Hopp til innhold

Tapper Norsk Tipping

Sviktende spilleinntekter gjør at investeringsfondet til Norsk Tipping tappes.

Sviktende spilleinntekter gjør at investeringsfondet til Norsk Tipping tappes
ned mot 200 millioner kroner. Ved inngangen til fjoråret var fondet på 1,6 milliarder kroner.

For å overholde løftene om midler til idrettsanlegg og kultur, må fondet ifølge NRK tappes for 700 millioner kroner. Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset karakteriserer dette som at idretten står overfor en skjult kritisk situasjon.

- Det kritiske ligger i at spilleinntektene svikter ytterligere. Dette er en gambling med gamblingpenger. Fondet tåler ikke mer enn et par år til før det er tomt, sier Skaset til NRK.

- Var hensikten

Kulturministeren avviser kritikken mot at fondet tappes raskt.

- Det skulle bare mangle at vi bruker av fondet. Hensikten med å bygge opp fondet var å møte situasjonen vi visste ville komme, når idrettens automatinntekter forsvant, sier Giske til NTB.

Da vedtaket om å sette av investeringsfondet ble gjort i 2007, var Norsk Tippings investeringsfond på 1,3 milliarder kroner ifølge Giske. Det er disse avsetningene som har gjort det mulig å øke utbetalingene fra Norsk Tipping med 1 milliard kroner fra 2005 til i dag.

Sven Erik Maamoen som er talsperson for idrettskretsene mener at situasjonen er alvorlig for norske idrettslag. Det som skjer nå, er hva vi fryktet mest, at vi ikke vil få de inntektene fra Hamar som vi hadde regnet med, sier Maamoen.

Krevende

Giske avviser at idrettskretsene har noe å frykte, og mener at Maamoen og Skaset ikke er representative for holdningen i idretten. Neste år skal Norsk Tipping utbetale 3,4 milliarder kroner til idrett og kultur.

- Målet er at vi skal ha løpende inntekter som tilsvarer dette beløpet. Det blir krevende å øke inntjeningen til Norsk Tipping opp på dette nivået, sier Giske. Han mener det er mulig med en kombinasjon av inntektene fra nye spillterminaler, utvikling av Norsk Tippings spill, kostnadsreduksjoner og ulike tiltak som skal demme opp for utenlandske spillaktører som ikke genererer inntekter til idrett og kultur. (©NTB)

Flere saker fra Innlandet