Hopp til innhold

Vil ta over NSB – Vy nekter

STOR-ELVDAL (NRK): En gjeng ildsjeler på Atna vil ta over NSB. Men Vy vil ikke gi fra seg navnet.

Trond Nordby, atna gods

Godshuset ved Atna stasjon i Østerdalen ønsker Trond Nordby og Atna gods å pynte med NSB-logoen, og de ønsker også å overta merkevaren fra Vy.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Trond Nordby og foreningen Atna gods ønsker å overta merkenavnet NSB, og i mars sendte de en søknad til samferdselsdepartementet om å få overta retten til å bruke merkevaren.

NSB skapte liv i bygda

Det ble bråk da det i mars i år ble klart at NSB skulle skifte navn til Vy.

Trond Nordby hørte nyhetssendinger hvor nyheten ble presentert, og fikk raskt en idé.

– Da snudde jeg meg bare på krakken og sendte en søknad til Samferdselsdepartementet, at vi driver med det prosjektet og synes det er interessant å ta vare på navnet og logoen, forteller Nordby.

Det var DN som omtalte saken først.

Prosjektet han snakker om handler om det eldste bygget i den lille bygda Atna i Østerdalen, nemlig godshuset ved jernbanen.

I 1877 kom jernbanen til Atna, og med jernbanen begynte folk å etablere seg i området.

– Det var ingenting her før 1877. Etter at toget kom begynte folk å etablere seg her. Godshuset er det eneste som står igjen fra den tiden, og det er morsomt, sier Nordby.

Jernbanen har en sterk historisk forankring i bygda, og NSB har betydd mye for folket der. Derfor synes Nordby og hans forening det er for ille at den stolte merkevaren ikke skal benyttes under samme navn lengre.

Enn så lenge har ikke foreningen noen klare planer på hva de skal bruke bygget og merkevaren til.

– Vi synes det er veldig morsomt å kunne få tilgang på effekter og at alle på Atna kunne gå med uniformen og vifte med røde og grønne flagg. Det er litt humor i dette, også.

NSB er et innarbeidet navn

Åge-Christoffer Lundeby i Vy

Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i Vy, forteller at de ikke har noen intensjoner om å gi fra seg merkenavnet NSB.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

For Vy er det uaktuelt å gi fra seg rettighetene til merkevaren per i dag. Det forteller pressesjef Åge-Christoffer Lundeby.

– NSB-navnet er så innarbeidet i det norske folk at vi ønsker å beholde oss retten til å ha dette navnet i årene som kommer. Dette for å ikke skape misforståelser rundt hvem som kommuniserer med omverdenen og med denne merkevaren, sier Lundeby.

Han forteller at selskapet heller ikke har noen planer om å benytte seg av navnet NSB i årene som kommer.

– Vi har brukt nesten 135 år på å innarbeide denne merkevaren, slik at vi ønsker ikke at noen skal ta den i bruk akkurat nå, forteller han.

Vy beklager at de ikke har svart

Det synes Nordby er synd.

– Nei, dette her er å bite seg selv i halen, sier Nordby.

For gjengen på Atna er ikke kampen over. Enn så lenge har de ikke mottatt noe skriftlig svar på søknaden de sendte for over sju måneder siden.

– Jeg hadde vel forventet at de kunne svart ganske raskt. Men den vinklingen vår hadde de nok ikke tenkt på, tror jeg, ler han.

Vy er lei seg for at Nordby aldri har fått svar på søknaden han sendte i mars.

– Det er veldig dårlig, hvis de ikke har det, sier Lundeby.

Flere saker fra Innlandet