Hopp til innhold

Til kamp mot anabole steroider

Stig Morten Seierstad (32) fra Gjøvik var avhengig av anabole steroider. Nå leder han samtalegrupper for å hjelpe ungdom vekk fra miljøet.

Stig Morten Seierstad (tv.) og Sheban Hussein.

Stig Morten Seierstad (tv.) og Sheban Hussein.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Jeg satt over 5 år i fengsel for grov vold etter at jeg brukte anabole steroider. Nå vil jeg bruke all min tid på å advare andre, sier Stig Morten Seierstad fra Gjøvik.

Mange damer - på kort sikt...

– Ikke vær så dum at du begynner å "bole", sier Sheban Hussein (26) . – På kort sikt får du damer på grunn av store muskler, men på lang sikt skjer det motsatte fordi kroppen faller sammen som en potetsekk når du slutter.

Sheban får nå opplæring av Stig Morten og skal jobbe på stiftelsen WayBack, der de hjelper tidligere innsatte med å komme tilbake til samfunnet.

Stig Morgen leder nå samtalegrupper ved politistasjonen på Gjøvik. Der får ungdommer hjelp til å slutte med anabole steroider og rusmidler. Prosjektet blir ledet av Nan Inger, som er sivilt ansatt med forebygging som hovedoppgave.

Slo ned restaurantgjest

– Jeg var dørvakt ved et utested og ble provosert av en gjest. Jeg slo ham ned så skallen sprakk, og fikk flere år i fengsel. Dette hadde aldri skjedd hvis jeg ikke hadde brukt anabole steroider, sier Stig Morten.

– Kombinasjonen av "boling", et usunt macho-miljø og eventuelt alkohol er svært farlig. Voldsterskelen blir skremmende lav.

Etter et av sine fengselsopphold begynte han å jobbe ved et treningssenter i Gjøvik. Der ble han oppsøkt av en av sine gamle kamerater som lurte på om han kunne skaffe noe "bol".

– Jeg svarte dessverre ja, og dermed hadde jeg på ny fått inngang til nye kriminelle miljøer. Dette stoffet må jo skaffes, og det koster penger.

Vil ha store muskler

- Ungdom får jo informasjon om dette i den videregående skolen, hvorfor begynner noen likevel?

– Erfaringen er at tenåringsgutter med dårlig sjøltillit er en utsatt gruppe. De lar seg friste av muligheten til store muskler og perfekt kropp.

– Det stemmer sier Sheban Hussein. - Det var det som skjedde med meg. På treningsssenteret ble jeg fascinert av menn med svære muskler og tenkte at jeg var en pingle.

Kroppsforfall i stedet

- Men mange tenåringsgutter tenker at de har bedre sjanse på damer hvis de begynner med dette?

– Ja, det stemmer for så vidt på kort sikt, men på lang sikt skjer det motsatte!

– Når jeg sluttet, mistet jeg hår på hodet og flere andre steder på kroppen. I tillegg begynte det å vokse ut hår på steder som absolutt ikke er naturlig. Hele kroppen falt sammen som en potetsekk når jeg sluttet med "bol".

- Se etter faresignaler!

- Hva slags faresignaler skal foreldre se etter?

– Hvis en tenåringsgutt er unormalt opptatt av kosthold, veier maten, har vekt og målebånd under senga, da er det fare på ferde. Dette er like alvorlig som spisevegring, sier Nan Inger, som er sivilt ansatt ved Vest-Oppland politidistrikt, og har som hovedoppgave å drive forebyggende arbeid.

Hun er faglig ansvarlig for samtalegruppene til Stig Morten, og mener at dette på lang sikt kan være til stor hjelp for ungdommer som er i faresonen.

– Vi bruker de samme metodene som for rusavhengige. Anabole steroider er også avhengighetsskapende.