Hopp til innhold

Vil gi bort Weidemanns hus

De tre eldste bygningene på Jakob Weidemanns Ringsveen på Lillehammer gis bort mot henting.

Den kjente malerens idylliske småbruk Ringsveen på Lillehammer inneholder hovedhus, låve, stabbur og to eldgamle tømmerhus. Nå må idyllen ødelegges, skriver Aftenposten.

De tre eldste bygningene, som er fra tidlig 1800-tall, gis bort mot henting. Det koster halvannen million å pusse opp de tre husene, og det har ikke stiftelsen som forvalter Weidemanns arv på Lillehammer råd til.

Kritisk

Kristian Nordberg har den største samlingen av Weidemann-bilder, og han var også en nær venn av Weidemann. Kunstsamleren er svært kritisk til det som nå skjer.

– Det er en forferdelig nyhet. Det er like ille som om noen ville skulle gi bort noen av de peneste husene på Norsk Folkemuseum. De tre husene man nå skal gi bort er de sentrale delene av Ringsveen, sier han til NRK.

Kristian Nordberg

Kristian Nordberg

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Nordberg mener at styret i stiftelsen må trekke seg og at kulturminister Anniken Huitfeldt må sørge for at de får de midlene de trenger.

– Dette er så skandaløst at styret må stilles til ansvar for det de nå gjør og jeg forlanger at Huitfeldt rydder opp i dette, sier han.

Nektes støtte

Styreleder i Stiftelsen Ringsveen, advokat Anders Eckhoff, sier til NRK at de har gjort det de kan for å redde de eldste bygningene på eiendommen etter Jacob Weidemann.

Advokat Eckhoff understreker at Ringsveen ikke er noe museum, men en kunstnerbolig etter Weidemanns eget ønske.

Norsk kulturminnefond nekter å støtte restaureringen av byggene. To ganger har kulturminnefondet gitt avslag på søknad om økonomisk støtte.

Jon Suul i Norsk kulturminnefond sier det er knallhard kamp om midlene fra fondet. I år deler fondet ut 57 millioner kroner.

Stiftelsen har til formål å stille eiendommen til disposisjon for kunstnere. To kunstnere kan til enhver tid bo gratis på småbruket. At tre av bygningene fjernes fra eiendommen har ingen innvirkning på stiftelsens formål.

Kommunen kan ta ansvar

Kultursjef i Lillehammer, Øivind Pedersen, sier Lillehammer kommune nå vil se om de kan engasjere seg i restaureringsarbeidet. Likevel understreker Pedersen at det er et nasjonalt ansvar å ta vare på kulturminnene.

Styreleder i Stiftelsen Ringsveen, advokat Anders Eckhoff, sier de har gjort det de kan for å redde de eldste bygningene på eiendommen etter Jacob Weidemann.

Eckhoff understreker at Ringsveen ikke er noe museum, men en kunstnerbolig etter Weidemanns eget ønske.

Flere saker fra Innlandet

Ordførar Harald Sve Bjørndal utanfor næringsbygget til Krefter AS.

Lova datasenter, bygde kryptoanlegg

bakketun

Drikkevatn med ulovlege fluor­verdiar: – Kommunen har visst om dette sidan 2009