Svenskeboom over grensen

Antall svensker som pendler over grensen for å jobbe i Norge, er nærmest tredoblet på få år.

Elisabeth Feldt og Trond Erik Grundt
Foto: Vera Wold / NRK

Det har vært en sterk vekst i antall svensker som bosetter seg eller som pendler til arbeid i Norge. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Ifølge Trond Erik Grundt ved Grensetjänsten i Morokulien var det i fjor over 62 000 svensker i NAVs arbeidsregister. Det er en fordobling på få år. Svensker er nå den nest største gruppen utlendinger som bor i Norge, etter polakker viser tallene.

Svensk og norsk flagg

Svensker er den nest største gruppen utlendinger som bor i Norge, etter polakker.

Foto: Schgaguler, Roland, Schgaguler, Roland / Scanpix

– Kronekursen gir 20 prosent lønnspålegg og i tilegg er lønnen høyere i Norge enn i Sverige. Og selv om vi i Norge synes lønnen er dårlig, så synes svenskene den er bra, sier Grundt.

Han tror det er en av grunnene til at svenskene søker jobb i Norge.

– Oslo er det stedet svenskene først spør etter når de kommer til Grensetjänsten, men Hedmark og Oppland er også veldig attraktive steder å jobbe, sier han.

– Spesielt i vinter har det vært mengder av svensker som har jobbet på de norske ski-stedene i fjellet i Hedmark og Oppland, så vi er en attraktiv region, forteller Grundt.

Ble oppsagt i Sverige

Elisabeth Feldt bor i Koppom, noen mil fra grensen til Hedmark. Hos Grensetjänsten i Morokulien får hun hjelp til å finne jobb i Norge av vår tids moderne grenselos hos NAV.

– Det hadde vært moro å tjene litt penger igjen, og jeg har hørt at det skal være bedre betalt i Norge, sier Feldt. Hun har jobbet på en telefonsentral i Sverige i mange år, men har nå blitt oppsagt.

–Jeg har vært noen ganger på fødeavdelingen på sykehuset i Kongsvinger, og det ser så hyggelig ut å jobbe der. Så nå skal jeg prøve meg som jobbsøker i Norge, for å se hvordan det egentlig er, sier hun.

Søkere i alle aldre

Arbeidsledigheten i Sverige er adskillig høyere enn i Norge, og ungdomsledigheten svært høy. Gruppen med svensker som pendler til jobb i Norge har blitt nær tredoblet de siste fem årene. I 2008 var det over 26000 svensker som pendlet til Norge.

– De som er mobile og som søker jobb i et annet land, er i all hovedsak ungdom. Men vi ser en ny gruppe nå som består av godt etablerte voksne mennesker, hvor ungene har flyttet ut og de har kanskje fått mer tid til seg selv. De ser Norge som en ny mulighet, sier Grundt.