Hopp til innhold

- Kan miste verdensarvstatus

Geirangerfjorden og kystlandskapet på Vega i Nordland kan miste sin verdensarvstatus, frykter lokale kritikere.

Geiranger blir tatt inn på verdensarvlisten

I juni 2006 avduket Dronning Sonja en plakett som viste at Geirangerfjorden er tatt inn på verdensarvlisten til UNESCO.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

De hevder at Miljøverndepartementet svikter områdene som står på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste. I dag drives mye av vedlikeholdet av kulturlandskapene på dugnad

Arne Sandnes

Arne Sandnes, talsmann for Vestnorske fjordlandskap

Foto: NRK

Prat, ikke penger

- Nå har vi ropt varsko flere ganger, og vi er veldig skuffet over Miljøverndepartementet som har ansvaret. Så langt har de mest bare pratet i fagre vendinger, uten å komme på banen med vesentlige midler, sier ordfører i Norddal kommune i Møre og Romsdal og talsmann for Vestnorske Fjordlandskap, Arne Sandnes.

Det er ikke bare Vestnorske fjordlandskap som kan miste sin verdensarvstatus. Også Vegaøyene på Nordlandskysten står i fare for å lide samme skjebne, dersom ikke Miljøverndepartementet nå følger opp sine forpliktelser.

- De følger ikke opp med penger for å sikre verdiene, sier Rita Johansen som er daglig leder for Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv.

Dugnadsarbeid

Det er tre år siden Vegaøyan på Nordlandskysten fikk plass på verdensarvlista til UNESCO. Og i denne tiden har øysamfunnet med sine unike dunvær selv måttet oppfylle forpliktelsene en verdensarvstatus innebærer.

- Vi har klart å skramle sammen penger i år og i fjor, men den muligheten har vi ikke til neste år. Her må vi ha spesielle ordninger for å få bønder til å transportere dyr ut på øyene for å få de på beite. I tillegg har vi fuglevoktere som må ta seg fri fra jobbene sine i to måneder for å ta seg av ærfuglene i hekkesesongen. I dag har vi ingen ordninger som sikrer bønder og fuglevoktere en godgjørelse for innsatsen.

Pengene går til konsulenter

For Rita Johansen har mesteparten av arbeidet med å forvalte verdensarven på Vegaøyan gått med til å reise på møter og lage rapporter etter krav fra myndighetene.

- Det er dyrt å reise på møter og lage rapporter. Men det er synd at pengene går til reiser og konsulenter i stedet for til de frivillige som gjør den største delen av jobben.

Rita Johansen og flere med henne spør seg om den politiske ledelsen i Miljøverndepartementet har forstått hvilke forpliktelser staten har i å forvalte verdensarven i det Vestnorske fjordlandskap og på Vegaøyene.

Paradoks

At det nettopp er Miljøverndepartementet som nå svikter verdensarven på Vestlandet og i Nordland er for Arne Sandnes i Vestnorske fjordlandskap et paradoks.

- Det er et gedigent paradoks. I tillegg til at Norge her har ansvaret for en global arv, er disse områdene viktige for turistnæringen. Så hvis det ikke skjer noe her i løpet av høsten og budsjettprosessen i Stortinget, har vi et stort problem.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy

Miljøvernminister Helen Bjørnøy

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Forstår frustrasjonen

Miljøvernminister Helen Bjørnøy forstår frustrasjonen, men mener at Miljøverndepartementet allerede har gjort en del for stedene som har fått verdensarvstatus.

- Vi har brukt betydelige beløp i årene som har gått, og det skal vi også gjøre i årene som kommer. Aller først skal vi gå grundig gjennom den rapporten som kom nå i juni, og det skal ligge til grunn for arbeidet og beslutningene videre, sier miljøvernministeren.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters