Hopp til innhold

Snakker ut etter 100 overgrep fra Onkel

Ønsker å hjelpe andre incestofre.

Åpenhet er viktig
Foto: Nyhetsspiller / NRK

- En går med en skam inni seg, som alle barn gjør når en opplever noe sånt. Det er noe en aldri prater om, og det er dumt. En burde prate mye mer om det, for det er et utrolig viktig tema. Det er mange som opplever det jeg har opplevd. Jeg håper flest mulig står fram, for det er så utrolig viktig, sier jenta.

Hun håper at det å stå fram og hjelpe andre kan være det eneste gode som har kommet ut av saken.

Se saken her

- Som terapi

I går ble jentas 34 gamle onkel dømt til fengsel i fire år for totalt hundre overgrep. Saken har fått stor oppmerksomhet fordi mannens psykiatere skal ha visst om overgrepene uten å melde fra. Dette har skapt debatt om helsepersonells håndtering av slike saker. Politiet har også fått kritikk og tatt selvkritikk fordi de brukte svært lang tid på saksbehandlingen.

- For oss har det vært viktig å stå fram. Det har vært som terapi for oss. Vi håper det kan hjelpe andre til å komme fram med sine saker, for det er veldig viktig at unger får hjelp tidlig, sier moren til offeret.

Uenige advokater

Jentas bistandsadvokat, Hege Salomon, er enig med jentas og familiens valg.

- Det hun gjør er utrolig modig. Det betyr mye for andre gutter og jenter rundt omkring i landet, sier hun.

Forsvareren til den overgrepsdømte, Mette Yvonne Larsen, er imidlertid skeptisk til medieopmerksomheten rundt jenta.

- Denne opplevelsen er mer enn nok stigmatiserende allerede. Jeg synes ikke noe om at voksne folk bidrar til at hun eksponeres ytterligere. Jeg tror ikke jenta sjøl ser konsekvensene av å stå fram, mener hun.