Lillehammer får ungdoms-OL

Statsminister Jens Stoltenberg gikk rett på sak da han landet i Lysgårdsbakkene på Lillehammer i ti-tiden i dag. Foran det frammøtte pressekorpset kom annonseringen de fleste hadde ventet seg.

Stoltenberg og Huitfeldt

Stoltenberg hadde følge av kulturminister Anniken Huitfeldt og fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Foto: Iver Kleiven / NRK

– Regjeringen har bestemt at ungdoms-OL i 2016 skal arrangeres på Lillehammer. Det blir et stort og viktig arrangement, og et viktig løft for ungdomsidretten, for byene og områdene rundt Mjøsa og for hele idretts-Norge, sier statsministeren.

Flankert av kulturminister Anniken Huitfeldt, generalsekretær i Norges idrettsforbund Inge Andersen og Arbeiderpartiets ordførerkandidat Espen Johnsen ga Stoltenberg uttrykk for hvor fornøyd han er med at Lillehammer og Norge har sikret seg ungdomslekene:

– Vi gleder oss veldig til dette. Det blir et stort arrangement som vil være veldig viktig for norsk ungdomsidrett, for byene rundt Mjøsa og for innlandet generelt. Vi har veldig stor tillit til Lillehammer og Norges idrettsforbund og den søknaden de har lagt fram.

Stoltenberg i hoppanlegget

Statsministeren ble vist rundt i anlegget av avtroppende ordfører Synnøve Brenden Klemetrud.

Foto: Iver Kleiven / NRK

– 46 millioner til etterbruk

Kulturministeren er helt sikker på at ungdomslekene vil være til glede for hele innlandsområdet, og forsikrer også at det vil bli satt av midler til både oppussing og etterbruk:

– Vi får veldig mye igjen for å påta oss ansvaret for ungdomslekene. Blant annet skal IOC finansiere en del studentboliger her på Lillehammer, og det skal også være arrangementer på Gjøvik, Øyer og Hamar, så dette blir et stort løft for hele regionen.

Etterbruksfondet etter OL i 1994 er snart tomt, vil det bli tilført midler til dette?

– Ja, det vil bli tilført midler til et etterbruksfond, så det har vi tenkt på. Men det at vi nå får ungdomslekene hit er jo i seg selv en ypperlig etterbruksmåte av de olympiske lekene, sier Huitfeldt.

– Det settes av 46 millioner kroner til videre aktiviteter og etterbruk av anleggene, men det er jo som Anniken sier - det en verdi i seg selv at vi får brukt disse anleggene og vist verden hvor flotte de er, skyter statsministeren inn.

Lillehammer blir Norges ledende by når det kommer til kombinasjonen toppidrett og utdanning.

Inge Andersen, generalsekretær i Norges idrettsforbund

Penger i kassa

Det statlige tilskuddet til ungdomslekene i 2016 er på 232 millioner kroner, samt over 400 millioner i garantier. IOC bidrar med 140 millioner kroner. Alt i alt mjøsregionen ut til å komme godt ut av dette rent økonomisk. Det gjelder kanskje særlig Lillehammer:

– Det er en egen post i budsjettet på 23 millioner kroner som skal sikre videre utbygging av anleggene. I olympiaparken vil det også bli bygget 360 studentboliger, så Lillehammer vil bli Norges ledende by når det kommer til kombinasjonen toppidrett og utdanning, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges idrettsforbund.

Stoltenberg ankommer

Stoltenberg og følget ankom Lysgårdsbakkene i helikopter.

Foto: Iver Kleiven / NRK

– Stor tillit til Lillehammer i IOC

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Lillehammer, Espen Johnsen, mener Lillehammer har et godt rykte på seg langt utover Norges grenser. Nå håper han at han får muligheten til å jobbe med ungdomslekene som byens ordfører:

– Det er stor tillit til Lillehammer og til idrettsnorge i IOC. Siden ungdomslekene er et nytt arrangement ser de til Norge og Lillehammer fordi de vet at her har de erfaring og her blir det gode arrangementer, sier han.

– Det skal bli en glede å jobbe sammen med ungdommene som skal skape dette arrangementet, sammen med idretten, sammen med utdanningsinstitusjonene, og alle de frivillige. Jeg skal love både statsministeren og IOC at ungdoms-OL på Lillehammer blir et fantastisk arrangement.

– Vi tar ett OL av gangen

Det er ennå ikke offisielt avgjort fra IOC sin side om Lillehammer faktisk blir tildelt lekene, men når Stoltenberg blir spurt om hvor stor sannsynligheten for at dette kommer i orden, er han klokkeklar:

– Den er så godt som hundre prosent. Vi er den eneste realistiske kandidaten, vi ble bedt om å søke og IOC har selv sett seg ut Lillehammer-regionen som det beste stedet å arrangere disse lekene.

Men om dette er et ledd i en plan om én gang å hente de virkelige lekene tilbake til Lillehammer, det vil ikke statsministeren si noe om:

– Nå tar vi ett OL av gangen, smiler Stoltenberg.