Mads Gilbert har bidratt til å øke motstanden mot Israels krigføring, sier forsker Thomas Hylland Eriksen.

Mads Gilbert og Erik Fosse

Mads Gilbert og Erik Fosse under pressekonferansen på Gardermoen mandag.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Jeg tror norsk offentlighet ville vært litt mindre negativ til Israel og litt mindre positiv til palestinerne i Gaza om det ikke hadde vært for den tekstmeldingen, sier Hylland Eriksen til NRK.

Gisle Hannemyr

Tekstmeldingen fra Mads Gilbert ble mottatt av flere hundre tusen mennesker, anslår Gisle Hannemyr.

Foto: Gisle Hannemyr

Tekstmeldinger har for alvor trådt inn i offentligheten og blitt et massemedium på lik linje med aviser, radio og tv, mener Gisle Hannemyr ved Institutt for Informatikk.

Hør Gisle Hannemyr i Kulturnytt

De norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert kom seg trygt ut av Gazastripen og landet mandag på Gardermoen.

Les også: Gaza-legene tilbakeviser kritikken

Se utdrag fra pressekonferansen: - Hvorfor skulle vi lyve?

Voldsomt engasjement

For vel en uke siden sendte den norske legen Mads Gilbert en tekstmelding hjem fra Shifa-sykehuset på Gazastripen. Gilberts beskrivelser fra Shifa-sykehuset har skapt et voldsomt engasjement. Fire dager etter at tekstmeldingen ble sendt ut, ble det arrangert fakkeltog over hele landet til støtte for krigsofrene i Gaza, over 10.000 mennesker møtte opp bare i hovedstaden.

I klare ordelag beskrev tekstmeldingen hvor forferdelig situasjonen er for sivilbefolkningen i Gaza.

De bombet det sentrale grønnsaksmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde, 20 drept, alt kom hit til Shifa. Hades! Vi vasser i død, blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Nå hører vi tanks. Fortell videre, send videre, rop det videre. Alt. GJØR NOE! GJØR MER! Vi lever i historieboka nå, alle. Mads G. 3.1.09 13.50, Gaza, Palestina.

- Påvirker oss emosjonelt

Tekstmeldingen har hatt stor betydning for det store engasjementet i Norge, mener professor i sosialantropologi, Thomas Hylland Eriksen.

Thomas Hylland Eriksen

SMS-aksjoner kan i stor grad påvirke opinionen i politiske spørsmål, mener Hylland Eriksen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Selv om den er sendt ut til alle på adresselisten til en eller annen person, så opplever du det som en personlig henvendelse. Det blir hudløst, nært og tett, sier Hylland Eriksen.

- Når Gilbert skriver ”Gjør noe. Vi lever i historieboka nå”, så vet du at dette er en melding fra et kjeller-sykehus som er under beleiring og som det faller bomber rundt. Det er barn og mange andre uskyldige som blir operert og ingen vet helt hvordan det går. Dette virker emosjonelt veldig mye sterkere enn om du får den samme meldingen på tv, sier han.

- Erstatter leserbrev

SMS-aksjoner kan i stor grad påvirke opinionen i politiske spørsmål, mener Hylland Eriksen. Han tror Gilberts tekstmelding har bidratt til å øke motstanden mot Israels krigføring.

- Spørsmålet er om vi her står overfor en helt ny måte å drive politikk og politisk påvirkning på. I stedet for å skrive leserbrev i avisen, sender man sms til alle man har i adresselisten sin, så dette er en ny måte å prøve å påvirke opinionen på, sier han.

Kulturstrøm

 • Artisten Adele avlyser: – Halve teamet har korona

  Artisten Adele avlyser den første av sine planlagte weekend show som hun skulle ha i Las Vegas fredag 21. januar.

  – Halve teamet mitt har korona og det er umulig å fullføre showet, deler hun i en video på Instagram.

  Hun legger til at det også har vært leveringsproblemer til showet, skriver BBC.

  Adele ba også om unnskyldning til fansen som allerede hadde kommet til Las Vegas for helgen.

  – Jeg beklager at dette skjer i siste øyeblikk. Jeg er opprørt, flau og lei meg for alle som måtte reise hjem igjen, sier artisten.

  Hun er fast bestemt på at konserter skal det bli, frem i tid.

  – Vi jobber med å finne nye datoer nå, og jeg skal gjennomføre showet mitt, sier hun.

  Mange av fansen har støttet avgjørelsen hennes, mens andre er rasende over at hun avlyste 24 timer før konserten skulle finne sted.

  Artisten Adele kunngjorde på sin Instagram konto at hun måtte avlyse en lenge planlagt konsert etter at halve teamet hennes er smittet av korona.
  Foto: skjermdump Adele/Instagram