Tiltale klar i Vinstradrapet: Stakk jente 20 ganger med kniv

Den nå 17 år gamle gutten er tiltalt for drap og grov kroppsskade. Påtalemyndigheten mener gutten var psykotisk da handlingene ble begått.

Politiet på åstedet på Vinstra

ÅSTED: 16 år gamle Laura Iris Haugen ble knivstukket og drept ikke langt fra sitt eget hjem på Vinstra i Gudbrandsdalen 31. oktober 2018. En jevnaldrende gutt ble kort tid etterpå pågrepet på åstedet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud

Tiltalen ble oversendt fra Riksadvokaten onsdag. Den nå 17 år gamle gutten er tiltalt på to punkter:

  • For å ha drept en person
  • For grovt å ha skadet en annen person med kniv.

Tiltalen beskriver omfattende vold mot den 16 år gamle jenta. Hun ble drept med flere knivstikk i overkropp, hode og hals. Ifølge påtalemyndigheten døde hun av forblødning kort tid etter knivstikkingen.

Utelukker ikke fengselsstraff med forvaring

Aktor i saken, statsadvokat Jo Christian Jordet, sier at grunnen til at de falt ned på at tiltalte var psykotisk, var manglende bevis for at han ikke var det.

– Det er likevel lagt ned forbehold i tiltalen om at det likevel kan bli nedlagt påstand om fengselsstraff, forklarer Jordet.

Hvis retten mener at tiltalte ikke var psykotisk, kan han altså bli dømt til fengselsstraff. Strafferammen for drap der gjerningspersoner er under 18 år, er 15 år. Jordet opplyser at forvaring også kan bli aktuelt.

– Påtalemyndigheten mener at det er en fare for gjentakelse, derfor kan forvaring være en aktuell straff, sier Jordet.

Dersom retten kommer til at tiltalte var psykotisk, vil han ikke kunne dømmes til fengselsstraff. I stedet vil tvungent psykisk helsevern bli aktuelt.

Guttens forsvarer Nora Hallén sier til NRK at hun ikke vil kommentere tiltalen nå.

Avdødes familie uenige i tiltalen

Bistandsadvokaten til den avdødes familie, Nina Braathen Hjortdal, sier hennes klienter er uenige i tiltalen.

Hjortdal sier til NRK at de ønsker at tiltalte skal straffes på strengeste måte.

Nina Bråthen Hjortdal

UENIG: Nina Braathen Hjortdal sier hennes klienter er uenige i tiltalen. Hun er bistandsadvokat for familien til den avdøde jenta.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Braathen Hjortdal har bedt om lukkede dører under deler av rettssaken. Hun sier at hun har begjært lukkede dører under forklaringene til de fornærmede, og til vitner knyttet til personlige forhold i saken.

Det er ventet stort medieoppbud og oppmerksomhet rundt den to uker lange rettssaken, som starter 17. juni.

Tidligere klassekamerater av den avdøde jenta og den tiltalte gutten har tidligere uttalt at de gruer seg til saken starter.

Hadde Youtube-konto med drapsvideoer

Det var den 31. oktober i fjor at 16 år gamle Laura Iris Haugen ble funnet knivdrept rett ved hjemmet sitt på Vinstra.

Politiet satte i gang en omfattende etterforskning på tettstedet i Gudbrandsdalen.

Den da 16 år gammel gutten ble etter kort tid pågrepet og siktet for drapet.

I tillegg til drap er gutten også tiltalt for grov vold etter å ha knivstukket en mannlig nabo i beinet. Mannen skal ha kommet til for å forsøke å forhindre drapet. Han ble ikke alvorlig skadet.

Tenåringen skal etter det NRK kjenner til ha hatt en egen Youtube-kanal med videoer av drap og skoleskytinger. Videoene ble lagt ut så sent som uken før drapet. Politiet har bekreftet at guttens datavaner er en del av drapsetterforskningen.

Politiet undersøker åstedet på Vinstra

OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Store politistyrker og etterforskere fra Kripos gjorde undersøkelser på åstedet midt i boligstrøket Sorperoa i dagene etter drapet. En geoskanner ble blant annet tatt i bruk.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Foreløpig rapport: Ikke strafferettslig tilregnelig

Tenåringsgutten, som er hjemmehørende på Vinstra, har vært varetektsfengslet på en barnevernsinstitusjon siden drapet.

I april viste en foreløpig sakkyndigrapport at han ikke er strafferettslig tilregnelig.

I den siste fengslingskjennelsen fra begynnelsen av juni kommer det frem at gutten har vist interesse for ekstrem vold etter at han første gang ble varetektsfengslet 2.november.2018.

Ifølge VG går det frem av en fengslingskjennelse fra 20. mai at statsadvokaten foreslår at påtalemyndigheten legger ned påstand om forvaring, dersom retten skulle komme til at 17-åringen er strafferettslig tilregnelig.

Dersom retten mener at gutten var utilregnelig i gjerningsøyeblikket, vil tvungent psykisk helsevern være aktuelt.

Les alt om saken her:

Begravelse Laura Iris Haugen

BEGRAVELSE: Laura Iris Haugen ble begravet i Sødorp kirke 12. november i fjor. Oppmøtet i kirka var så stort at en tilstøtende bygning ble brukt for å huse alle som ville delta i begravelsen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix