Vinstra-drapet: Siktede hadde voldsfiksert Youtube-kanal

16-åringen som er siktet for knivdrapet på en jevnaldrende jente på Vinstra hadde egen Youtube-kanal med videoer av drap og skoleskytinger.

Skjermdump Drap Youtube

VOLDSINSPIRERT: Innholdet i kanalen til den siktede 16-åringen hadde tydelig preg av voldelighet.

Foto: Skjermdump / Youtube

Den siktede gutten la så sent som uken før drapet ut en video som viser skoleskyting. Han har de siste fire månedene lagt ut materiale med jevne mellomrom.

Innholdet er voldsscener fra ulike spillefilmer eller spill. I tillegg hadde han lagt ut klipp fra en dokumentarfilm som omhandler skoleskytinger.

Siste registrerte aktivitet på kanalen var dagen før drapet. Da «likte» 16-åringen et klipp som inneholder en voldsscene fra en spillefilm.

Denne videoen, og flere klipp han har vist interesse for, er nå fjernet fra kanalen hans. Det er også samtlige opplastinger.

Den drapssiktede har fått ny forsvarer, advokat Nora Hallén fra advokatfirmaet Elden. Hun ønsker ikke å kommentere Youtube-kanalen eller andre forhold rundt saken.

– Jeg er i kontakt med min klient, jeg har ingen kommentarer utover det på nåværende tidspunkt, skriver hun en en epost til NRK.

Guttens tidligere forsvarer, Lorentz Stavrum, har heller ikke villet kommentere noe rundt Youtube-kanalen.

– Viktig å etterforske datavaner

Politiadvokat Stine Rigmor Grimstad bekrefter overfor NRK at datavaner er en del av drapsetterforskningen.

Politiadvokat Stine Rigmor Grimstad

POLITIADVOKAT: Stine Rigmor Grimstad.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Politiet undersøker alt som kan belyse forholdene rundt de involverte i hendelsen. Digitale spor er en av de kildene der politiet kan finne informasjon, sier hun.

– Er det tiltak fra politiet som ligger bak fjerningen av videoene?

– Hva vi nærmere har gjort i forhold til de forskjellige digitale kanaler ønsker jeg ikke å kommentere.

Endret adferd på nett

Guttens Youtube-kanal var tidligere veldig aktiv med innhold av TV-spill og videoblogging, før han for halvannet år siden slettet samtlige videoer. Den hadde flere titalls følgere. I sommer begynte han igjen å laste opp til siden, denne gangen med volds- og drapsfiksert innhold.

Etter at offentligheten ble gjort kjent med hendelsen, mistet kanalen raskt flere av følgerne.

Knivdrap på Vinstra

ETTERFORSKES: Den tragiske hendelsen på Vinstra etterforskes fortsatt med full styrke fra politiet.

Foto: LARS ERIK SKREFSRUD / NRK

Etterforskningen, med blant annet vitneavhør, pågår fremdeles etter knivdrapet som skjedde 31. oktober i et boligfelt på Vinstra i Nord-Fron kommune i Oppland.

Politiet meldte i en pressemelding onsdag at den siktede og den avdøde gikk i samme klasse da de var ungdomsskoleelever. De gikk på samme videregående skole nå i høst, men ved forskjellige linjer.

Den siktede 16-åringen ga sist uke sin frie forklaring i politiavhør. Ifølge Grimstad vil videre avhør gjennomføres når siktedes medisinske tilstand tillater dette.