Hopp til innhold

Utsetter å begrave folk på grunn av NATO-øvelse

TYNSET (NRK): Flere kirker vil utsette begravelser på grunn av støyen fra den store NATO-øvelsen.

sogneprest Tina M. Solbakken og prost Simen Simensen i Tynset kirke

UTSETTER BEGRAVELSER: – Det kan bli mye støy rundt kirka i Tynset enkelte dager, og da vil vi anbefale pårørende å utsette begravelsen noen dager, sier sogneprest Tina M. Solbakken og prost Simen Simensen i Tynset.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Det er flere kirker i Nord-Østerdal og Nord-Gudbrandsdal som vil utsette begravelser denne høsten etter råd fra Hamar bispedømme.

– Vi gir dette rådet slik at begravelsene skal kunne skje på en verdig måte, av hensyn til de pårørende, sier Freddy Knutsen, stiftsdirektør i Hamar bispedømme.

Det vil merkes i store deler av landet når 40.000 soldater fra 30 land, 150 fly og flere tusen militære kjøretøy går i gang med den store NATO-øvelsen «Trident juncture».

Den norske kirke er føre var. De ber nå rett og slett kirker i områder der det blir mye militær aktivitet om å utsette begravelser.

Freddy Knutsen, stoftsdirektør

VIL UTSETTE: – Vi anbefaler å utsette begravelser under enkelte dager av NATO-øvelsen, sier stiftsdirektør i Hamar bispedømme, Freddy Knutsen.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Det er jo en del kjøretøy som brukes under øvelsen. Hvis de kjører forbi eller i nærheten av kirken akkurat når det er begravelse, så kan det jo bli en del støy. Det er det vi nå vil prøve å unngå, sier Knutsen.

Det var nettavisen Tynsetingen som først omtalte saken.

Må unngå spesielle dager

Rådet fra Hamar bispedømme gjelder spesielt kirker i Nord-Østerdal og deler av Nord-Gudbrandsdal. Her vil det enkelte dager bli så mye aktivitet og støy at det vil forstyrre kirkelige handlinger.

– Vi har for eksempel fått vite at Tynset er veldig utsatt fredag 26. oktober, sier prost Simen Simensen i Nord-Østerdal prosti.

I Tynset legges det vanligvis til rette for begravelser på tirsdager og fredager. Men nå må det gjøres unntak.

– Hvis det eventuelt skulle komme et dødsfall, er 26. oktober en dag vi vil fraråde å ha begravelse. Den dagen vil NATO-øvelsen ta oppmerksomheten vekk fra det som skal skje i kirka og på kirkegården, sier Simensen.

Tynset kirke

TYNSET KIRKE: En av kirkene som kan bli påvirket av NATO-øvelsen «Trident juncture» er Tynset kirke i Nord-Østerdal i Hedmark.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Har aldri hørt om lignende

I Forsvaret er man fornøyde med at kirken tilrettelegger i forhold til NATO-øvelsen.

Det er flott at aktører ser at denne øvelsen vil påvirke dem. At de tar dette initiativet i god tid i forveien, synes vi er positivt, sier oberstløytnant Ivar Moen, talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter.

Han har aldri hørt om noe lignende.

Oberstløytnant Ivar Moen

NY UTFORDRING: Forsvaret har aldri opplevd under tidligere øvelser at begravelser må utsettes, bekrefter oberstløytnant Ivar Moen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Øvelser i Nord-Norge har ikke de samme utfordringene i og med at det ikke er så tett befolket der. Så vi ser nok noen nye utfordringer nå, sier Moen.

Ikke stort problem

Selve den militære feltøvelsen under «Trident juncture» vil pågå i tidsrommet 25. oktober til 7. november. Men det har aldri vært snakk om å utsette begravelsene nord i Hedmark og Oppland til hele øvelsen er over.

Prost Simen Simensen legger til at det ikke er lagt ned noe forbud mot begravelser, selv på de mest utsatte dagene.

– Men det er et råd. Og vi har anbefalt alle våre prester og kirkeverger om å ta dette opp med pårørende, og så får de gjøre sine vurderinger lokalt, sier Simensen.