Smitteutbrudd ved NTG på Lillehammer øker

21 personer tilknyttet NTG på Lillehammer er bekreftet smittet av koronaviruset. 170 andre er satt i karantene. Økningen gjør at kommunen nå er rød.

Koronasmitte ved NTG Lillehammer

21 SMITTET: Kommuneoverlege i Lillehammer Morten Bergkåsa (t.v.) og ordfører Ingunn Trosholmen informerte om smitteutbruddet på en pressekonferanse i dag.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Ordfører i Lillehammer, Ingunn Trosholmen, fortalte under en pressekonferanse i dag at antallet smittede med tilknytning til skolen og øker.

Så langt er 21 personer bekreftet smittet. 170 er satt i karantene.

Trosholmen forteller at alle de smittede er tilknyttet ishockey-miljøet på Lillehammer og NTG. De fleste skal ikke ha symptomer.

Det var den 11. august at utbruddet i ble oppdaget.

– Ikke alle er hjemmehørende her i Lillehammer kommune, men de har tilknytning hit, eller så går de på skole her, sier hun.

– Avgrenset lokalt utbrudd

– Utbruddet er fortsatt avgrensa til dette ishockey-miljøet, slik at alle de positive tilfellene vi har er definerte nærkontakter som er kartlagt som en del av smittesporingsarbeidet.

NTG Lillehammer

UTBRUDD: Alle de smittede skal være tilknyttet ishockey-miljøet på Lillehammer og NTG. Flere av elevene ved skolen bor på hybler.

Foto: Lars Erik Skrefsrud

Det sier kommuneoverlege i Lillehammer Morten Bergkåsa. Han understreker at de definerer dette som et avgrenset lokalt utbrudd.

– Fremover vurderer vi situasjonen som at den fortsatt er uavklart. Vi vet alle hvor lett dette viruset kan smitte. Vi har ingen tegn til at smitten har spredd seg utenfor det aktuelle miljøet, men vi følger dette veldig tett og nøye, sier han.

Rød kommune

Ordføreren forteller at kommunen har gjennomført et omfattende smittesporingsarbeid siden utbruddet ble oppdaget.

Kommuneoverlege i Lillehammer Morten Bergkåsa (t.v.) og ordfører Ingunn Trosholmen.

AVGRENSET: Både kommuneoverlege i Lillehammer, Morten Bergkåsa, og ordfører Ingunn Trosholmen understreker at smitteutbruddet i kommunen er et avgrenset lokalt utbrudd.

Foto: Ruth Barsten / NRK

– I dag ble Lillehammer en rød kommune. Det går på antall smittede opp mot innbyggere i vår kommune, sier hun.

Trosholmen understreker samtidig at smitteutbruddet er avgrenset, og at det dermed ikke vil bli satt inn ytterligere tiltak.

– Dette er som sagt et lokalt utbrudd som er håndtert, og alle er satt i karantene. Vi driver bred smittesporing, og i forrige uke testet vi 850 personer. Derfor har vi ingen mistanke om en generell smitte i Lillehammer-samfunnet, legger hun til.

Dramatisk for kommuneøkonomien

– Dette påvirker i aller høyeste grad vår økonomi. Vi hadde en utfordrende økonomi i utgangspunktet, og dette forverrer situasjonen betraktelig, sier Trosholmen.

Hun mener at de ikke har fått fullt ut kompensert for koronatiltak de har innført.

– Med et lokalt utbrudd som nå, så ser vi at disse utgiftene eskalerer. Så det er ganske dramatisk for Lillehammer kommune.