Hopp til innhold

Vil inndra 28 millioner kroner etter hasjsmugling

16 menn står tiltalt i en av norgeshistoriens mest omfattende narkotikasaker. Politiet varsler at de vil kreve inn 28 millioner kroner fra en av de tiltalte.

Hasjbeslag

Hasjen ble smuglet inn i ballonger, og blandet med lovlig last.

Foto: Kripos

Hasjbeslag smugling

Politiet mener at ligaen skal ha smuglet 700 kilo hasj inn i Norge. Verdien på omsetningen skal være på mange millioner.

Foto: Kripos

2. januar 2013 slo Kripos og lokalt politi til mot flere bostedsadresser i Hedmark. Politistyrker og helikopter ble satt inn i den nøye koordinerte aksjonen, og totalt ble fem personer arrestert i Løten- og Elverums-traktene.

16 menn står nå tiltalt i den omfattende saken, der hasj har blitt smuglet inn til landet i vogntog. Seks av dem er fra Hedmark. To av mennene er fra Oslo, en er fra Nord-Trøndelag, to er fra Sørlandet og to er fra Bergensområdet. En svenske og to dansker er også tiltalt.

– Pakker med hasj har blitt blandet inn med lovlig last, og transportert inn i Norge og opp til Hedmarken. Her har det vært et slags knutepunkt og stoffet har blitt distribuert utover i andre deler av landet, sier Geir Evanger, statsadvokat ved Det nasjonale statsadvokatembedet.

Omsatt 700 kilo

På et avsidesliggende småbruk i Løten ble tre personer tatt mens de var i ferd med å laste et parti med narkotika fra en bil og over i en bobil.

Politiet beslagla om lag 65 kilo hasj i innledende del av aksjonen.

Senere ble saken rullet opp med internasjonale forgreininger. Politiet mener at flere hundre kilo er ført inn i landet.

– Vi mener at saken har en internasjonal forankring i Spania, Nederland og Danmark. Etter vår mening er 700 kilo hasj er omsatt i Norge, og vi har varslet at vi vil kreve 28 millioner kroner inndratt fra en av de tiltalte. Ut i fra omfanget og antall tiltalte er dette en av de største narkotikasakene vi har ført for retten, sier Geir Evanger til NRK.

Innrømmer skyld

Inger Johanne Reiestad Hansen representerer en mann fra Løten som står tiltalt i saken. Mannen nekter for å ha noe med smuglingen å gjøre, men innrømmer kontakt med flere av de andre siktede.

Inger Johanne Reiestad Hansen

Inger Johanne Reiestad Hansens klient innrømmer skyld i noen av tiltalepunktene.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

– Han innrømmer en kurerrolle der han har distribuert penger og innrømmer kjennskap til den antatte hovedmannen. Min klient mener ikke han har hatt noen sentral rolle, og han har ikke hatt noe kontroll over selve innførselen av hasj, sier hun til NRK.

Rettssaken skal etter planen starte førstkommende tirsdag. En 34-åring fra Elverum pekes ut som sentral i saken.

Bånd til utlandet

Opprullingen startet da norsk politi fikk et tips fra dansk politi i 2012. Kripos mener de tiltalte nordmennnene er del av et internasjonalt nettverk.

For to år siden etterforsket dansk politi danske borgere de mente sto for transport av narkotika fra Spania, gjennom Europa og til Norge. Kripos mener det alt da var anlagt et mottaksapparat i Norge som fordelte hasj ut til store deler av landet.

En av de siktede Hedmarks-mennene eier en bolig i Thailand, og ble arrestert der i fjor vinter.

saken oppdateres

Hasj-transporten

Kripos mener hasjen ble fraktet fra Marokko, via Spania og Danmark før den ble distribuert i Norge og Hedmarks-traktene.

Flere saker fra Innlandet