Hopp til innhold

Slik sparer du strøm

Stadig flere ønsker å investere i strømbesparende tiltak i boligen. Energirådgiver hos Enova, Anne Guri Selnes gir deg råd om hvordan du kan spare strøm og penger.

Støpsel
Foto: Scanpix / SCANPIX

Anne Guri Selnes gir råd til folk om hva de kan gjøre for å spare strøm, og sier antallet henvendelser har økt de senere åra.

- Stadig flere innser at det er lønnsomt å investere i energibesparende tiltak. Dessuten opplever jeg at folk vil gjøre noe både for miljøet og energisituasjonen, sier hun.

De to første høstmånedene i år, brukte nordmenn fem prosent mindre strøm sammenlignet med i fjor. Da er det tatt hensyn til det milde været. Selnes mener det er et tydelig bevis på at folk er i ferd med å endre holdning når det gjelder strømforbruk.

Gode råde er billige

Anne Grete Selnes mener det er mye hver enkelt husstand kan gjøre for å spare strøm, uten at det koster for mye.

- Det viktigste er å isolerer godt. Mange har problemer med dårlig tetting, og det gjør det vanskelig å opprettholde varmen i huset. Effektive tiltak er å tette igjen rundt vinduer og dører. Det hjelper også å isolere ekstra på loft og i kjeller, sier Selnes.

For de som ikke har mulighet til å gjøre slike endringer i boligen er alternativ oppvarming et godt råd.

- Varmepumper og pelletskaminer er gode alternativer, sier Selnes. Et annet råd er å skifte ut den gamle vedovnen med en rent-brennende ovn. Rent-brennende ovner slipper ut mindre forurensende stoffer enn de gamle vedovnene og avgir langt mer varme.

Les også: Lønsomme energisparetiltak fra Enova

Best på strømsparing

Ekteparet Jon og Anne-Lise Johannessen i Brumunddal er to som tar strømsparing på alvor. Ekteparet bor i en bolig på 120 kvadratmeter fra 1969. Gjennomsnittlig har de et strømforbuk på 10 000 kilowatt timer i året. Normalforbruk for en slik bolig er 25 000 kilowatt timer.

I fjor vant ekteparet en landsdekkende energikonkurranse, og fikk 50 000 kroner til å finne energibesparende tiltak. Hvordan ekteparet sparer strøm og penger kan du høre her: Sparer strøm og penger

Flere saker fra Innlandet