Hopp til innhold

Skepsis til asylmottak i fjellet

Hyttefolk er opprørte over planene om asylmottak på Rondeslottet høyfjellshotell.

Rondane fra Veofjellet
Foto: Arne Hjelmtvedt, Nordre Toten

Fredag bestemte UDI at 177 asylsøkere skal huses på Rondeslottet i Rondane. Dette får hyttefolk i området til å reagere skarpt.

- Vi har først og fremst vært bekymret for asylantene, men selvfølgelig er vi bekymret for stedet vårt også, sier Velaug Eidem Løvaas, som er en av hytteeierne i området.

- Uheldig for asylsøkerne

Eidem Løvaas tror ikke det vil være bra for asylantene å blir bosatt borte fra folk 1000 meter over havet.

- UDI sier selv i sine retningslinjer at asylsøkerne skal ha et mest mulig normalt bosted og at de skal ha en meningsfylt hverdag. Vårt spørsmål er hvordan i all verden skal de få til dette på Raphamn som ligger 1000 meter over havet med en snirklete bratt fjellvei opp og ned, sier hun.

Bekymret for rasist-stempel

Men Eidem Løvaas legger heller ikke sjul på at de er bekymret for kriminelle elementer blant asylsøkerne som UDI vil sende til Rondane.

- Den bekymringen er ganske stor. Mange var redd for at vi skulle kalles rasister dersom vi sa for mye om dette. Først og fremst er det umenneskelig for de som kommer, men vi må heller ikke være redde for å si at dette i stor grad kan ødelegge vårt lille feriested, sier hun.

Kommunestyret i Sel må også godkjenne mottaksplanene før UDI kan sette de ut i live. Eidem Løvaas jobber nå for å få hytteeierne til å samles om et protestskriv før behandlingen i kommunen.

- Ikke ideelt

Generalsekretær Morten Tjessem i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er enig i at høyfjellshotellet ikke er en ideell plassering for mottaket. Men han tror likevel ikke hytteeierne har noe grunn til å bekymre seg over de nye naboene.

- Dette blir nok neppe noe permanent mottak. Skepsisen er helt naturlig og forsåelig, men det viser seg jo stort sett å gå greit der mottakene opprettes. Skepsisen pleier å bli mindre etter hvert, sier Tjessem.

Stor pågang av asylsøkere og få plasser gjør at UDI tyr til slike utradisjonelle løsninger, tror Tjessem.

- Da pågangen av asylsøkere var stor på 80-tallet ble også høyfjellshotell benyttet som mottak. Da ble det skapt noen uheldige holdninger om at de flottet seg på hotellene. Vi kan risikere det samme nå, sier generalsekretæren.

Flere saker fra Innlandet

Lokalpolitiker Fridtjof Bjerke i Øyer Frp

Vart kasta ut av partiet etter pride­utsegn: – Uakseptabelt