Innfører skolepenger for utenlandske studenter

Studenter fra land utenfor EU og EØS må betale skolepenger dersom regjeringen får det som den vil. – Kan få store konsekvenser, sier rektorer.

Eksamen

Studenter fra land utenfor EU/EØS må betale skolepenger dersom regjeringen får det som den vil. Dette kan få store konsekvenser, sier høgskolerektorer.

Foto: NATHALIE BOURREAU / PHOTOPQR/PRESSE OCEAN

I årets statsbudsjett foreslår regjeringen å innføre skolepenger for internasjonale studenter fra land utenfor EU og EØS.

Regjeringen kutter i bevilgningene til universiteter og høyskoler med 80,5 millioner kroner og anbefaler institusjonene å ta inn dette gjennom skolepenger, skriver Dagens Næringsliv.

Rektor ved Høgskolen i Gjøvik, Jørn Wroldsen, mener dette er en dårlig idé.

Jørn Wroldsen, rektor ved Høgskolen i Gjøvik, på kontoret sitt.

REKTOR: Jørn Wroldsen ved Høgskolen i Gjøvik er skeptisk til forslaget.

Foto: NRK

– Vi kommer til å få mange færre studenter fra land utenfor EU og EØS. Det har vært en intensjon fra regjeringen å øke samarbeidet med land som India, Kina og Brasil, noe vi har klart her på skolen. Hvis de må betale skolepenger tror jeg ikke de kommer, sier han.

Sverige og Danmark gjennomførte en lignende innstramming for noen år siden og Wroldsen peker på at dette har fått klare konsekvenser.

– Jeg synes det er uheldig. Når det gjelder internasjonalisering og det å tiltrekke oss studenter som kan gå inn i samfunnet og næringslivet vårt, så beveger vi oss i feil retning, sier han.

Mener Norge burde spandere

Også rektor ved Høgskolen i Hedmark, Lise Iversen Kulbrandstad, er skeptisk til forslaget.

Høgskolen i Hedmark, Campus Hamar

GOD IMPULS: Høgskolen i Hedmark vil ha flere internasjonale studenter.

Foto: Linda Vespestad

– Dette er kontroversielt og fikk ikke flertall i Stortinget forrige høst, påpeker hun og håper at Venstre og KrF vil forhindre at dette blir gjennomført.

Forslaget møtte motstand i de andre partiene på Stortinget og ble stanset da det kom frem som en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet i fjor.

Kulbrandstad mener Norge burde ha råd til å spandere studieavgiften til de internasjonale studentene.

– Vi er et rikt land og det er viktig for oss å ha studenter som tilfører landet vårt og campus noe. Dette burde vi koste på oss, sier hun.