Matoma fra Flisa jobbet med Jennifer Lopez og Jason Derulo

Tom Stræte Lagergren har stor suksess for tiden. De siste ukene har han jobbet med Jennifer Lopez og Jason Derulo. Det på toppen av platinaplate, VG-liste-plassering og utsolgt USA-turné.

Matoma

SUKSESS: Musiker Tom Stræte Lagergren, alias Matoma, gjør det stort for tida.

Foto: Olav Stubberud

– Jeg skulle egentlig bli musikklærer, sier Tom Stræte Lagergren som på scenen kaller seg Matoma.

Det var det som var planen. Han har en 3-årig bachelorutdanning i musikkproduksjon og musikkteknologi på NTNU. Etter det skulle Flisa-gutten ta ett år med pedagogikk og bli musikklærer på videregående skole. Men det gikk litt annerledes. Nå er han på turné i USA med flere utsolgte konserter, og har de siste ukene jobbet sammen med Jennifer Lopez og Jason Derulo.

Begynte med piano

– Det er ikke så mye å fortelle, egentlig. Jeg er en gutt ifra Flisa som er oppvokst på bygda. En normal gutt som har likt musikk helt siden han var liten, sier 23-åringen på markant Flisa-dialekt.

Tom Lagergren

LIDENSKAP: Tom Stræte Lagergren er utdannet innen musikk.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Han startet å spille piano da han var 8–9 år gammel. Så kjøpte han sin første laptop da han var 16 og begynte å produsere litt musikk for seg selv på gutterommet. Etter hvert begynte han å remixe andre artisters sanger. Da fant han den såkalte «acapellaen» på internett, altså kun sangens vokal der resten av musikken er tatt vekk. Så lagde han en ny uoffisiell versjon av sangen ut ifra acapellaen, og la den ut på internett. Etter hvert ble disse remiksene såpass lagt merke til at artister og plateselskaper begynte å ta kontakt med ham for at han skulle lage remikser for dem på ordentlig.

– Da får jeg ofte prate med artistene selv også, sier Lagergren og legger ikke skjul på at det er gøy.

Hittil har han laget remikser av artister som Enrique Iglesias, Marit Larsen, Imagine Dragons, Maroon 5, Jay Z og Eminem. Sistemann som slo på tråden var den kjente skuespilleren Will Smith som også har en musikk-karriere bak seg. Egentlig var det managementet til Smith som tok kontakt mens Lagergren spilte på Ultra Music Festival i Miami. Og da fikk han møte dem også.

  • Hør Matomas remiks av Will Smiths «Miami»:
    Laster SoundCloud-innhold

«Tropisk house» kalles sjangeren man får hvis man skrur på noe med Matoma. En sjanger han regnes som en av grunnleggerne av og som har en sommerlig stemning og tropisk følelse. Det er flere norske artister innen denne sjangeren som gjør det sterkt for tiden som for eksempel Kygo. Det er rett og slett dagens popmusikk.

– Det amerikanske markedet begynner å åpne øynene for norsk musikk. Og det veldig kult, sier Lagergren.

USA-turné

Akkurat nå er Lagergren på turné i USA med flere utsolgte konserter. Det er kun ham selv på scenen sammen med en laptop, to platespillere og noen effektbrett. Da han var i Nashville spilte han for 5000 publikummere, noe som foreløpig har vært høydepunktet. Da spilte han også sammen med de godt etablerte musikerne Chance the Rapper og T-Pain. Ellers fyller han steder som rommer ca. 1000 collegestudenter. Lokalene er dog mindre, men stemningen er upåklagelig.

Under en tre dagers turnépause jobbet han med nytt og eget originalt materiale i Los Angeles sammen med Jennifer Lopez og Jason Derulo. Låta heter «Try me» og kommer ut på Derulos nye album som kommer ut 2. juni.

– Det er alltid gøy å komme til L.A. og jobbe i profesjonelle studioer med utstyr til mange millioner, sier han.

Lagergren legger til at det er helt utrolig at man kan ha en sånn type jobb som samtidig er en lidenskap. Han lever drømmen fullt ut.

– Jeg er utrolig heldig og glad for at jeg får drive med det jeg elsker å holde på med.

Platina

Rett før Lagergren dro til USA fikk han overrakt platinaplate for singelen «Old thing back» som er en remiks av rapperen Notorious B.I.G., Ja Rule og Ralph Tresvant. Sangen nådde en 2. plass på VG-lista her hjemme. Kun slått av nevnte Kygo. Grensen for platinaplate i Norge er i dag på 10 000 solgte. Og sist han sjekket hadde sangen blitt avspilt over 25 millioner ganger på Spotify. På et punkt var han faktisk verdens mest avspilte artist på strømmetjenesten. Og dette er tall som det er vanskelig å sette ord på.

– Det har ikke helt gått opp for meg at det er så stort, sier han. – Man må sette seg ned å tenke litt over hvor man var for ett år siden og hvor man er nå.

Han legger til at musikkindustrien i dag ikke er slik at man kan basere seg på strømming alene. Men så lenge man selger sanger på nett og får turnere, så kan han faktisk leve av det.

Tom Lagergren

OPPRINNELSEN: Det var foran laptopen på gutterommet det hele begynte.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Denne store suksessen var ikke noe den jordnære musikeren hadde planlagt. Han har alltid jobbet hardt for musikken, og alltid hatt lyst til å ha musikk som et levebrød, men hadde aldri forestilt seg at han i en alder av 23 år skulle selge ut konserter i USA, jobbe med verdenskjente artister og få platinatrofé for en singel.

– Det er ganske sjukt, men så lenge jeg får jobbe med musikken, og det er den som er i fokus, så er jeg utrolig fornøyd.

  • Se hvordan Matoma jobber:
    Tom Lagergren demonstrerer produksjonsferdighetene sine.

I tillegg har mange plateselskaper tatt kontakt og tilbudt kontrakt i det siste. Så den neste måneden blir spennende for Matoma. Såpass spennende at han har fått seg egen advokat. Og det må til, for det er ganske omfattende dokumenter og kontrakter plateselskapene legger på bordet. Og han er nok i gode hender. Han har nemlig fått samme advokat som representerer artisten P. Diddy.

Fullbooket

De som håper å se Matoma på en scene på hjemmebane i Hedmark eller Oppland venter nok forgjeves i første omgang. Han er nemlig fullbooket.

– Jeg skulle ønske jeg hadde tid til det, men denne sommeren ser det ikke sånn ut. De festivalene som er i Hedmark og Oppland har vært for sene med å ta kontakt, sier han.

Det er mulig å få sett ham i Oslo, Trondheim og Bodø, men hovedsakelig blir det festivalsommer i USA på Matoma som fremover vil fortsette å bygge opp seg selv som produsent og artist, og spille inn eget materiale.

Men etter hvert kommer det nok ei tid hvor Lagergren ser for seg å trappe litt ned på DJ-spilling og det å reise rundt og spille, for heller å prioritere det å skaffe seg familie. Så da kan det kanskje hende han havner på Hedemarken igjen. Men det er nok en god stund til. Foreløpig nyter han hvert eneste sekund.

– Det er så mye morsomt som skjer nå, så det. Det er gøy!

  • Hør flere sanger av Matoma her:
    Laster SoundCloud-innhold