Hopp til innhold

Bygg- og anleggsbransjen skriker etter flere lærlinger

BRUMUNDDAL (NRK): Som lærling i bygg- og anleggsbransjen er Tor Erik Haugerud svært ettertraktet.

Tor Erik Haugerud

LÆRLINGMANGEL: Tor Erik Haugerud er lærling hos Veidekke. Han håper flere unge vil utdanne seg innen bygg- og anleggsbransjen.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Man trenger ikke skru tiden langt tilbake før det var for mange lærlinger i forhold til antall lærlingplasser i bygg- og anleggsbransjen.

I dag er situasjonen en helt annen. Nå er det mangel på lærlinger. Bedrifter i bygg- og anleggsbransjen kniver om lærlinger for å oppfylle anbudskravene.

Dette er en stor utfordring. Tilgangen på lærlinger innen byggfaget er faktisk ganske begrenset.

Det sier Jarle Kristian Tangen, utbyggingssjef i Nye Veier som blant annet har ansvar for byggingen av firefelts E6 gjennom Hedmark og Oppland.

Nye Veier krever at sine underentreprenører skal ha minst syv prosent lærlinger for å vinne anbud.

Flere store prosjekter på gang

Til tross for at framtiden ser lys ut for bygg- og anleggsbransjen i årene som kommer, med flere enorme prosjekter, mener Tangen bransjen er inne i en utfordrende periode.

Jarle Kristian Tangen

FLERE LÆRLINGER: Jarle Kristian Tangen i Nye Veier mener det er utfordrende å skaffe nok lærlinger.

– Det er behov for flere lærlinger innen bygg- og anleggsbransjen i Norge. Det er mange store anleggsprosjekter på gang. Vi trenger alle, sier han.

Prosjektdirektør i Veidekke anlegg, Roar Tverå, forteller at den store fordelen med lærlingklausulen i offentlige anbudskonkurranser er at de får inn kompetente og dyktige arbeidere.

Ønsker flere søkere til yrkesfag

Tverå sier det er utfordrende å skaffe nok kompetente ansatte.

– Vi ser at det til tider ikke har vært like populært å være fagarbeider. Det har vært mer fokus på at de skal ta mye høyere utdanning. For vår del har vi klart å skaffe disse lærlingene gjennom alle år, men det er en konkurranse om dem, sier Tverå.

Roar Tverå

HAR SKAFFET NOK: Roar Tverå i Veidekke forteller at de alltid har klart å oppfylle kravene om antall lærlinger.

Fylkesråd innen utdanning i Hedmark, Åsa Gjestvang, forteller at de aldri tidligere har hatt flere lærlinger ute i jobb enn de har akkurat nå.

Likevel erkjenner hun at de gjerne skulle sendt enda flere ut i lærlingjobber enn de gjør i dag.

– Vi skulle ønske flere ungdommer søkte yrkesfag. I Hedmark er det et større behov for faglært arbeidskraft, innen nesten alle bransjer, enn vi klarer å tilby, sier Gjestvang.

Ber unge følge magefølelsen

Tor Erik Haugerud har vært lærling i ett og et halvt år, og skal ta fagprøven til sommeren. Han har alltid visst at han ønsket seg jobb innen bygg- og anleggsbransjen.

Han håper ungdom følger magefølelsen når de skal søke studier.

– Ta det du føler for. Man kan bytte når man har begynt på videregående, hvis du ikke trives med det du holder på med. Men stol på magefølelsen, sier Haugerud.

Asle Hermansen , Veidekke

LÆRLINGANSVARLIG: Asle Hermansen i Veidekke forklarer at man må oppfylle kravene om lærlingplasser for å få anbud.