Skog kan gi billig strøm

Skogen i Innlandet bør brukes til å løse strømkrisa i Innlandet på en miljøvennlig måte. Det mener Bellona.

Arkivfoto
Foto: Rainer Prang / NRK

Bellona foreslår at det bygges et kraftverk som bruker skogen i stedet for gasser, fosser og kull.

- Et friskt utspill, men litt for friskt, mener prosjektleder i Grønn Varme i Hedmark Eiliv Sandberg.

Vil ha trekraftverk

Bellona la fram forslag om trekraftverk som løsningen på strømkrisa i Midt-Norge på den internasjonale oljemessa i Stavanger i dag.

- Det tar noen år før man får på plass de første gasskraftverkene med CO2-rensing. I mellomtiden bør det etableres biokraftverk, sier Marius Holm i Bellona.

Både kullkraftverk og gasskraftverk gir CO2-utslipp. Biokraftverk er et kraftverk som produserer strøm basert på tre. Det kan sammenlignes med kullkraftverk.

Varmer opp sjukehjem

I skogfylket Hedmark har man allerede kommet langt i biologisk oppvarming. I flere kommuner brukes bioanlegg til å varme opp alt fra sjukehjem til skoler og rådhus.

Prosjektleder i Grønn Varme i Hedmark, Eiliv Sandberg, kaller likevel utspillet til Bellona i overkant friskt.

- Det krever titusener av kubikkmeter med tømmer. Det er ikke gjort i en håndvending, sier han. Han sier at riktignok er det mye skog i Hedmark men det som er ledig har sin anvendelse.

- Hvis vi skal produsere strøm bør det skje kombinert med varme. Vi kan ikke bare produsere strøm, men må også få brukt opp varmen, sier han. Sandberg sier likevel at innspillet er interessent, men han mener det må skje omrking de anleggene som allerede er i fylket.