NRK Meny
Normal

- Kan miste verdensarvstatus

Geirangerfjorden og kystlandskapet på Vega i Nordland kan miste sin verdensarvstatus, frykter lokale kritikere.

Geiranger blir tatt inn på verdensarvlisten

I juni 2006 avduket Dronning Sonja en plakett som viste at Geirangerfjorden er tatt inn på verdensarvlisten til UNESCO.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

De hevder at Miljøverndepartementet svikter områdene som står på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste. I dag drives mye av vedlikeholdet av kulturlandskapene på dugnad

Arne Sandnes

Arne Sandnes, talsmann for Vestnorske fjordlandskap

Foto: NRK

Prat, ikke penger

- Nå har vi ropt varsko flere ganger, og vi er veldig skuffet over Miljøverndepartementet som har ansvaret. Så langt har de mest bare pratet i fagre vendinger, uten å komme på banen med vesentlige midler, sier ordfører i Norddal kommune i Møre og Romsdal og talsmann for Vestnorske Fjordlandskap, Arne Sandnes.

Det er ikke bare Vestnorske fjordlandskap som kan miste sin verdensarvstatus. Også Vegaøyene på Nordlandskysten står i fare for å lide samme skjebne, dersom ikke Miljøverndepartementet nå følger opp sine forpliktelser.

- De følger ikke opp med penger for å sikre verdiene, sier Rita Johansen som er daglig leder for Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv.

Dugnadsarbeid

Det er tre år siden Vegaøyan på Nordlandskysten fikk plass på verdensarvlista til UNESCO. Og i denne tiden har øysamfunnet med sine unike dunvær selv måttet oppfylle forpliktelsene en verdensarvstatus innebærer.

- Vi har klart å skramle sammen penger i år og i fjor, men den muligheten har vi ikke til neste år. Her må vi ha spesielle ordninger for å få bønder til å transportere dyr ut på øyene for å få de på beite. I tillegg har vi fuglevoktere som må ta seg fri fra jobbene sine i to måneder for å ta seg av ærfuglene i hekkesesongen. I dag har vi ingen ordninger som sikrer bønder og fuglevoktere en godgjørelse for innsatsen.

Pengene går til konsulenter

For Rita Johansen har mesteparten av arbeidet med å forvalte verdensarven på Vegaøyan gått med til å reise på møter og lage rapporter etter krav fra myndighetene.

- Det er dyrt å reise på møter og lage rapporter. Men det er synd at pengene går til reiser og konsulenter i stedet for til de frivillige som gjør den største delen av jobben.

Rita Johansen og flere med henne spør seg om den politiske ledelsen i Miljøverndepartementet har forstått hvilke forpliktelser staten har i å forvalte verdensarven i det Vestnorske fjordlandskap og på Vegaøyene.

Paradoks

At det nettopp er Miljøverndepartementet som nå svikter verdensarven på Vestlandet og i Nordland er for Arne Sandnes i Vestnorske fjordlandskap et paradoks.

- Det er et gedigent paradoks. I tillegg til at Norge her har ansvaret for en global arv, er disse områdene viktige for turistnæringen. Så hvis det ikke skjer noe her i løpet av høsten og budsjettprosessen i Stortinget, har vi et stort problem.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy

Miljøvernminister Helen Bjørnøy

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Forstår frustrasjonen

Miljøvernminister Helen Bjørnøy forstår frustrasjonen, men mener at Miljøverndepartementet allerede har gjort en del for stedene som har fått verdensarvstatus.

- Vi har brukt betydelige beløp i årene som har gått, og det skal vi også gjøre i årene som kommer. Aller først skal vi gå grundig gjennom den rapporten som kom nå i juni, og det skal ligge til grunn for arbeidet og beslutningene videre, sier miljøvernministeren.

Flere kulturnyheter