Hopp til innhold

Tror streiken blir langvarig

– Dette er en viktig streik. Vi må få opp lønna, sier vaktmester i Elverum kommune, Terje Flygind. Sammen med renholderne satt han streikevakt utenfor rådhuset i Elverum i formiddag.

Streikevakter utenfor rådhuset i Elverum

Streikeviljen var på topp hos vaktmester Terje Flygind (til venstre) og renholderne Liv Unni Storsveen, Eva Pedersen, Karin Meljordshagen, Lawrence Madufor

Foto: Anne Næsheim / NRK

Ikledd oransje streikevester, og med finværet på sin side, var humøret på topp hos de fem.

– Streikeviljen er på topp, og når været er som nå er det ikke noe problem å sitte her, sier renholder Liv Unni Storsveen.

Mange steder i Hedmark og Oppland var de streikende stat- og kommuneansatte godt synlige i gatebildet i dag.

Fra tirsdag trappes streiken opp i Hedmark og Oppland. I begge fylker er det snakk om en opptrapping i de kommunene som allerede er berørt.

Tirsdag tar Fagforbundet i Oppland ut 499 nye medlemmer i streik. Opptrappingen omfatter yrkesgrupper innenfor barnehage, skole, Sfo, kultur og fritidsklubber.

I Elverum kommune tok Fagforbundet ut 98 av sine medlemmer i streik torsdag morgen. Både på sentralbordet og på økonomiavdelinga var bemanninga sterkt redusert i dag på grunn av streiken.

– Jeg skulle egentlig ha utført en del servicearbeid i dag, men nå må kommunen klare seg uten meg, sier vaktmester Terje Flygind.

Måtte ta med ungene på jobb

På renholdssida var det kun de som jobber i rådhuset og andre administrative bygg som ble tatt ut i streik i Elverum. Skolene, sykehjemmene og barnehagene ble spart, men også her kan ansatte bli tatt ut i streik ved en opptrapping.

I Lillehammer derimot var streiken mer merkbar for innbyggerne. Der var flere barnehager og skoler rammet av streiken, noe som blant annet førte til at avgangselevene ved Åretta ungdomsskole ikke fikk tatt nynorskeksamen.

Flere foreldre ble nødt til å ta med barna på jobb. Kari Syvertsen som jobber i klesbutikk i Lillehammer var en av dem.

– Det blir litt ekstra. Det går en gang i blant, men det er heldigvis ikke hver dag, sier hun.

Også datteren Mathilde ville helst ha vært på skolen.

– Man lærer jo ikke så bra når man bare er ut og vimser, sier Mathilde.

Hør hva Mathilde synes om det å være med mamma på jobb

(Saken fortsetter under bildet)

Streikende hos skattetaten i Hamar

Fra venstre: Åslaug Brenden, Arve Korsveien (tillitsvalgt og streikeleder) og Sigurd Fossum jobber til daglig i Skatteetaten i Hamar.

Foto: Inger Johanne Solli / NRK

Kan bli langvarig

Tillitsvalgt i Fagforbundet i Elverum, Tom Stensby, tror streiken kan bli langvarig.

– Partene står langt fra hverandre. Kommer vi ikke nærmere, blir det en langvarig streik sier han.

Fagforbundet samla sine medlemmer på Lille Gråberg i Elverum klokka 08.00 i dag tidlig. Der ble det informert om streiken og satt opp en streikevaktordning.

Ingen kino

Den omfattende streiken blir merkbar på mange områder. I Kongsvinger blir det ingen kino så lenge streiken pågår.

Også fotballkampen mellom Kongsvinger og Notodden på mandag står i fare for å bli avlyst, fordi vaktmesteren på Gjemselund streiker.

Ansatte i Glåmdal interkommunale vann- og avløpsselskap er også tatt ut i streik. De får likevel dispensasjon til å jobbe ved akutte behov, så ingen trenger å være bekymret for å bli uten vann under streiken.

Flere saker fra Innlandet