Hopp til innhold

På Norges-toppen i strømbrudd- nå rådes de til rettssak

Folk i Gravberget og Risberget i Våler er av de i landet som oftest står uten strøm og mobildekning. Nå rådes de til å ta saken til retten hvis nettselskapet ikke ordner opp.

Odd Even Fylling slår ut med hendene og er oppgitt over de stadige strømbruddene i Gravberget.

Odd Even Fylling er en av beboerne i Gravberget som stadig opplever at strømmen blir borte. Han er lei.

Foto: Frode Meskau / NRK

Uten strøm får de etter noen timer heller ikke mobildekning. Ingen andre steder i Norge sliter Telenor så mye med dekningen på grunn av strømbrudd. Da Sørlandet og Lofoten hadde samme problem tok kraftselskapet tak og dekningen ble bedre.

– Dette kan ikke fortsette. Det truer liv og helse. Hvis ikke Elvia vil gjøre noe med det samme, må de tvinges til det. Abonnentene betaler jo for å ha strøm i veggen, sier Torstein Hervland.

Torstein Hervland

Torstein Hervland råder beboerne i Risberget og Gravberget til å gå til sak dersom Elvia ikke utbedrer strømnettet deres raskt.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Han er pensjonert linjemontør og elverksleder. En fagarbeider som ofte leies inn for å komme med råd.

De siste årene har det vært mange, og ofte lange, strømbrudd i Gravberget og Risberget. Når strømmen har vært borte i noen timer, går batteriet i basestasjonen tomt og dekningen forsvinner.

De rundt 70 husene og hyttene blir isolert.

– Slik skal det ikke være. Ville du hatt det slik hjemme hos deg, spør Hervland retorisk.

Strømbrudd 38 ganger på ett år

Det siste året har det vært flere møter mellom nettselskapet Elvia, Våler kommune og beboerne i Risberget og Gravberget. Selv om alle er klar over problemene, har det skjedd lite.

I 2019 var det strømbrudd hele 38 gangeri de to bygdene.

Portrett av Cecilie Gregersen i Elvia

Cecilie Gregersen i Elvia sier de er i dialog med beboerne og har flere tiltak planlagt.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Dessverre har det også vært flere brudd der i vinter på grunn av mye og tung snø, sier Cecilie Gregersen, kommunikasjonsrådgiver i Elvia.

Hun forteller at de er i ferd med å utforme en plan, både på kort og lang sikt, som vil gjøre strømforsyningen til de to grendene bedre og sikrere.

Men hun sier også at det vil ta tid. Kanskje tre år, kanskje ti.

– Noen tiltak skal vi sette i gang med allerede i år, slik som kvisting med helikopter og dobling av forsyningen på linja. Vi jobber også med tiltak som vil ha større effekt på sikt. Men det tar tid å både planlegge og endre strømnettet, sier hun.

Torstein Hervland mener Elvia allerede har brukt for lang tid.

Han mener ei ny strømlinje må stikkes ut og bygges, og at det kan gjøres på to år. Det er snakk om rundt 50 kilometer med strømlinje.

– De tiltakene Elvia har forespeilet blir bare «lapping». Det vil ikke bedre strømforsyningen vesentlig, sier han.

Få av klagene

Og at Risberget og Gravberget er en spesiell situasjon viser også tall fra Elklagenemnda. Det er hit folk kan klage dersom de har strømbrudd og krever kompensasjon. Elklagenemnda fikk 265 henvendelser mot nettselskaper i 2020. De aller fleste gjaldt målere og målerfeil. Bare 10 prosent gjaldt strømbrudd.

Sekretarittsleder Jasmin Abu Sagr sier at det strømkunden kan ha krav på erstatning, men ikke dersom strømbruddet skyldes forhold utenfor selskapets kontroll.

Trolig ikke «god butikk»

Men de fortvilte strømkundene i Risberget og Gravberget får støtte av en av selskapets tyngste eiere.

Elvia er et datterselskap av Eidsiva Energi, som igjen eies av flere kommuner i Innlandet. Hamar er den største eierkommunen. Ordfører Einar Busterud vil ikke gå inn i saken det er snakk om, men er klar på at Elvia har et ansvar for sine abonnenter.

Einar Busterud

Ordfører i Hamar, Einar Busterud, sier at Elvia på prinsipielt grunnlag har leveringsplikt til sine kunder.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Elvia har jo en leveringsplikt til sine kunder. Det er neppe noen stor butikk for Elvia å bygge linje verken til Gravberget eller Risberget, men de som bor der forventer jo å ha strøm i kontakta, sier han.

Han synes allikevel det er greit at Elvia bruker noe tid for å finne løsninger for framtida og vil ikke legge seg opp i hvor mye tid det er greit å bruke.

– Men som eiere er vi opptatt av at alle skal trives. Elvia har et samfunnsoppdrag på samme måten som en kommune har det. Så gjelder det å gjennomføre det på en best mulig måte.

Men er eierkommunene villige til å gi avkall på overskudd for å sikre strømforsyningen til alle abonnenter, da?

– Jeg tror ingen eierkommuner er imot at det er strøm i Risberget.

Skummelt å bli isolert

Beboerne i Gravberget og Risberget er lei. De vurderer rådet om å gå rettens vei, men har ikke bestemt seg for hva de skal gjøre.

– Vi vil gi Elvia en mulighet til å svare for seg, så får vi se hva vi gjør, sier Odd Even Fylling.

Odd Even Fylling

Odd Even Fylling sier de blir helt isolert når strømbruddene er langvarige.

Foto: Frode Meskau / NRK

Selv har han bodd i Gravberget i ti år. Han er utstyrt med tre mobiltelefoner med forskjellige abonnementer og frykter for liv og helse.

– Tenk om det skulle begynne å brenne her, eller skje ei ulykke mens strømmen er borte. Vi kommer jo ikke i kontakt med omverden.

Dekningssjef i Telenor, Bjørn Amundsen bekrefter at Risberget og Gravberget, sammen med deler av Østerdalen er de områdene mobildekningen oftest faller ut på grunn av strømbrudd.

Når strømmen går tar det få timer før de også står uten mobildekning.

Vi vil se med veldig positive øyne på at kraftleveransen der bedres, sier han.

Både på Sørlandet og i Lofoten var det tidligere også ofte store utfall. Ifølge Bjørn Amundsen ble det mye bedre etter at kraftselskapene ryddet linjer og gjorde strømleveransen mer stabil.

Cecilie Gregersen i Elvia sier de trolig har svar på hvor mye det vil koste å utbedre strømnettet i Våler rundt påske. Hun håper dialogen de har med beboerne vil føre fram.

– De står jo fritt til å gå til rettslige skritt om de ønsker å gjøre det, men vi gjør det vi kan for at alle skal få strøm i stikkontakten, både nå og i framtiden, sier hun.