NRK Meny
Normal

- Kan miste verdensarvstatus

Geirangerfjorden og kystlandskapet på Vega i Nordland kan miste sin verdensarvstatus, frykter lokale kritikere.

Geiranger blir tatt inn på verdensarvlisten

I juni 2006 avduket Dronning Sonja en plakett som viste at Geirangerfjorden er tatt inn på verdensarvlisten til UNESCO.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

De hevder at Miljøverndepartementet svikter områdene som står på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste. I dag drives mye av vedlikeholdet av kulturlandskapene på dugnad

Arne Sandnes

Arne Sandnes, talsmann for Vestnorske fjordlandskap

Foto: NRK

Prat, ikke penger

- Nå har vi ropt varsko flere ganger, og vi er veldig skuffet over Miljøverndepartementet som har ansvaret. Så langt har de mest bare pratet i fagre vendinger, uten å komme på banen med vesentlige midler, sier ordfører i Norddal kommune i Møre og Romsdal og talsmann for Vestnorske Fjordlandskap, Arne Sandnes.

Det er ikke bare Vestnorske fjordlandskap som kan miste sin verdensarvstatus. Også Vegaøyene på Nordlandskysten står i fare for å lide samme skjebne, dersom ikke Miljøverndepartementet nå følger opp sine forpliktelser.

- De følger ikke opp med penger for å sikre verdiene, sier Rita Johansen som er daglig leder for Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv.

Dugnadsarbeid

Det er tre år siden Vegaøyan på Nordlandskysten fikk plass på verdensarvlista til UNESCO. Og i denne tiden har øysamfunnet med sine unike dunvær selv måttet oppfylle forpliktelsene en verdensarvstatus innebærer.

- Vi har klart å skramle sammen penger i år og i fjor, men den muligheten har vi ikke til neste år. Her må vi ha spesielle ordninger for å få bønder til å transportere dyr ut på øyene for å få de på beite. I tillegg har vi fuglevoktere som må ta seg fri fra jobbene sine i to måneder for å ta seg av ærfuglene i hekkesesongen. I dag har vi ingen ordninger som sikrer bønder og fuglevoktere en godgjørelse for innsatsen.

Pengene går til konsulenter

For Rita Johansen har mesteparten av arbeidet med å forvalte verdensarven på Vegaøyan gått med til å reise på møter og lage rapporter etter krav fra myndighetene.

- Det er dyrt å reise på møter og lage rapporter. Men det er synd at pengene går til reiser og konsulenter i stedet for til de frivillige som gjør den største delen av jobben.

Rita Johansen og flere med henne spør seg om den politiske ledelsen i Miljøverndepartementet har forstått hvilke forpliktelser staten har i å forvalte verdensarven i det Vestnorske fjordlandskap og på Vegaøyene.

Paradoks

At det nettopp er Miljøverndepartementet som nå svikter verdensarven på Vestlandet og i Nordland er for Arne Sandnes i Vestnorske fjordlandskap et paradoks.

- Det er et gedigent paradoks. I tillegg til at Norge her har ansvaret for en global arv, er disse områdene viktige for turistnæringen. Så hvis det ikke skjer noe her i løpet av høsten og budsjettprosessen i Stortinget, har vi et stort problem.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy

Miljøvernminister Helen Bjørnøy

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Forstår frustrasjonen

Miljøvernminister Helen Bjørnøy forstår frustrasjonen, men mener at Miljøverndepartementet allerede har gjort en del for stedene som har fått verdensarvstatus.

- Vi har brukt betydelige beløp i årene som har gått, og det skal vi også gjøre i årene som kommer. Aller først skal vi gå grundig gjennom den rapporten som kom nå i juni, og det skal ligge til grunn for arbeidet og beslutningene videre, sier miljøvernministeren.

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter