Hopp til innhold

Kjøpte leilighet – må betale strøm for et helt hotell

Etter at Spåtind hotell gikk konkurs mener flere leilighetseiere at alt ansvar har falt på dem. Nå protesterer de.

Spåtind Hotell

ÆRVERDIG: Hotellet som ligger midt imellom Valdres og Gudbrandsdalen er beskrevet som en fordums storhet i norsk hotellbransje.

Foto: Elin Fossum / NRK

De kjøpte leiligheter i deler av et hotell der drifta ble lagt om.

Men etter at hotellet gikk konkurs mener leilighetseierne at de nå sitter igjen med alt ansvaret for drift og vedlikehold. Også av hotelldelen som nå står tom.

Vibecke Hansen er styreleder i Spåtind Fritid AS. Hun representerer de som har kjøpt leilighetene som henger fysisk sammen med næringsdelen av bygningen.

Hun er fortvilet over situasjonen de har havnet i.

– Vi klarer ikke å la være å ta ansvar. For ellers blir jo hele bygningen ødelagt.

Vibecke Hansen, styreleder i Spåtind Fritid AS

FØLER SEG UTNYTTA: Vibecke Hansen, styreleder i Spåtind Fritid AS, føler hun og de andre leilighetshaverne er tvunget til å dekke utgiftene til strøm og vedlikehold for hele hotellet.

Foto: Privat

Fortvilet situasjon

Bare strømregningen for desember ventes å bli på over 200 000 kroner. De får ingen strømstøtte, og Hansen beskriver situasjonen som prekær.

Hansen forteller til NRK at strømmen må stå på siden det er vanskelig å få tømt vannrørene, spesielt sprinkelanlegget. Andre løsninger som miljøvennlig glykolløsning i rørene er kostbart.

I tillegg til strøm må leilighetseierne nå betale kommunale avgifter, kostnader til brøyting, festeavgift, alarmsentralen og vaktmester.

Det var Oppland Arbeiderblad som omtalte denne saken først.

Hansen frykter bygget tar mer skade for hver uke som går nå i vinter. Og nå nærmer grensa seg for hvor mye de er i stand til å betale.

I salgsprospektet Ditt eget sted på fjellet understrekes det at leilighetseierene slipper å ha noe med drift å gjøre, men at en kommer til dekket bord.

Spåtind Fjellstue, bad

VARME: På badene står det på varme for å unngå at rørene fryser.

Foto: Elin Fossum / NRK

Ærverdig hotell

Spåtind Høyfjellshotell ble åpna allerede i 1965. Det ærverdige hotellet ligger på fjellpartiet mellom Gudbrandsdalen og Valdres. I storhetstiden var hotellet fast tilholdssted for revykongen Leif Juster.

Spåtind har de siste åra gjennomført store oppgraderinger og endringer, og har hatt flere eiere. Bare det siste året er det brukt rundt 15 millioner kroner på utbedringer.

Etter hvert starta ombygginga av de fleste av rommene for å bli solgt som leiligheter. Da nye eiere kom inn i 2020 ble hotellet omdøpt til Spåtind Fjellstue.

I oktober slo imidlertid eierne av hotellet, Spåtind Sport AS, seg konkurs. Dermed havnet de rundt 70 leilighetseierne i en svært vanskelig situasjon.

Spåtind Fjellstue

Spåtind Fjellstue på Synnfjellet

Spåtind Fjellstue, peisestue

Spåtind Fjellstue har store fellesarealer, her fra foajé og peisestue.

Spåtind Fjellstue

Fra foajeen, Spåtind Fjellstue

Spåtind Fjellstue

Resepsjonen ved Spåtind Fjellstue

Spåtind Fjellstue

Dansesalen ved Spåtind Fjellstue

Spåtind Fjellstue

I kjelleren er det nytt basseng og nyrenoverte garderober.

Spåtind Fjellstue, Basecamp sovesal

Det nyeste konseptet er Basecamp, som stod ferdig i mars 2022. Her er det fire rom med 8-20 senger, to garderober, handicap wc, tørkerom og treningsrom.

Spåtind Fjellstue, nyoppussa leilighet

Flere av leilighetene er nyoppussa.

Spåtind Fjellstue, Grautbua kafé og slalombakken

Eierne av leilighetene har sørga for å tømme vannrørene i Grautbua Kafé, for å unngå vannskader.

Hytte på Synnfjellet

Det er flere hytter rundt Spåtind Fjellstue

– Nekter å betale

Panthaverne, Etnedal Sparebank og Innovasjon Norge, har ifølge Vibecke Hansen ikke vært interessert i å ta vare på bygningen. Hun sier hun er overrasket og sjokkert over at de nekter å betale for strøm og vedlikehold.

– Panthaverne opptrer uansvarlig og lite voksent. Nå er det vi som betaler for å redde en bygning som vi ikke eier.

– Forstår fortvilelsen

Bostyrer Klaus A. Munkeby Linaae i Advokatfirmaet Campbell & Co sier til NRK at han forstår at leilighetseierne er fortvila.

Munkeby Linaae opplyser at konkursboet har oppheva beslaget i næringsdelen av hotellet. Eiendommen er derfor tilbakeført til Spåtind Sport AS bl.a. som følge av at Etnedal Sparebank og Innovasjon Norge har pant i eiendommen.

Klaus A. Munkeby Linaae

Klaus A. Munkeby Linaae

Foto: Campbell & Co

Konkursboet har heller ikke midler til å dekke de løpende utgiftene, sier han.

Dermed oppstår det en situasjon der det er usikkert hvem som tar ansvaret for bygningen, og hvem som dekker utgifter til for eksempel strøm og forsikring.

Håper å finne nye kjøpere

Banksjef i Etnedal Sparebank, Stian André Skåren, har også forståelse for situasjonen. Men han sier likevel til NRK at banken ikke ser det forsvarlig å bruke mer penger.

Vi har vært samarbeidspartner for flere eiere av Spåtind, og har hatt et genuint ønske om at destinasjonen skal lykkes, sier Skåren.

Les hele svaret fra Etnedal Sparebank:

Spåtind Fjellstue, peisestue

STORE ROM: Leilighetshaverne mener de er tvunget til å ta over ansvaret for de store fellesarealene.

Foto: Elin Fossum

I en konkurs vil alle interessenter være skadelidende på ulike måter. Det forteller Kjetil Svorkmo Bergmann i kommunikasjonsavdelingen i Innovasjon Norge.

Vi har stor forståelse for at situasjonen kan oppleves som urettferdig, men vi minner om at Innovasjon Norge hverken eier næringsdelen eller aksjene i Spåtind Fritid AS. Vi er panthaver og er dermed også rammet av konkursen.

Les hele svaret fra Innovasjon Norge:

Betaler, men må holde seg unna

Tilbake står eierne som sier de nå ikke har råd til å bruke leilighetene siden driftskostnadene må holdes på et minimum.

Hansen sier at det er en viss ironi i at de har sagt ja til at en løypemaskin kan stå i garasjen til det gamle hotellet og få strøm til motorvarmeren fra dem.

Vi vil jo at løypenettet skal være like flott selv om hotellet ikke er i drift. Men selv må vi holde oss unna både leilighetene og de fantastiske skiløypene.

Spåtind

TURTERRENG: Hotellet har tatt navn etter den høgeste toppen på Synnfjellet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix