Improvisert torturkammer i protest mot pisking av Badawi

Midt i Lillehammer sentrum ble det i ettermiddag utført 1000 piskeslag. Den spesielle markeringen var i protest mot piskingen av den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi.

1000 piskeslag til støtte for torturoffer

TORTURKAMMER I GÅGATA: Aksjonist Hans Christian Medlien bruker kraftige virkemidler for å skape oppmerksomhet omkring Saudi-Arabias tortur av blogger Badawi.

Jeg hadde gjerne stått her i bar overkropp og pisket på «offeret» for å vekke mer oppmerksomhet, men Amnesty anmodet meg om å la være.

Hans Christian Medlien, aksjonist

Medlien, kjent som Lucky Nærosets president, ble oppmerksom på Raif Badawis skjebne gjennom kampanjen Skriv for liv i regi av Amnesty international Norge. Nå har Medlien tatt frem pisken for å vekke Lillehammers befolkning og kanskje skape større engasjement for Amnestys arbeid mot tortur.

– SaudiArabia håper på stillhet og likegyldighet

Badawi ble idømt 10 års fengsel, en bot og 1000 piskeslag, fordi han startet en nettside for liberal og sosial debatt. Småbarnsfaren Raif Badawi skal piskes og ydmykes offentlig hver fredag på torget i Riyadh, Saudi-Arabia.

Pisker symbol på Badawi

TENKER PÅ BADAWI: Aksjonisten hevder han aldri hadde klart å piske et menneske.

Foto: NRK

Medlien skrev et brev via Amnesty og Raif Badawi får hundrevis av brev fra sympatisører verden over, men det hjelper lite mot torturdommen. Nå vil han «piske» Badawi ut av fengselet.

– Det holder ikke med brevskriving. Det trengs kraftigere oppmerksomhet og press på myndighetene for å få ham løslatt, sier aksjonist Medlien.

Han har laget en symbolsk skulptur med det karakteristiske hodeplagget som er vanlig i Saudi-Arabia og skal piske denne tusen ganger.

Det går et støt gjennom meg hver gang jeg pisker, selv om dette bare ei oljetønne med saueskinn.

Hans Chr Medlien, aksjonist

Det improviserte «torturkammeret» er gjerdet inn for ikke å støte barn og andre som ikke oppsøker seansen bevisst i Lillehammers gågate. Mange gikk rett forb, tross høylytte piskeslag på Lilletorget i vinterbyen.

Anne-Lise Trabant var en av dem som la merke til piskeaksjonen i «torturteltet» og nølte ikke med å gi sin underskrift for saken.

– Det er så mye urettferdighet i verden, vi får hjelpe til der vi kan, sier Trabant.

Unge tilskuere

SKAPER OPPMERKSOMHET: Aksjonist Medlien forklarer saken for to unge tilskuere

Foto: Madeleine Cederstrøm / NRK

Laget torturkammer for ikke å vekke anstøt

Etter anmodning fra Amnesty i Lillehammer har han skjult seg delvis bak presenninger for å ikke støte forbipasserende. Flere av de NRK snakket med måtte gå helt nær for å forstå hensikten bak demonstrasjonen. Noen av dem ble snappet opp av Amnestys representant Trude Eide, og tilbudt å gi sin underskrift for saken.

Vi er for dette initiativet og vi tror det nytter. I dag har vi fått melding om at de ikke har pisket Badawi, så det tar vi som en halv seier.

Trude Eide, Amnesty Lillehammer
Trude Eide

SAMLER STØTTE: Trude Eide i Amnesty Lillehammer fikk flere underskrifter mens piskingen pågikk.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Jeg vil skape oppmerksomhet så enda flere signerer Amnesty's aksjon for å få Badawi fri, sier aksjonist Medlien.

9. januar ble Raif Badawi tildelt de første 50 piskeslagene. Fredagen etter ble piskingen avlyst fordi sårene ikke hadde grodd nok.