Våknet opp til 40 minus

På Leirflata i Heidal viste gradestokken litt over 40 minus fredag. – Det er litt kaldt, så vi må fyre hardt, sier Terje Sveen.

Leirflata i Heidal

KALDT: På Leirflata i Heidal ble det målt minus 40,9 grader fredag.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Temperaturene har bare blitt lavere og lavere de siste dagene, og torsdag kunne man notere foreløpig bunnotering i Heidal i Sel. Minus 40,9 viste gradestokken til gårdbruker Magne Sveen og sønnen Terje.

– Vi hadde en mistanke i går om at det ville bli kaldt., så det kom ikke akkurat som noen bombe, sier Terje Sveen til NRK.

Rimer på innsiden av vinduene

På gården hans i Heidal har det nå begynt å rime på innsiden av vinduene, vannet er på grensa til å fryse rørene og bilen går litt stivere enn vanlig

– Vi må fyre hardt nå, men det går bra. Det gjelder å kle seg godt hvis man skal ut, sier Sveen.

– Det er ingen sak når man beveger seg litt i tillegg. Nå har også sola titta fram, så det gjør at det blir litt varmere, sier faren, Magne Sveen.

Langt fra rekord

Dette er langt fra første gangen det er bitende kaldt i Leirflata. Hvert eneste år opplever man ekstremtemperaturer akkurat her, og dagens 40,9 er langt fra rekord.

– Det kaldeste jeg har opplevd er minus 47 grader. Det var i årskiftet 1978-1979. Ellers har vi hatt under 40 grader mange ganger opp gjennom åra, men det er vel seks år sida sist det var så kaldt som i dag, sier Magne Sveen.

Det er venta klarvær i Sel utover dagen, så det er fortsatt sjanse for at kulderekorden ryker.

Sjekk været på yr.no