Skøytefolket tilbake på Mjøsa

For første gang på 36 år slipper skøyteentusiastene til på Mjøsisen.

Video nsps_upload_2010_1_27_18_0_39_568.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Reporter Veslemøy Christiansen

6. februar er det igjen klart for langdistanse skøyteløp på Mjøsisen. Med start og målgang ved travbanen på Biri kan skøyteentusiastene konkurrere på distanser fra 10 til 200 kilometer.

– Vi håper at dette skal bli en opplevelse som nederlendere, svensker og østerrikere etter hvert kommer for å være med på. Foreløpig har vi 50 påmeldte, hvor omtrent en tredjedel er nederlendere, sier Bjørn Ruud, prosjektleder Norwegian Skating Festival.

Inspirert fra Nederland

Skøyteløp på Mjøsa

Det siste skøyteløpet på Mjøsa ble arrangert i 1974.

Allerede på 70-tallet reiste nederlenderene til Mjøsisen for å delta på langløp.

Akkurat som den gang er løpet i dag inspirert av Ellevebyersløpet, et skøyteløp som arrangeres med ujevne mellomrom i den nederlandske provinsen Friesland. Ismangel gjør at de nok en gang må ta turen til Mjøsa.

– Ellevebyersløpet blir nesten aldri gjennomført. Det er faktisk 13 år siden det har vært is til å arrangere løpet. I Norge har vi is, snø og fin natur. Derfor har vi flyttet til hit, forteller skøyteentusiast Jeroen Oostendorp.

Nostalgi

Løpet vil gå i en runde på en mil. For initiativtakerne til Norwegian Skating Festival er det litt nostalgisk å være tilbake på helt naturlig is.

– Første gang jeg gikk skøyteløp var det på et tjern. Da tenkte vi ikke tanke at det var mulig å gå på land engang. Og nå er vi tilbake på naturisen, forteller Bjørn Ruud.