Hopp til innhold

Ungdomsinstitusjon kritiseres for bruk av isolasjon: – Traumatiserende

ÅSNES (NRK): En 16-åring på ungdomsinstitusjonen Klokkergårdenkollektivet forteller om mye isolasjon og redsel. Sivilombudsmannen krever endringer.

anonym gutt Klokkergården

ANONYM: 16-åringen som forteller om sitt opphold på Klokkergårdenkollektivet ønsker å være anonym, og NRK har derfor gitt ham navnet "Jørgen". Han sliter med å takle forholdene på institusjonen.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

– De antar at det er noe med deg, så sier de bare «kom her et øyeblikk ute i gangen». Så lukker de døra bak deg, så er det to voksne og du har ikke annet valg enn å bli med dem.

«Jørgen» er hjemme hos mamma på perm fra ungdomsinstitusjonen Klokkergårdenkollektivet i Hedmark, hvor han har bodd siden 16. juni.

Han mener hans livssituasjon har blitt betydelig forverret etter at han kom til Klokkergårdenkollektivet via tvangsvedtak.

Jørgen forteller om de såkalte «motivasjonsturene», som de bedriver på institusjonen, hvor to voksne er med og krever at ungdommen endrer adferden.

– Du blir kjørt til ei hytte langt ut i Finnskogen, uten TV, telefon eller internett. Det er skummelt, du føler deg innestengt. Og ingen har lyst til å reise på motivasjonstur, så det blir en tvungen situasjon.

Klokkergården

ÅSNES: Klokkergårdenkollektivet ligger i Åsnes kommune. Det er et langtidskollektiv med tilknyttede familiehjem og hybler, for ungdom med 13-18, med problemer knyttet til rus eller adferd. Men metodene som praktiseres er sterkt kritiserte.

Foto: Jorun Vang / NRK

Tvang uten rettslig grunnlag

Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger

SIVILOMBUDSMANN: Aage Thor Falkanger er bekymret og kritisk til hvordan man bruker isolasjon som virkemiddel på Klokkergården. Han krever endringer i rutinene.

Foto: pressebilde

Sivilombudsmannen mener at ungdommene fra 13–18 år som er på Klokkergården settes på tvang uten rettslig grunnlag, og er bekymret over situasjonen.

– Når ungdommer holdes isolert til de samtykker til å være med ut så er det tvang. Vi mener at den tvangen er det ikke rettslig grunnlag for. Vi har også sett at denne praksisen har uheldige sider, sier Aage Thor Falkanger til NRK.

Og han utdyper:

– Det skaper uforutsigbarhet for ungdommene, mange av dem opplever det som traumatiserende å gjennomgå denne prosessen. Og dette er ungdom som har særlig behov for forutsigbarhet og trygge rammer.

«Husarrest» ved forsovelse

I tillegg til motivasjonsturene, mener Sivilombudsmannen at institusjonen, som er eid av en ideell privat stiftelse, praktiserer husarrest. «Jørgen» forteller at det skjer hvis man forsover seg.

– Forsover du deg inntil en time får du være ute i fellesarealet, men du får ikke forlate området hvis de andre for eksempel skal på kino. Forsover du deg mer enn en time må du være på rommet hele den dagen.

Daglig leder for Stiftelsen Klokkergården, Kristin Ekeli Holmemo, avviser at det er snakk om husarrest.

– Vi bruker ikke begrepet husarrest. Vi sier heller at de må holde seg på rommet hvis de ikke står opp etter å ha blitt vekket gjentatte ganger. Dette er også for å skjerme de andre ungdommene for at dette ikke skal spre seg i miljøet.

Kristin Ekeli Holmemo

FORSVARER PRAKSIS: Kristin Ekeli Holmemo, daglig leder for Stiftelsen Klokkergården, mener de ikke driver med husarrest for ungdommene. Hun mener også at de såkalte motivasjonsturene er effektive.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Effektiv metode

Hun forsvarer også ordningen med motivasjonstur.

– En motivasjonstur settes i gang etter at en ungdom har vist en adferd som gjør at de bør tas ut av miljøet. Jeg vil si det er en effektiv metode, så skal vi se på hvordan vi tar ut en motivasjonstur og hvordan vi kan forberede ungdommene bedre på det.

Sivilombudsmannen dere bedriver med uforholdsmessig mye isolasjon. Hva er din kommentar til det?

– Vi tar selvfølgelig den kritikken som har kommet i rapporten til etterretning og vi har allerede begynt å endre på ting etter de anbefalingene som er gitt.

Klokkergården

IKKE ØNSKET: NRK var lørdag formiddag utenfor Klokkergården-kollektivet, men Klokkergården ønsket ikke at NRK fotograferte på nært hold.

Foto: Jorun Vang / NRK

Moren: – Maktesløs

Moren til Jørgen syns det er svært tungt å høre om hvordan sønnen har det på Klokkergården.

– Når man er mamma så ønsker man at barnet sitt skal ha det så bra som mulig. Og jeg står utenfor uten å få gjort så mye, det er denne maktesløsheten jeg kjenner på.

Hun sier at opplegget på Klokkergården gjør ham alt annet enn godt.

– Motivasjonsturene er rett og slett ikke bra. Sønnen min får angst av det, det skaper utrygghet.

Jørgen sier han vil forsøke å holde ut, selv om han opplever situasjonen på institusjonen som vanskelig.

– Jeg er tvangsplassert, jeg kan ikke gjøre noe annet enn å anke. Jeg prøver å se lyset i enden av tunnelen, og håper at ting vil bli bedre.

Flere saker fra Innlandet