Hopp til innhold

Svidde av 36 millioner

Politiet vil etterforske konkursen i Byggkjøp Mjøsa.

Byggkjøp Nydalen

Konkursen ved Byggkjøp Mjøsa etterforskes nå av politiet.

Foto: NRK

30. juni i fjor gikk Ringsaker-firmaet Byggkjøp Mjøsa dundrende konkurs, og 35 ansatte sto uten jobb. Politioverbetjent i Hedmark Politidistrikt Arne Røste
bekrefter at denne saken nå er under etterforskning

- Ikke sett maken

Fem måneder senere dro konkursen med seg Brøttum Almenning.

Brøttum Almenning sier opp alle ansatte.

Alle ansatte i Brøttum allmenning mistet jobben.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Nå er sluttrapporten etter konkursen klar. Bobestyrer Kjetil Schonhow har ikke sett maken.

- Jeg kan i farten ikke huske at det har vært i nærheten av så store tap på så kort tid. I realiteten er det snakk om fire-fem måneder. Det er jo eksempler på konkurser med store tap, men de har gjerne oppstått over lengre tid, og med mye større omsetning.

Elendig timing

Storsatsingen til Brøttum Almening, som eide 60 prosent, og Hamar-firmaet Nordek Invest kom på samme tid som nedturen i byggevare-handelen startet. Timingen var mildt sagt elendig og starten på nedturen til Brøttum Almenning som gikk konkurs i november i fjor. Her er det nå kommet inn krav på 118 millioner kroner, og bostyrer er langt fra ferdig.

I sluttrapporten om Byggkjøp Mjøsas korte historie går det fram at det sto igjen 800 000 kroner da bostyrerhonoraret var trukket fra, og det gikk til å dekke lønn til de ansatte.

Men noen fikk

De 100 kreditorene fikk svært lite igjen. Tapet var på i alt 36 millioner kroner.

- Det har jo vært en alvorlig konkurs i den forstand at relativt mange har lidd betydelige tap.

Byggkjøp Mjøsa hadde utsalg både i Mesnali og Nydal i Ringsaker. Bobestyrer peker i sin sluttrapport på at bare fire dager før konkursen var et faktum, ble det betalt ut 700 000 kroner til noen få vareleverandører.

Det forholdet skal politiet se på.

- Disse utbetalingene kan bety at vi står overfor et mulig straffbar forfordeling av enkelte kreditorer på andres bekostning.