Mugabe får klima-immunitet av FN

Zimbabwes kontroversielle president, Robert Mugabe, er fritatt EUs sanksjoner og har takket ja til deltakelse under FNs klimatoppmøte i København i desember.

Robert Mugabe

Robert Mugabe under et FN-møte i Roma denne uken.

Foto: Alessandro Bianchi / Scanpix/Reuters

EU innførte i 2002 sanksjoner mot Zimbabwe. Unionen la ned et forbud mot å gi visa til Mugabe og 19 av hans nærmeste medarbeidere, frøs alle deres eiendeler og bankkonti i Europa og trakk ut sine 30 valgobservatører.

Mugabe har gjentatte ganger bedt om at de internasjonale sanksjonene blir hevet.

Les: Zimbabwe-sanksjoner på godt og vondt

Les også: Mugabe ønsket EU velkommen

Immunitet fra FN

Jyllands-Posten har nå fått nyss i at den 85-år gamle presidenten har meldt sin ankomst til klimatoppmøtet som går av stabelen i København i desember.

Men diplomatiske immunitetsregler, opprettet av FN, kan løfte på forbudet under konferansen.

Det er den zimbabwiske ambassaden i Stockholm som bekrefter overfor avisen at presidenten har akseptert danskenes offisielle invitasjon til å delta på konferansen.

Sarkozy og Stoltenberg til København

Tidligere denne måneden sendte den danske statsministeren, Lars Løkke Rasmussen, ut invitasjoner til 191 statsoverhoder.

Høynivådelen av konferansen tar til den 16. desember, under den andre uken av den to uker lange konferansen. Flere ledere har allerede meldt sin ankomst - blant dem den britiske statsministeren Gordon Brown, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Norges statsminister Jens Stoltenberg.

Les mer på COP15s hjemmesider .

– Han kommer

– Han planlegger å delta. Jeg kan ikke bekrefte datoen for når han ankommer Danmark, men han kommer, opplyser Bebra Gerald Munodawafa ved ambassaden i Stockholm.

Utenrikstalsmann for Venstre i Danmark, Søren Pind, uttalte til avisen at Mugabes deltakelse vil være skadelig for konferansen.

– Jeg skjønner ikke hva Mugabe ønsker å gjøre i Danmark. Personer som ham burde bli fratatt retten til å delta på slike møter, men dessverre er det slik FN-systemet fungerer, sa Pind.