Hopp til innhold

– Jeg er forberedt på det verste

– Danskenes «lømmelpakke» er krenkende for ytringsfriheten, mener Vegard Velle i Norges sosiale forum. Norske demonstranter forbereder seg på 40 dager i fengsel.

Demonstranter

Illustrasjonsfoto

Foto: Tore Meek / Scanpix

– Jeg forventer at det kommer til å bli mye ståhei og mange urettmessige arrestasjoner, sier Tiago, en av aktivistene som skal til København under klimatoppmøtet for å demonstrere. Han ønsker ikke å stå frem med fullt navn. NRK møter han og Kristine Nybø ved Hausmania i Oslo sentrum,

– Politiet legger opp til bråk

– De erfaringene jeg har gjort meg fra lignende aksjoner er at det er politiet som i utgangspunktet legger opp til bråk ved å bryte opp lovlige demonstrasjoner. Og det er de som sprayer fredelige grupper med tåregass, sier Kristine Nybø.

Plakat til klimademo

Plakat som skal brukes i forbindelse med demonstrasjonene.

Foto: Frida Rosendal / NRK

Disse to, og flere andre norske demonstranter gjør seg i disse dager klar til å delta på store, internasjonale aksjoner under klimatoppmøtet i København som begynner mandag 7. desember.

LES: 2000 nordmenn reiser til København for å demonstrere

Flere mener nå at danskenes nye «lømmelpakke» , som ble vedtatt nylig, går like mye utover de fredelige demonstrasjonene - såvel som de voldelige.

– Vi forventer mye grenseovervåkning for å sile folk som er på vei inn i Danmark. Dessuten tror jeg det blir mye tåregass, og ganske mye politi over alt, sier Nybø.

– Forberedt

Københavns-politiet opplyser om at de har forberedt konfrontasjoner i to år.

– Det er en grunnlovssikret rett i Danmark å demonstrere, men det er opplagt at vi er nødt å forberede oss på at vi kan komme til å måtte imøtegå eventuelle voldelige situasjoner, sier sjefinspektør i København-politiet, Per Larsen, til NRK.

Larsen forteller at politiet forventer et sted mellom 150- og 180 000 tilreisende til København under toppmøtet, i tillegg til 15 - 20 000 delegater.

LES OGSÅ: – Her kan det bli travelt

Utvidede rettigheter

Den nye regelpakken til den danske regjeringen innebærer at politiet får utvidede rettigheter under toppmøtet i desember.

Blant annet gir loven rett til å fengsle demonstranter i 40 dager, dersom de forhindrer politiets arbeid der det er uro.

Politiet har også, under den nye loven, rett til å holde opprørere tilbake i 12 timer, selv om de ikke har begått lovbrudd. Tidligere var dette seks timer.

Velle i Norges sosiale forum mener loven er «ytringsfrihetsfiendtlig».

– Det å vise engasjement blir sett på som noe negativt, sier han.

Klima demo plakat

Programmet som lister opp noen av arrangementene til demonstrantene under klimatoppmøtet.

Foto: Frida Rosendal / NRK

– Et kick

– Vi drar ikke nedover for konfrontasjonenes skyld, sier Tiago.

Men både Nybø og Tiago innrømmer at det er inspirerende å delta i store, internasjonale aksjoner.

– Det er et kick å være sammen med så mange mennesker, sier Nybø

– Jeg er faktisk forberedt på det verste i København, selv om jeg ikke ønsker å provosere til vold. Vi kan jo uansett risikere å bli sittende inne i 40 dager, legger Tiago til.

København-politiet opplyser til NRK at de har satt opp den største politistyrken noensinne til å håndtere møtet 7. - 18. desember.